Sinds 1990

Stopcontact aanleggen

Wilt u een extra stopcontact aanleggen of aftakken in de woonkamer, keuken of badkamer? Dan kunt u hier alles lezen over het aansluiten, verleggen en de aanleg van een stopcontact.

Een stopcontact verplaatsen of vervangen is niet een hele moeilijke klus en kunt u hoogstwaarschijnlijk zelf uitvoeren. Mits de bedrading al getrokken is.

Nieuwe bedrading is eigenlijk ook alleen maar nodig bij een nieuwe woning of een woning waar al de elektra toch al vervangen wordt en waar dan extra stopcontacten bij moeten komen.

Om een goede veiligheid te garanderen is het van groot belang dat er geen spanning meer op de bedrading staat als u het stopcontact wilt gaan aanleggen.

Let dus goed op dat alle stroomtoevoer is afgesloten voor u begint met aansluiten.

stopcontact-aansluiten
Nieuwe stopcontacten aanleggen

Stopcontact aanleggen prijs

Een stopcontact aanleggen biedt een hoop voordelen. Zo hoeft u niet meer met verlengsnoeren door uw woning heen te lopen en is er overal stroom waar u het nodig vind.

Ook kan het verplaatsen van een stopcontact is sommige gevallen gemakkelijk zijn. Het laten verplaatsen en aanleggen van een stopcontact kunt u ten alle tijden beter laten uitvoeren door een professionele elektricien.

Maar wat kost het om een stopcontact aan te laten leggen? Wij geven u hieronder globaal de kosten voor een dergelijke klus:

 • Inbouwstropcontact plaatsen €50 – €80.
 • Stopcontacten vervangen €20 – €35.
 • Stopcontact in de meterkast €30 – €40.
 • Stopcontact in badkamer €60 – €90.

Het strippen van draden

Bij een stopcontact aanleggen is en het aansluiten van de bedrading is het belangrijk dat de rubberen mantel van de elektra draden gedeeltelijk gestript wordt.

Het gedeelte wat gestript moet worden is ongeveer 3 cm. Voor het strippen zijn er speciale striptangen te koop.

Mocht het zo zijn dat er een lang stuk elektradraad de muur uitsteekt dan is dit niet zo erg. Bij een langere draad is het makkelijker een stopcontact aan te leggen dan bij een heel kort draadje.

Stopcontact vervangen

U bent op zoek naar een installatiebedrijf die uw stopcontacten kan verplaatsen of opnieuw kan aanleggen en waarschijnlijk wilt u ook meer stopcontacten dan nu aanwezig zijn in uw woning, wij kunnen een stopcontact aanleggen op een veilige manier en snel en voordelig.

Vaak zien we dat met de toename van keukenapparatuur het aantal stopcontacten gewoon niet voldoende is en dat er extra of dubbele stopcontacten bijgevoegd moeten worden.

Uiteraard kijken wij altijd of uw vraag op een veilige wijze gehonoreerd kan worden. Mocht dit niet het geval zijn dan geven wij u een objectief en eerlijk advies.

Want de veiligheid van onze klanten staat bij ons hoog in het vaandel.

Bijna overal mogelijk

Het aanleggen van elektriciteitspunten is in principe overal mogelijk. Veel mensen vragen ons bijvoorbeeld of er een stopcontact aangelegd kan worden in de tuin, in de badkamer, extra contactpunt in de keuken of zelfs in de caravan.

Dit kunnen wij allemaal doen. Een vereiste is natuurlijk wel dat er een elektrakabel naar de plek waar het stopcontact moet komen, getrokken moet worden.

Als de kabel er al ligt zal dit kosten schelen, het trekken van een kabel kan namelijk een behoorlijk intensieve klus zijn.

Zeker wanneer de kabel langs een wand of, in het geval van een badkamer, achter badkamertegels door getrokken moet worden wordt de klus intensiever.

Daarmee gaan natuurlijk ook de kosten van het aansluiten van een wandcontactdoos omhoog.

stopcontact aanleggen
Nieuwe stopcontacten

Op verschillende materialen

Een stopcontact wordt eigenlijk altijd op, of eigenlijk in, een wand verwerkt. Wanden kunnen natuurlijk van verschillende materialen gebouwd zijn.

Zo zijn er wanden van gips, gasbeton, Gibo, Gyproc, Beton en tal van andere materialen waar muren van gemaakt worden.

Bij Gyproc, Gibo en beton zal het noodzakelijk zijn om te frezen. Met het frezen worden er gleuven gemaakt in de wanden waar de elektriciteit kabels doorheen lopen.

Met de hulp van een laser is het dan mogelijk om bijvoorbeeld meerdere stopcontacten op precies dezelfde hoogte te installeren.

Bij een gipswand wordt er eigenlijk altijd voor gekozen om de bekabeling erachter langs te trekken. Dan wordt er simpelweg een gat gemaakt op de plek waar het stopcontact daadwerkelijk moet komen.

Door het gat kunnen de kabels aan de wandcontactdoos worden vastgemaakt en heeft u een werkende wandcontactdoos.

Tips voor het aanleggen

 • Gebruik bij het aanleggen van een stopcontact alleen standaard elektra draad.
 • Houd de kleurcodes aan van de draad: Bruin ( fase draad ), Blauw (Nul draad), Zwart (Schakeldraad), Geel/Groen (Aarde draad).
 • Gebruik een goedgekeurde behuizing van Kema-Keur.
 • Gebruik een pvc buis om uw elektra draad door te voeren.

Voor het vervangen en een extra stopcontact aan laten leggen bent u bij ons op het juiste adres beland wij geven u niet alleen tips maar ook de beste prijs voor als u het zelf niet kunt doen.

Wij raden overigens wel altijd aan om het stopcontact met aarde aan te leggen.

Onze ervaren elektriciens kunnen voor u zeer efficiënt en snel deze opdracht uitvoeren. Een extra stroom punt in uw huis is erg handig, bovendien is het een stuk veiliger dan het gebruiken van een verlengsnoer.

Hoe gaat aanleggen in zijn werk?

 • Allereerst is het belangrijk dat u weet waar het stopcontact moet komen te zitten en de hoofdgroep van de meterkast uitzet. Er zal een een gaatje gemaakt moeten worden waar de wandcontactdoos in de muur wordt geplaatst.
 • De draden van het stopcontact waar wij het stroom vandaan gaan halen moet eerst losgekoppeld worden zodat wij de draden van het nieuwe stopcontact er bij kunnen voegen.
 • We knippen 3 stukken nieuw draad af van een dikte van 2,5 mm en zetten deze vast in het verdeelblokje achter het oude stopcontact. Door de pvc pijp die nu in de muur is gefreesd trekken wij de nieuwe draden naar het nieuwe stopcontact en koppelen deze aan.
 • Nu we het nieuwe stopcontact hebben voorzien van stroom kan deze geplaatst worden in de doos met een plastic afdekkapje. We zetten de hoofdgroep in uw meterkast weer aan en er staat stroom op uw nieuwe stopcontact.

Op het moment dat we een extra stopcontact aanleggen kunt u er natuurlijk ook altijd voor kiezen om dubbel stopcontact aan te leggen.

wandcontactdoos-aanleggen
frezen inbouw wandcontactdoos

Variaties in wandcontactdozen

Er zijn veel verschillende soorten wandcontactdozen verkrijgbaar met verschillende opties. Denk bijvoorbeeld aan een usb lader voor uw telefoon of andere elektronische apparaten.

Ook zijn er wandcontactdozen met een ethernet aansluiting. Dit zijn aansluitingen waar een computernetwerk mee gemaakt kan worden.

Dit is ideaal wanneer u bijvoorbeeld niet draadloos maar via een netwerkkabel het netwerkt wilt gebruiken. Bijvoorbeeld voor uw tv of mediacenter dat aangesloten moet zijn op het internet en netwerk in uw woning. Veel mensen leggen tegenwoordig een thuisnetwerk aan voor bovengenoemde doeleinden.

Hetzelfde geldt voor een aansluiting voor een telefoon. Uiteraard zijn er mooie wandcontactdozen met een aansluiting voor de telefoon.

Veel soorten wandcontactdozen zijn modulair opgebouwd wat betekent dat combinaties van bovenstaande functies goed te integreren zijn in 1 wanddoos. Denk bijvoorbeeld aan een lichtschakelaar in combinatie met een elektriciteitspunt.

Voor verschillende doeleinden

Een wandcontactdoos aansluiten kan gedaan worden om verschillende redenen. Zo kan het nodig zijn om een wandcontactdoos aan te sluiten omdat je bijvoorbeeld een televisie met bijbehorende apparatuur op een plek wilt neerzetten.

Al deze apparatuur zal elektriciteit nodig hebben en dus is een nette wandcontactdoos met voldoende stopcontacten een must.

Ook wanneer er bijvoorbeeld een extra kamer in een woning gecreëerd wordt zal deze voorzien moeten worden van extra elektriciteitspunten. Het plaatsen van de wandcontactdozen op de juiste plek hoort daar natuurlijk bij.

Wat kost een extra stopcontact aanleggen?

Wij adviseren u dan ook om elektra werkzaamheden altijd door een erkend electriciën uit te laten voeren. Bent u benieuwd naar de prijzen van een stopcontact aanleggen?

Hieronder geven wij de gemiddelde prijzen van het uurtarief van een elektricien om u zo een goede indruk te kunnen geven: Kosten elektricien: Gemiddelde prijs 25 tot aan 40 euro per uur.

Bespaar op de kosten

U kunt bij ons geheel vrijblijvend de prijzen aanvragen voor alle grote en kleine elektra klussen. Na het invullen van het formulier zullen wij u binnen 2 werkdagen via de mail benaderen met een scherpe offerte voor u klus.

Wij verzorgen alle opdrachten met plezier, groot of klein. Wellicht snel tot ziens als nieuwe klant.

Voor u goed om te weten dat wij door heel Nederland onze werkzaamheden uitvoeren. Zo zijn we dit jaar veel aan het werk geweest in Hilversum, Breda, Weesp, Almaar, Amsterdam en Zwolle.

Vragen & antwoorden

Wat kost het aanleggen van een stopcontact?

U moet rekenen op een bedrag tussen de 25 en 40 euro per uur voor de werkzaamheden van een electriciën plus de materiaalkosten. Dit is per situatie/woning verschillend. Leest u op deze pagina alles wat u wilt weten over de aanleg van een stopcontact.

Wat kost het om een extra stopcontact aan te leggen?

website van het jaar

Ook hier is de bestaande situatie van belang. Hoeveel materiaal is er nodig qua stroomdraden en of u een inbouw- of opbouw stopcontact wenst. Het uurtarief ligt tussen de 25 en 40 euro voor de inhuur van een electricien. Vraagt u bij ons een offerte aan om de exacte kosten te laten bepalen.

Hoe wordt een stopcontact aangelegd?

Dat kan op verschillende manieren. Opbouw of inbouw, afhankelijk van uw keuze zal de bekabeling in de muur worden gefreesd. Leest u op deze pagina alle informatie over het aanleggen van een stopcontact.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!