Sinds 1990

Perilex aansluiting 1-fase

Wat is een 1-fase perilex aansluiting en hoe kan je dit installeren. Wat is het verschil met een 2-fase aansluiting en een 3-fase aansluiting? Waarom noemen mensen het een 1-fase aansluiting? Wij leggen het in dit artikel duidelijk aan u uit.

Een 1-fase perilex aansluiten

Om direct verwarring weg te nemen. Een 1-fase perilex aansluiting is mogelijk. Doordat er spraakverwarring is over de aansluitingen en de fases komt het regelmatig voor dat mensen het verkeerd gebruiken. Wij willen u graag helpen en hebben voor alle aansluitingen een artikel geschreven.

Wat is een 1-fase perilex aansluiting?

Om het duidelijk uit te leggen ontleden we de woorden “1-fase perilex aansluiting”. Het bestaat feitelijk uit drie verschillende onderdelen. Laten we beginnen:

  • 1-fase
    Een 1-fase aansluiting vertelt eigenlijk letterlijk iets over hoeveel stroom aders (fasen) de woning binnenkomen. In Nederland is de standaard woning uitgerust met een 1-fase aansluiting voor de elektriciteitsvoorziening. Een 1-fase aansluiting houdt in dat het elektrische systeem van de woning is ontworpen voor gebruik van één wisselstroomcircuit, waarbij alle elektrische belastingen worden gevoed door deze enkele fase. De standaard spanning voor een 1-fase aansluiting in Nederland is 230 volt. Als er meer nodig is moet u de meterkast verzwaren en of de meterkast vervangen.
  • Perilex
    Het perilex systeem bestaat uit een perilex stekker en een perilex wandcontactdoos die speciaal zijn ontworpen om hoge stromen aan te kunnen, vaak 16, of 25 ampère. Er kunnen apparaten gekoppeld worden die een hoge aansluitwaarde hebben. Denk hierbij aan elektrische kookplaten of ventilatiesystemen.
  • Aansluiting
    Met aansluiting wordt in dit geval bedoeld “hoeveel stroom” er wordt aangesloten op apparaten. Dat kan dus een andere sterkte zijn aansluiting dan die binnenkomt in de meterkast.

Maar hoe zit het dan met Volt, Watt en Ampère?

Volt is de spanning of druk van elektriciteit (uitgedrukt in V, in Nederland 230V), ampère is de stroomsterkte van elektriciteit (uitgedrukt in A, meestal 16A) en Watt is het vermogen dat wordt gegenereerd of verbruikt in een elektrisch circuit (uitgedrukt in W, dus bijvoorbeeld 4000W). Het is belangrijk om deze begrippen te begrijpen en de juiste keuze te maken.

Het maximale wattage per groep wordt bepaald door het vermogen dat de groep kan leveren voordat de de groep eruit springt (veiligheid). Dit vermogen wordt beperkt door de stroomsterkte van de zekering of automaat en de spanning van het elektriciteitsnet.

De formule om het maximale vermogen per groep te berekenen is eenvoudig: Watt = Volt x Ampère.

Bijvoorbeeld, in een standaard huishoudelijke installatie in Nederland met een 1-fase aansluiting op 230 volt en een groep van 16 ampère:

Maximaal vermogen per groep = 230 V×16 A = 3680Watt 

Dit betekent dat de maximale belasting voor apparaten op die groep 3680 watt is voordat de zekering of automaat aanspreekt, en dit vermogen wordt verdeeld over de elektrische apparaten die op die groep zijn aangesloten. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden om overbelasting en storingen in het elektrische systeem te voorkomen.

Is een 1-fase perilex aansluiting voldoende?

We kunnen dit het beste uitleggen met een voorbeeld, of misschien beter 2 voorbeelden.

  • Gezin A heeft een 1-fase aansluiting in de meterkast (230V en 16A)
  • Gezin B heeft een 3-fase aansluiting in de meterkast (3x 230V en 16A)

Gezin A

Gezin A besluit elektrisch te gaan koken. Dat is vaak een reden om na te denken over de maximale capaciteit. Gezin A heeft namelijk een elektrische kookplaat gevonden 5500Watt.

Om te berekenen of Gezin A de kookplaat kan aansluiten kan een makkelijke rekensom gemaakt worden. In de meterkast zijn 6 groepen. Een groep heeft een maximaal vermogen. Het maximale vermogen per op een 1-fase aansluiting in de meterkast met 230V en 16 ampère = 230V x 16A = 3680Watt.

Omdat de elektrische kookplaat een aansluitvermogen heeft van 5500W kan Gezin A de elektrische kookplaat niet aansluiten op deze groep. In dit geval heeft het gezin 5500W-3680W=1820W te weinig. Toch is er een oplossing voor Gezin A. Door in de meterkast twee groepen te koppelen (fornuisgroep) en ontstaat er een extra groep. Een extra groep aanleggen die uit twee groepen bestaat levert het dubbele aan maximale capaciteit op. Gezin A kan dan een kookplaat aansluiten met een maximaal vermogen van 2x (230V x 16A=3680W) = 7360Watt. Hier kan de kookplaat dus prima op worden aangesloten. Gezin A moet dan wel een perilex stekker aansluiten in een perilex wandcontactdoos omdat een gewone stekker zoveel vermogen niet aan kan.

Gezin B

Gezin B besluit elektrisch te gaan koken. Ze hebben een elektrische kookplaat gevonden waar ze goed mee uit de voeten kunnen. De kookplaat heeft wel een aansluitwaarde van 9600Watt.

Gezin B kan met losse groep en zelfs met twee gekoppelde groepen niet uit de voeten. De aansluitwaarde van de elektrische kookplaat is veel te hoog. In dit geval zal overgestapt moeten worden op een aparte kookgroep. Een extra kookgroep betekent ook dat we met 3-fase moeten gaan werken. Gezin B moet dus 3 aders binnen laten komen om deze groep goed te kunnen voeden.

Om deze hoge stroomvraag te kunnen leveren zal Gezin B ook een andere stekker en een ander stopcontact nodig hebben. Dan is het perilex systeem. We leggen je graag meer uit over het 3-fase perilex systeem, maar focussen ons hier op de 1-fase perilex vraag.

Kan perilex worden aangesloten op 1 fase?

Ja, een perilex aansluiting kan gerealiseerd worden op een 1-fase aansluiting in de meterkast. Maar dan moeten er wel groepen gecombineerd worden. Wat een perilex stopcontact aansluiten op een gewone groep van max 3680W is zinloos. Een perilex stekker is er juist voor bedoelt om hoge stroomvoorziening aan te kunnen. Apparaten onder de 3680W kunnen dus gewoon op een gewone stekker en hebben het perilex systeem niet nodig.

Als u een 1-fase perilex aansluiting is dus een combinatie van 2 groepen (ook wel de fornuisgroep) en heeft door de maximale capaciteit van 7360 Watt ook een ander stopcontact en een andere stekker nodig. Het perilex systeem.

Is 3-fase stroom gelijk aan krachtstroom

Nee, 3-fasen stroom is wat anders dan krachtstroom. Het is allebei stroom maar bij die fase wordt er drie keer een gewone kabel binnengebracht in de woning. Bij krachtstroom wordt de spanning van de stroom verhoogd. Van 230 volt naar 400 volt. Krachtstroom aansluiten is over het algemeen niet nodig in een woning.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!