Sinds 1990

Perilex aansluiting 3-fasen

Sommige systemen, waaronder koken of ventilatie, gebruiken veel stroom. De meeste inductiekookplaten gebruiken bijvoorbeeld meer dan 6000 Watt. Omdat er door 1 groep maximaal 3680 Watt (230 Volt x 16 Ampere) geleverd kan worden is 1 groep niet voldoende. Een perilex aansluiting 3-fasen is dan de oplossing.

Een perilex aansluiting heeft twee varianten. Een 16 ampere en een 25 ampere. Wij merken dat in de meeste woning gebruik wordt gemaakt van 16 ampere. Perilex aansluiting 3- fase is de standaard aansluiting. Toch komen we ook andere varianten tegen:

De perilex stekker is het meest zichtbare verschil

Het verschil tussen een gewone aansluiting en een perilex aansluiting is het meest zichtbaar bij de stekker. Een perilex stekker aansluiten gaat dan ook op een hele andere manier dan een gewone stekker. De perilex stekker heeft bijvoorbeeld vier pinnen terwijl een gewone stekker maar twee pinnen heeft.

Verschil tussen gewone aansluiting en 3-fase perilex

Sommige apparaten hebben meer vermogen nodig. Dit kan dan niet geleverd worden via de normale stekkers en stopcontacten. In dat geval is een perilex stekker en een perilex stopcontact nodig. Hier wordt gebruik gemaakt van een aparte groep, of apart installatieautomaat, dat meer vermogen kan leveren. Maar om een perilex stekker aan te sluiten heeft u ook een stopcontact nodig. Ook het stopcontact is een een aparte installatie.

3-fase aansluiting kookgroep

Als een elektrische kookplaat meer dan 7500 Watt aansluitvermogen kan de kookplaat alleen worden aangesloten op een 3-fasen krachtgroep. De meterkast moet daar ook geschikt voor zijn omdat u dan geen 1 keer maar 3 x 230V tegelijk binnenkrijgt. Hierdoor heeft u veel meer vermogen en kunt u dit in de meterkast verdelen over de groepen. Soms moet u de meterkast verzwaren om elektrisch koken mogelijk te maken.

Met een 3-fase aansluiting perilex koppelen is goed te doen. Wij adviseren om dit niet zelf te doen om u over de nodig kennis en ervaring dient te beschikken om de perilex aansluiting goed te monteren. Vanuit de meterkast loopt er een perilex kabel naar de perilex wantcontactdoos (perilex wcd). Daar kunt u de perilex stekker die aan het apparaat verbonden is dan weer instoppen.

Groepenkast vervangen en 3-fase perilex aansluiten

Als u elektrisch wilt gaan kopen kan het zijn dat uw huidige groepenkast niet voldoet. Het is belangrijk om te overwegen of u extra groepen in de meterkast wil aanleggen. In sommige gevallen is het verstandiger om direct een complete groepenkast te kopen. Dan maakt u direct gebruik van de nieuwste materialen en heeft u weer nieuwe installatieautomaten (groepen) en meestal al direct een aparte kookgroep. Als u al een nieuwe groepenkast heeft kunt u een gemakkelijk losse groep maken.

Wat is het verschil tussen een 2-fase aansluiting en 3-fase aansluiting?

De twee termen worden vaak door elkaar gehaald. Krachtstroom, 3-fase stroom, perilex, etc. Het verschil tussen een 3-fase perilex aansluiting en een 2-fase perilex aansluiting is eenvoudig. Bij een 2-fase perilex aansluiting worden en twee groepen (installatieautomaten) in uw meterkast gekoppeld waardoor u extra vermogen beschikbaar heeft voor apparaten met een hoog aansluitvermogen. Vanaf een bepaalt aansluitvermogen kunt u niet meer volstaan met een 2-fase perilex aansluiting. Het apparaat vraagt dan te veel vermogen en in dit geval dient er een aparte groep (installatieautomaat) aangelegd te worden waarin er 3 in 1 gekoppeld zijn. U heeft hier ook een 3-fase aansluiting voor nodig.

Heb ik een 3-fase aansluiting nodig?

Of een een 3-fase aansluiting nodig heeft voor een perilex stekker hangt af van het apparaat dat u wilt aansluiten. In de praktijk zien we grofweg 2 verschillen:

  • Inductiekookplaat tot 7400 Watt
    Kookplaten die een aansluitingsvermogen hebben tot 7400 Watt worden aangesloten op een perilex aansluiting. Er wordt gebruik gemaakt van 2 losse groepen die ook wel de fornuis groep worden genoemd.
  • Inductiekookplaat vanaf 7400 Watt.
    Bij meer dan 7400 Watt heeft u een kookgroep nodig. Deze kookgroep moet altijd worden aangesloten op 3-fasen perilex aansluiting.
Wat is het verschil tussen 16 ampere en 25 ampere?

Bij woningen is een 16 Ampère aansluiting het meest gebruikt. Het zichtbare verschil is de min. Een 16 ampere heeft een horizontale min en een 25 ampere een verticale min. Het ontzichtbare verschil de hoeveelheid stroom (ampere) die getransporteerd kan worden.

Moet een fornuisgroep achter de aardlekschakelaar?

Nee, dat is niet verplicht. Het is wel het beste om te doen.
Het is niet verplicht om een inductie kookplaat te beveiligen achter een aardlekschakelaar, echter adviseren wij dit wel altijd te doen. Een inductie kookplaat t/m 7400 Watt aangesloten op een 3-fase groepenkast kan worden aangesloten op 2 x 1-fase of op 2 aparte fasen. Een inductie kookplaat met een aansluitvermogen vanaf 7400 Watt wordt altijd aangesloten op 3-fasen.

Wat is het verschil tussen een fornuisgroep en een kookgroep

Een fornuisgroep wordt toegepast als u tot 7400 Watt nodig heeft. Een fornuisgroep bestaat uit een tweetal installatieautomaten (groepen) die als één groep worden aangesloten op de aardlekschakelaar. Heeft u meer dan 7400 Watt nodig dan heeft u een kookgroep nodig. Een groep met een 3-fase automaat voor apparaten die veel vermogen gebruiken.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!