Extra groep meterkast

Extra groep meterkast: Onze huishoudens verbruiken steeds meer energie, denk hierbij aan de wasmachine, droger, inductie kookplaat, vaatwasser etc.

meterkast-verplaatsen

Door meerdere elektroniche apparaten tegelijkertijd te gebruiken kan een groep in uw groepenkast overbelast raken en is een extra groep aanleggen in uw meterkast een goede optie.

Leest u alle informatie betreft de kosten van het laten bijplaatsen van een extra groep in uw oude meterkast van uw bestaande, nieuwbouw of huurwoning, of het vervangen van uw groepenkast op deze pagina.

Zelf extra groep aanleggen in de meterkast

Als u zelf een een extra elektra groep wilt plaatsen in uw groepenkast is dit dan wel veilig? Het antwoord hierop is simpel!

Huur een erkende elektricien in voor dit soort klussen en loop geen risico dat u onder stroom kom te staan bij het aanleggen hiervan.

Mocht u het dan toch zelf doen en mocht het tot sluiting of een brand(je) komen dan kan de verzekering de plaatsing van de extra groep als basis kan gebruiken om niet uit te keren.

Dus is het advies bij het zelf een extra groep te plaatsen in uw meterkast om het te laten controleren door een gecertificeerd elektricien en daarvan een bevestiging te vragen.

Bij het aansluiten van een extra groep meterkast geldt dat dat nooit zelf gedaan mag worden mits u veel verstand van elektriciteit aanleggen heeft.

extra groep aanleggen meterkast
Snel een prijsindicatie?

Waar moet u op letten bij het aanleggen?

 • Zorg er voor dat je nooit de draden van verschillende groepen in dezelfde leiding legt. Dat is letterlijk gevaarlijk.
 • Verbindt nooit elektriciteitsdraden met isoleerband. Bij kortsluiting leidt dat tot brand. Gebruik altijd verbindingsdoppen of las klemmen.
 • Leg nooit meer dan 2 of 3 las klemmen of zo in een verbindingsdoos.
 • Beperkt het gebruik van bochten tussen twee afneempunten of dozen.
 • Gebruik nooit twee kleuren draad bij elkaar.
 • Laat bij een verbouwing altijd een erkend elektricien naar het eindresultaat kijken. Een kopie van de verklaring kan dan naar de verzekeraar.
 • Vraag aan de erkend installateur wat je eventueel al aan voorbereidend werk kunt doen om een extra groep meterkast aan te leggen. Laat het aansluiten over aan de installateur. Vraag om een certificaat voor de huiseigenaar en de verzekering. Houdt zelf altijd minimaal een kopie.

Extra groep meterkast aanleggen

Een ‘groep’ is eigenlijk nodig om verbinding van schakelaars, stopcontacten en lichtpunten te maken. Door een extra groep in uw meterkast aan te leggen wordt de belasting van de oude groep verminderd doordat die wordt opgedeeld in twee groepen.

Een enkele elektra groep kan maximaal 3500 watt aan. Bij een overbelasting dus boven de 3500 watt zal de automaat uitslaan.

Door nieuwe groepen komen er nieuwe en extra zekeringen in de groepenkast zodat al uw stroom in uw woning beter wordt verdeeld.

Een extra groep bijplaatsen in de oude meterkast is eigenlijk het uitbreiden van de meterkast en moet dus door een erkend elektricien aangelegd worden.

Overigens geldt dat ook voor het nieuw aansluiten van een extra groep meterkast die -tijdelijk- buiten gebruik was.

groepenkast vervangen

Waarom meer groepen laten plaatsen?

Meerdere groepen laten aansluiten zal een veel betere stroomverdeling geven en er voor zorgen dat uw automaten niet uitslaan. Waarvoor kunt u extra groepen gebruiken?

 • Wasmachine en droger
 • Keuken ( elektrisch koken )
 • Oven ( magnetron )
 • Zonnebank
 • Buitenverlichting

Ontwijk kortsluiting

U kent ongetwijfeld de vervelende effecten van kortsluiting en hopelijk uit de verhalen en niet uit eigen ervaring!. Maar wat is kortsluiting nu eigenlijk?

Elektriciteit in uw huis loopt altijd volgens een bepaald circuit. In dit circuit bevindt zich de juiste weerstand. Elektriciteit heeft echter de eigenschap om de weg van de minste weerstand te zoeken.

Gebeurt dit nu niet dan kan er kortsluiting ontstaan!

De automaten die tegenwoordig in een groepenkast worden aangelegd zijn zo beveiligd dat er nauwelijks tot geen kortsluiting meer kan ontstaan.

Ook bij het inslaan van bliksem zal de spanning worden doorgevoerd naar de aardpen en zal al uw elektroniche apparatuur intact blijven

Snel een prijsindicatie?

Oorzaak

Bij kortsluiting ontstaat er een onbedoelde verbinding tussen twee punten met een veel lagere weerstand dan die van het circuit. Als gevolg zoekt de elektriciteit de kortste weg via een verbinding tussen twee punten en zo ontstaat het.

Het oplossen hiervan is soms eenvoudig: wanneer een apparaat overduidelijk stuk is bijvoorbeeld. Maar soms is het circuit waarin de kortsluiting zich bevindt lastig te lokaliseren.

Schakel dan de Elektra-Gigant in als het om elektra aanleggen gaat!

Aardlekautomaat

Wanneer er sprake is van lekstroom betekent dit dat er een te hoge hoeveelheid elektrische energie naar de aarde wegvloeit. Een aardlekautomaat houdt dit constant in de gaten en schakelt de stroom uit wanneer dit fout gaat.

Ten opzichte van een traditionele schakelaar kent de aardlekautomaat een belangrijk voordeel, alleen de groep waarin de storing zit wordt uitgeschakeld.

Dit betekent dat u niet direct de stroom in het hele huis kwijt bent. Daarnaast is direct zichtbaar waar de storing zich bevindt en kan deze zo eenvoudiger worden verholpen.

Een aardlekautomaat kunt u laten installeren met een aardpen die in de grond word geslagen.  Als elektrotechnisch bedrijf hebben wij een ruime ervaring met diverse elektrotechnische klussen.

Dit kunnen wij doen in elke woning en elk bedrijfspand. Door zo’n installatie wordt uw elektrische installatie beschermd tegen een te hoge stroom en een te hoge lekstroom. 

Wanneer wij een aardlekschakelaar aansluiten, dan leveren wij hierbij maatwerk van een hoogwaardige kwaliteit tegen een scherp tarief. Wel is het met deze automaat lastiger om vast te stellen wat de oorzaak van de storing is.

In ieder geval is uw veiligheid te allen tijde gewaarborgd.

Kosten extra groep bijplaatsen

Wat kost een extra groep laten aanleggen in uw meterkast eigenlijk? De kosten om uw stroom goed te laten herindelen en een extra groep bij te plaatsen in uw groepenkast hangen geheel af hoeveel elektra groepen er extra aangesloten moeten worden.

Een installateur zal meestal een uurtarief berekenen aangezien het ook wel eens voorkomt dat de gehele groepenkast opnieuw ingedeeld moet worden.

Het gemiddelde uurloon van een elektricien ligt tussen de 25 en 35 euro per uur. Wilt u exact de prijs weten voor het laten plaatsen van een extra groep in uw meterkast?

Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte aan en verwacht een zeer scherpe prijs.

Onze prijzen kunt u altijd vergelijken om zo te kunnen besparen op de kosten voor goed laten verdelen van uw elektriciteit in uw woning.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!