Groepenkast uitbreiden

Een bestaande groepenkast uitbreiden is pas nodig als er meer groepen nodig zijn voor uw elektrische apparatuur in uw huis. Als u niet voldoende groepen heeft en uw elektrische apparatuur tegelijkertijd gaat gebruiken zullen de zekeringen springen of uitslaan omdat u meer dan 16 ampère gebruikt.

Wanneer een oude groepenkast uitgebreid wordt zijn er veel mogelijkheden tot extra opties. Op deze pagina geven wij u alle informatie betreft het installeren en de kosten van een groepenkast uitbreiden.

Groepenkast-uitbreiden
Snel een prijsindicatie?

Waarom uitbreiden?

Meestal komt de vraag, of de groepenkast uitgebreid moet worden of alleen een extra groep moet worden aangesloten bij het uitbreidingen of vervanging van de elektrische installatie. Wist u trouwens dat de ronde witte knoppen, zogenaamde groep schakelaars of ook wel stoppen genoemd, na meer dan circa 30 jaar hun beste tijd hebben gehad.

In het slechtste geval kunnen deze brand veroorzaken (“brand door kortsluiting”). Afhankelijk van de staat en leeftijd van uw oude groepenkast is in de meeste gevallen het opknappen of uitbreiden van de bestaande groepenkast niet rendabel ten opzichte van de kosten en het gemak van een nieuwe groepenkast.

Als uw huis gebouwd is voor 1974 en er is nooit meer niets aan de elektra gedaan dan kunnen wij u vertellen dat de aardlekschakelaars ontbreken. En aardlekschakelaars zijn een onlosmakelijk onderdeel van uw veiligheid, het verstandigste is dan dus om de elektra te laten vervangen.

Extra groepen installeren

De meeste installatiegroepen hebben een maximaal 16 ampère. Deze beveiliging zorgt ervoor dat een groep niet meer dan 3600 Watt kan verdragen. De beveiliging is tegen overbelasting en kortsluiting van de groep.

Door een goede verdeling van de groepen in een woning kan het gevraagde stroom naar de gewenste elektrische apparatuur worden gebracht zonder dat de automatische schakelaar uitslaat en overbelast raakt. Als u als voorbeeld de wasmachine tegelijkertijd met de droger gaat gebruiken en deze staan op een groep aangesloten dan zal deze groep er uit klappen omdat deze overbelast is geraakt.

Vroeger waren er veel minder groepen nodig in een woning omdat men veel minder elektra gebruikten dan tegenwoordig. Als u toch te weinig groepen in huis heeft is een groepenkast uitbreiden een van de beste opties.

Wat zijn de mogelijkheden van de hoeveelheid groepen in uw meterkast?

  • Groepenkast met 7 groepen
  • Groepenkast met 9 groepen
  • Groepenkast met 11 groepen
  • Groepenkast met 15 groepen

Groepenkast-laten-aansluiten

Hoofdschakelaar

De meeste oude groepenkasten zijn voorzien van een hoofdschakelaar. Maar wat doet een hoofdschakelaar en wat is de functie ervan? Als er gewerkt word aan de groepenkast zoals het uitbreiden is het makkelijk om de hoofdschakelaar om te zetten zodat de gehele meterkast is afgesloten van stroom.

Ook bij een stroomstoring kan met 1 schakelaar dus de hoofdschakelaar de gehele stroomtoevoer worden afgesloten. Bij de onderstaande situaties is het zelfs verplicht om een hoofdschakelaar te hebben:

  • 1-Fase groepenkast zonder aardlek met 6 groepen of installatieautomaten.
  • 1-Fase groepenkast met meerdere aardlekautomaten
  • 3-fase groepenkast is een hoofdschakelaar altijd verplicht.

Installatieautomaat

Installatieautomaten die ook wel groepen worden genoemd zorgen ervoor dat alles wordt beveiligd bij overbelasting of kortsluiting. Bij een overbelasting zal de stroom die gevraagd word door de apparaten teveel zijn voor de installatieautomaat en zal hierdoor uitslaan.

Een goed voorbeeld hiervan is het tegelijk tijdig aanzetten van uw wasmachine en droger en de stofzuiger. Omdat er nu meer dan 3500 watt wordt gevraagd aan een groep zal de installatieautomaat uitslaan. Als u nu 2 elektrische apparaten uit zal zetten dan kunt u de groep automaat gewoon weer inschakelen en zal de groep er niet meer uitspringen.

Snel een prijsindicatie?

Groepenkast uitbreiden kosten

Wilt u uw groepenkast uitgebreid hebben of een groepenkast laten aansluiten? Dan bent u bij de Electra-Gigant aan het juiste adres. Wanneer u onlangs nieuwe apparatuur heeft aangeschaft, zoals een wasmachine of een droger, dan kan het nodig zijn dat u uw groepenkast moet gaan uitbreiden.

Als het mogelijk is dan kunnen wij uw groepenkast een groter bereik geven. Zo kunnen wij er een nieuwe groep bij plaatsen of een extra kastje monteren zodat u meer spanning kunt gebruiken. Deze klus kunt u het beste laten uitvoeren door een erkende elektricien van de Electra-Gigant.

Wilt u meer weten over uitbreiding van uw groepen? Zoals een aardlekautomaat plaatsen of uw zekeringen vernieuwen. Dan kunt u contact met ons opnemen. Dit kan voor een offerte, maar uiteraard ook voor advies, wij weten waar we over praten door onze jarenlange ervaring.

Bespaar op de uitbreiding!

Als u uw groepenkast uitbreiden wilt bent u bij ons op het juiste adres, wij hebben zeer veel ervaring met deze klus en kunnen het bijzonder snel voor u uitvoeren, en uiteraard nemen wij alle alle veiligheidsnormen in acht.

Omdat wij zo snel kunnen werken zal het uurtarief meevallen en dus de uiteindelijke prijs ook. Vraag gewoonweg een vrijblijvende offerte aan om een goed inzicht in de kosten te krijgen voor de uitbreiding van uw groepenkast.

Op deze manier weet u waar u aan toe bent. Wij zullen na ontvangst van uw offerte binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om u duidelijkheid te verschaffen.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!