Sinds 1990

Meterkast vervangen

Wilt u de meterkast vervangen? Heeft u een oudere woning waar nodig eens gekeken moet worden naar de meterkast? Wij geven u op deze pagina alle informatie die nodig is. Wij vertellen u wat er allemaal in een meterkast hoort te zitten, wat installatieautomaten zijn en wat belangrijke verschillen zijn tussen oude en nieuwe meterkasten. We vertellen u ook wat de kosten zijn van een meterkast vervangen en of u deze klus zelf kunt uitvoeren.

Wat is een meterkast?

Een meterkast, we noemen het ook wel een elektriciteitskast, verdeelkast of groepenkast, is het belangrijkste onderdeel van de elektrische installatie in uw woning. Het is de centrale plaats waar elektriciteit uw woning binnenkomt, wordt gecontroleerd en verdeeld. Omdat het zo’n belangrijk onderdeel van uw woning is adviseren wij om eens in de 10 jaar te controleren of uw elektra in uw woning en dus ook uw meterkast nog voldoen. Een meterkast laten vervangen kan een verstandige keuze zijn om uw veiligheid te blijven garanderen.

meterkast vervangen

Wat zit er allemaal in een meterkast?

Een moderne meterkast bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen. Het kan zijn dat uw meterkast nog niet alle onderstaande apparaten of functies heeft. In dat geval is uw meterkast vervangen een verstandige afweging. We gebruiken in Nederlands steeds meer stroom. De meterkast verdeeld de stroom veilig over de groepen. Als u onvoldoende groepen heeft kunt u bijvoorbeeld een extra groep in de meterkast aan laten leggen. Hier zijn de belangrijkste aspecten van een meterkast:

 1. Elektriciteitsmeter
  Een elektriciteitsmeter meet de hoeveelheid elektriciteit die uw woning binnenkomt. Zo weet u precies hoeveel stroom u afneemt. Er zijn twee soorten meters. Een individuele elektriciteitsmeter en een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter (GME). Tegenwoordig zijn er ook slimme meters waardoor u en uw energieleverancier meer zicht heeft op uw verbruik.
  • Zelfstandige meterkast
   Doordat uw energieleverancier u vraagt om de meterstanden in te vullen weet de energieleverancier welk bedrag er gefactureerd moet worden. Om te controleren kan er ook een medewerker van uw energieleverancier langs komen om uw antwoorden te controleren.
  • Gemeenschappelijke meterkast (GME)
   Het kan zijn dat er meerdere mensen of huishoudens gebruiken maken van dezelfde meterkast. Dit is bijvoorbeeld als u in een appartement woont. In dit geval wordt de energieafname van de hele groep gemeten en doorgeven. Daarna wordt met bijvoorbeeld slimme meters de individuele afname per wooneenheid berekent en in rekening gebracht.
 2. Hoofdschakelaar
  De hoofdschakelaar is de schakelaar die de stroomtoevoer naar het gehele gebouw kan stoppen. Een hoofdschakelaar kan in noodgevallen, bij onderhoudswerkzaamheden of in het geval van een storing de stroom volledig afsluiten. De NEN 1010 stelt een hoofdschakelaar tegenwoordig verplicht in de volgende twee gevallen:
  • Woningen na 2005
   Als de bouwvergunning van uw woning na 1 september 2005 is afgegeven bent u verplicht om een hoofdschakelaar te hebben.
  • Ingrijpende aanpassing (bijv. meterkast vervangen)
   Ook bij een ingrijpende aanpassing als de meterkast vervangen bent u verplicht om een hoofdschakelaar te installeren. Voor uw eigen veiligheid raden wij het ook altijd aan om een hoofdschakelaar te installeren als deze nog niet aanwezig is en u gaat onderhoud plegen aan uw elektriciteitssysteem.
 3. Installatieautomaten (groepen)
  De meterkast bevat verschillende installatieautomaten, ook wel groepen, met automatische schakelaars. Deze groepen zijn bedoeld om de stroom te verdelen en te regelen, waardoor overbelasting wordt voorkomen.
 4. Aardlekschakelaar
  Een aardlekschakelaar is een beveiligingssysteem dat controleert of er lekstroom aanwezig is. Als er een verschil is tussen de stroom die het gebouw binnenkomt en de stroom die eruit gaat, schakelt de aardlekschakelaar de stroom uit om de veiligheid van mensen en apparatuur te waarborgen. Sinds 1975 is een aardlekschakelaar verplicht. Bijna alle meterkasten hebben dus een aardlekschakelaar.
 5. Aardpen
  Een aardpen zorgt ervoor dat elektrische stromen naar de aarde geleidt worden als er sprake is van kortsluiting, overbelasting of bijvoorbeeld een blikseminslag. U zult begrijpen dat dit ook een belangrijk onderdeel is van uw meterkast. Heeft u nog geen aardpen laten slaan? Wij adviseren u om dit direct te doen.

Wat is een groep in mijn meterkast?

Een groep, ook wel een installatieautomaat genoemd, is een beveiliging van uw elektrische installatie. Op het moment dat er kortsluiting plaats vindt zal de automaat direct de stroomtoevoer stoppen. In de volksmond wordt ook wel gezegd dat “de stoppen eruit springen”. Het is een hele praktische manier om een deel van het elektrische circuit in uw woning te beveiligen. Een groep of installatieautomaat beschermt ook tegen overbelasting.

Hoeveel apparaten kan ik aansluiten op een groep?

Apparaten met een vermogen van meer dan 2.000 watt moet u aansluiten op een een aparte installatieautomaat (groep). Dit wordt geadviseerd om overbelasting te voorkomen. Doordat we steeds meer elektrische apparaten hebben in de woning, hebben we dus ook meer groepen nodig. Onderstaand een aantal voorbeelden van apparaten die wij op een aparte groep adviseren.

 • Oven
 • Magnetron
 • Kokend waterkraan
 • Droger
 • Inductiekookplaat
 • Laadpaal
 • Zonnepanelen (let op Wattpiek)
 • Wasmachine

Moet ik mijn meterkast vervangen?

Het hangt van verschillende factoren af of u de meterkast moet vervangen. De leeftijd van de meterkast, de staat van onderhoud van de meterkast, uw elektriciteitsbehoefte en eventuele verbouwingen zijn goede indicatoren om te kijken of de meterkast vervangen nodig is. U kunt vaak al snel zien of uw meterkast verouderd is en dat er weinig onderhoud is geweest. Stel u extra groepen nodig heeft doordat u meer apparaten krijgt of bijvoorbeeld een grotere woning. U krijgt een laadpaal of zonnepanelen. Allemaal ingrijpende veranderingen voor uw meterkast. Wij adviseren om dan altijd te overwegen de meterkast te laten inspecteren door een erkende elektricien. Een meterkast vervangen kan dan voor uw veiligheid en voor de toekomst een zinvolle investering zijn.

oude meterkast vervangen

Geen hoofdschakelaar in de meterkast

Als u nog geen hoofdschakelaar in de meterkast heeft, sinds 2005 verplicht bij nieuwbouw of ingrijpende wijzigingen adviseren wij u altijd te laten controleren of de meterkast vervangen moet worden. Vaak zijn dit indicaties dat uw meterkast niet meer up to date is. Een hoofdschakelaar zorgt ervoor bijvoorbeeld voor dat u bij onderhoud veilig kunt (laten) werken aan uw elektriciteitssysteem.

Geen aardlekschakelaar in de meterkast

Ook het ontbreken van een aardlekschakelaar is een belangrijke aanwijzing om controleren of uw meterkast vervangen moet worden. Een aardlekschakelaar is sinds 1975 verplicht in Nederlandse woningen. Als er dus nog geen aardlekschakelaar is heeft u te maken met een oude meterkast. De meterkast vervangen is dan geen overbodige luxe. Zeker om voorbereid te zijn op een toekomst waarbij we steeds meer elektriciteit gebruiken.

Wat zijn de kosten meterkast vervangen?

De kosten meterkast vervangen verschillen afhankelijk van het type meterkast. De meest voorkomende zijn de 1-fase meterkast en de 3-fasen meterkast. Het belangrijkste verschil is de aansluiting, de stroom die van buiten komt. Bij een 3-fase meterkast komen er 3 aders de woning binnen zodat u meer capaciteit heeft.

In de onderstaande tabel geven wij u de gemiddelde prijzen voor een meterkast vervangen. Zoals u kunt zien is het afhankelijk van het aantal groepen (installatieautomaten) en maakt het een aanzien verschil of het een 1-fase meterkast is of een 3-fase meterkast.

Aantal gewenste groepenKosten 1-fase meterkastKosten 3-fase meterkast
5 groepen€450 – €550 €525 – €625
6 groepen€525 – €600 €575 – €650
7 groepen€550 – €650 €600 – €700
8 groepen€575 – €675 €650 – €725
9 groepen €650- €750€700 – €775
10 of meer groepen€700- €1000 €700 – €100
De gemiddelde kosten voor een meterkast vervangen.

Voordelig een meterkast vervangen

De meterkast vervangen kosten kunnen behoorlijk oplopen als u meerdere groepen heeft. U kunt besparen op de meterkast vervangen kosten door maar een beperkt aantal groepen te installeren. Overleg altijd met een professionele elektricien over het aantal benodigde groepen. U kunt daarbij eerlijk aangeven als u budget om uw meterkast te laten vervangen beperkt is.

Heb ik een 1-fase meterkast of een 3-fasen meterkast?

Het aantal draden dat onder de meterkast uitkomt bepaald of u een 1-fase meterkast of een 3-fase meterkast heeft. Bij 1 fase zijn dat twee draden en bij 3-fasen zijn dat vier draden. U kunt nantuurlijk ook naar het aantal kWh kijken op de meter of informeren bij uw energieleverancier.

Kan ik ook alleen mijn hoofdschakelaar vervangen?

Ja, het is mogelijk om alleen bepaalde onderdelen te vervangen. U doet er verstandig aan om altijd te controleren of u niet beter de hele meterkast kunt vervangen. Vraag een professionele elektricien om advies.

Hoe lang duurt een meterkast vervangen?

Onze monteurs zijn over het algemeen 2 tot 3 uur bezig met een meterkast vervangen. Het is natuurlijk afhankelijk van het type meterkast maar ook hoeveel groepen u nodig heeft. Vaak vergeten mensen dat het ook scheelt of de monteur er goed bij kan en dus prettig en snel kan werken.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!