Sinds 1990

Let op bij groepenkast uitbreiding

Wilt u een groepenkast uitbreiden? Dat is pas nodig als er meer groepen nodig zijn voor uw elektrische apparaten. Als u meerdere apparaten tegelijk gebruikt en u heeft onvoldoende groepen zullen de zekeringen springen (of uitslaan). Er is dan sprake van overbelasting.

U kunt veel geld besparen door de juiste keuzes te maken. Een groepenkast uitbreiden geeft u veel mogelijkheden. Het is aan te raden voldoende informatie tot u te nemen. U kunt veel geld extra kwijt zijn als u een elektricien niet direct de juiste instructie geeft. Lees hier meer over een groepenkast installeren, uitbreiding meterkast, aardlekschakelaar aansluiten, meterkast uitbreiden fase 3, etc.

Waarom de groepenkast uitbreiden?

De stoppenkast (ook wel groepenkast) van uw meterkast is het centrale punt van uw elektriciteit in huis. Een groepenkast uitbreiden of soms een groepenkast vervangen vervangen kan daarom een behoorlijke ingreep zijn. Vaak gebeurd dit als de woning gemoderniseerd wordt. Wil men de meterkast uitbreiden of een extra groepenkast? De meterkast vervangen is dan regelmatig een beter alternatief.

Afhankelijk van de staat en leeftijd van uw oude groepenkast is in de meeste gevallen het opknappen of uitbreiden van de bestaande groepenkast niet rendabel ten opzichte van de kosten en het gemak van een nieuwe groepenkast. Als uw huis gebouwd is voor 1974 en er is daarna niets aan de elektra gedaan weten we zeker dat de aardlekschakelaars ontbreken. Een meterkast uitbreiding met minimaal 2 aardlekschakelaars en 1 hoofdschakelaar is tegenwoord verplicht. Het is ook goed voor uw veiligheid. De elektra vervangen is in zo’n geval het meest verstandig. Maar op deze pagina gaan we specifiek in op de meterkast uitbreiding.

Groepenkast uitbreiden
Groepenkast uitbreiden

Hoe berekent u of een groep overbelast is?

Veel installaties werken met een maximale stroomsterkte van 16 ampère. Dit is een beveiliging die ervoor zorgt dat één groep niet meer dan 3600 Watt aan kan. Op deze manier worden overbelasting en kortsluiting voorkomen. worden voorkomen.

Bij de bouw van het huis wordt goed nagedacht over de indeling van de groepen. De stoppenkast groepen krijgen allemaal een of meerdere eigen ruimtes. Door uit te rekenen hoeveel watt er vanuit bepaalde plaatsen in het huis te verwachten valt, hoeft er geen overbelasting op te treden. Reken even mee in een ruimte staat het volgende:

  • Een wasmachine (gebruikt meestal tussen de 1200 en 2500 Watt)
  • Een droger (gebruikt meestal tussen de 2500 en 4500 Watt)
  • Een halogeenlamp ( gebruikt meestal tussen de 10 en 100 Watt

Laten we aannemen dat de wasmachine 1800 Watt verbruikt, de droger 3300 Watt en de lamp 25 Watt. Bij elkaar opgeteld wordt er dus 4125 Watt verbruikt. Omdat er een beveiliging van 3600 Watt per groep zit, zal de “stop er uit springen”. Zo wordt in de meterkast overbelasting voorkomen. In dit voorbeeld moet u de wasmachine en de droger dus allebei op een aparte groep aansluiten. Wel zo handig om hier vooraf over na te denken. Anders bent u niet meer vrij in het plaatsen van uw elektrische apparaten.

Toen uw huis gebouwd werd waren er waarschijnlijk veel minder groepen nodig. We gebruikte toen minder elektra dan dat we nu gebruiken. In het voorbeeld van de wasmachine en de droger komt het al snel voor dat er geen extra groepen meer zijn. De groepenkast uitbreiden is dan één van de beste opties.

Bij een groepenkast uitbreiding is het slim om ook na te denken over de volgende werkzaamheden:

Waarom een extra groep installeren?

Een groepenkast uitbreiden is geen probleem. Dit betekent niet dat u meer stroom ontvangt. In Nederland is de spanning standaard 230 volt en is de hoofdzekering standaard 25 ampère. Het beschikbare vermogen berekent u zo: 230V x 25A maakt 5750 Watt. Dat is dus het maximale wat de hoofdzekering zal toelaten.

Krijg ik meer stroom als ik een extra groepenkast maak?

Nee, een groepenkast uitbreiding met een extra groep zorgt niet automatisch voor meer vermogen in uw huis. De hoofdaansluiting en de zekeringen bepalen het maximale vermogen. De groepenkast uitbreiden met extra kast helpt wél bij het beter verdelen van het vermogen. Als u een extra groepenkast (groep) toevoegt wordt de belasting van de apparaten over meer groepen verdeelt. Hierdoor is het beter in balans en zorgt het mindersnel voor overbelasting.

Hoeveel groepenkast heeft u nodig in uw meterkast?

  • Meterkast met 4 Groepen:
    Komt regelmatig voor en is prima voor een standaard huishouden met beperkte elektrische apparaten.
  • Meterkast met 5 Groepen:
    Biedt meer ruimte voor elektrisch gebruik dan de 4 groepen. Een klein huishouden met een wasmachine en vaatwasser heeft meestal genoeg aan 5 groepen. Natuurlijk wel als het goed verdeeld is.
  • Meterkast met 7 Groepen:
    Een meterkast uitbreiden naar 7 groepen wordt vaak gedaan door huishoudens die groter worden. Of bijvoorbeeld gezinnen die een elektrische auto kopen. 7 groepen zijn prima voor een gemiddeld gezien met een redelijk elektrisch verbruik.
  • Meterkast met 8 Groepen:
    Ook een groepenkast uitbreiding naar 8 groepen komt vaak voor. Gezinnen met insentief gebruiken van meerdere, zwaardere elektrische apparaten hebben gemak van 8 groepen. Zeker als veel apparaten op het zelfde moment worden gebruikt.
  • Meterkast met 11 of 15 Groepen:
    Een groepenkast met 11 groepen of meer is minder gebruikelijk. Grote villa’s of huizen waarin het stroomverbruik optimaal benut moet worden kunnen hier voor kiezen.
Groepenkast uitbreiding
Extra groepenkast nodig

Wat is een hoofdschakelaar?

In Nederland hebben veel meterkasten een hoofdschakelaar. Maar wat doet een hoofdschakelaar en waarom heb je er één? Een hoofdschakelaar is een essentieel onderdeel van de meterkast. Het kan de volledige toevoer van stroom onderbreken. U zult begrijpen dat is erg belangrijk is in noodsituaties of bij onderhoud.

De groepenkast uitbreiden is zo’n situatie waarbij de hoofdschakelaar handig én veilig is. U kunt bij de groepenkast uitbreiding de hoofdschakelaar omzetten. Op deze manier is de hele meterkast afgesloten van stroom. Ook bij een stroomstoring kan met 1 schakelaar (dus de hoofdschakelaar) de gehele stroomtoevoer worden afgesloten.

Is het in Nederland verplicht om een hoofdschakelaar te hebben?

Nee het is niet Nederland niet verplicht om een hoofdschakelaar in de meterkast te hebben. Volgens de NEN 1010-8 is een hoofdschakelaar in de volgende gevallen verplicht:

  • Woningen waarvan de bouwvergunning na 2005 is afgegeven;
  • Woningen die na 2005 ingrijpende aanpassingen hebben verricht aan de elektrische installatie of groepenkast.
  • 1-Fase groepenkast zonder aardlekschakelaar met 6 groepen of installatieautomaten.
  • 1-Fase groepenkast met meerdere aardlekautomaten
  • 3-fase groepenkast is een hoofdschakelaar altijd verplicht.

Wat zijn de kosten van een groepenkast uitbreiden?

Wilt u de groepenkast uitbreiden of de groepenkast laten aansluiten? Dat kunt u zelf doen, maar het is verstandiger om dit aan professionele elektriciens over te laten. Ons werk bestaat voor een groot deel uit een extra groep bij plaatsen.

In de onderstaande tabel staat een indicatie van de groepenkast uitbreiden kosten.

WerkzaamhedenKosten*
Meterkast uitbreiden, een extra groep toevoegen€ 100
Meterkast uitbreiden, meerdere extra groepen toevoegen€ 60
*prijzen kunnen sterkt verschillen, betreft een indicatie.

Zelf doen is mogelijk als u verstand heeft van elektra. Maar het is verstandiger om een erkende elektricien zoals de Electra-Gigant of een van onze partners dit uit te laten voren. Neem contact met ons op voor een scherpe offerte. Wil u advies? Dat is ook mogelijk.

meterkast uitbreiden
Meterkast uitbreiden

Bespaar op de groepenkast uitbreiding

Als u uw groepenkast wilt uitbreiden, bent u bij ons op het juiste adres, wij hebben zeer veel ervaring met deze klus en kunnen het bijzonder snel voor u uitvoeren en uiteraard nemen wij alle alle veiligheidsnormen in acht.

Omdat wij zo snel kunnen werken zal het uurtarief meevallen en dus de uiteindelijke prijs ook. Vraag gewoonweg een vrijblijvende offerte aan om een goed inzicht in de kosten te krijgen voor de uitbreiding van uw groepenkast.

Op deze manier weet u waar u aan toe bent. Wij zullen na ontvangst van uw offerte binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om u duidelijkheid te verschaffen.

Vragen & Antwoorden

Wat kost uitbreiding van mijn meterkast?

Dit is afhankelijk van de bestaande situatie en uw wensen met betrekking tot de mate van uitbreiding. Soms is het beter om een volledig nieuwe groepenkast te laten plaatsen. De kosten hiervan liggen gemiddeld tussen de 750 en 1000 euro, afhankelijk van het aantal groepen en het soort groepenkast. Leest u hier de mogelijkheden en vraag offerte voor uw uitbreiding aan.

Hoe lang duurt het uitbreiden van mijn meterkast?

U dient er rekening mee te houden dat bij uitbreiding of vervanging van uw groepenkast dat u enkele uren geen stroom kunt gebruiken. Meestal vervangen wij uw meterkast in een dagdeel. Leest u hier de mogelijkheden die wij u bieden voor het uitbreiden van uw meterkast.

Wat kost het aanleggen van een nieuwe groep?

website van het jaar

Voor het aanleggen van een nieuwe groep ter uitbreiding van uw meterkast moet u rekenen op circa 100 euro. Bij meerdere nieuwe groepen dan lig6t de prijs voor de volgende groepen tussen de 60 en 70 euro. Leest u hier alle informatie over een extra groep in de meterkast.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!