Electra Gigant > Groepenkast uitbreiden
Groepenkast uitbreiden
Een bestaande groepenkast uitbreiden is pas nodig als er meer groepen nodig zijn voor uw elektrische apparatuur in uw huis.
Als u niet voldoende groepen heeft en uw elektrische apparatuur tegelijkertijd gaat gebruiken zullen de zekeringen springen of uitslaan omdat u meer dan 16 ampère gebruikt.
Wanneer een oude groepenkast uitgebreid wordt zijn er veel mogelijkheden tot extra opties. Op deze pagina geven wij u alle informatie betreft het installeren en de kosten van een groepenkast uitbreiden.
Als de groepenkast uitgebreid wordt bent u hoogstwaarschijnlijk ook geïnteresseerd in bijbehorende werkzaamheden die eveneens aan de orde kunnen zijn:
Denkt u hierbij aan:
- Het aansluiten van een aardlekschakelaar.
- Extra stopcontacten aanleggen.
- Kabels wegwerken.
- Bliksembeveiliging aansluiten.
- Stopcontacten verplaatsen.
- Thuisnetwerk aanleggen.

Inhoud pagina
Waarom uitbreiden?
Een groepenkast uitbreiden of wellicht in zijn geheel vervangen is in een aantal gevallen nodig. Meestqal gebeurt dit bij de modernisering van een oude woning of bij een ingrijpende verbouwing.
De stoppen-of groepenkast in uw meterkast is het hart van uw elektrotechnische installatie.
Wist u trouwens dat de ronde witte knoppen, zogenaamde groep schakelaars of ook wel stoppen genoemd, na meer dan circa 30 jaar hun beste tijd hebben gehad. In het slechtste geval kunnen deze brand veroorzaken (brand door kortsluiting).
Afhankelijk van de staat en leeftijd van uw oude groepenkast is in de meeste gevallen het opknappen of uitbreiden van de bestaande groepenkast niet rendabel ten opzichte van de kosten en het gemak van een nieuwe groepenkast.
Als uw huis gebouwd is voor 1974 en er is nooit meer niets aan de elektra gedaan dan kunnen wij u vertellen dat de aardlekschakelaars ontbreken.
Tegenwoordig moet de groepenkast namelijk zijn voorzien van minimaal 2 aardlekschakelaars en 1 hoofdschakelaar. En aardlekschakelaars zijn een onlosmakelijk onderdeel van uw veiligheid, het verstandigste is dan dus om de elektra te laten vervangen.
Extra groepen installeren
De meeste installatiegroepen hebben een maximaal 16 ampère. Deze beveiliging zorgt ervoor dat een groep niet meer dan 3600 Watt kan verdragen. De beveiliging is tegen overbelasting en kortsluiting van de groep.
Door een goede verdeling van de groepen in een woning kan de gevraagde stroom naar de gewenste elektrische apparatuur worden gebracht zonder dat de automatische schakelaar uitslaat en overbelast raakt.
Als u als voorbeeld de wasmachine tegelijkertijd met de droger gaat gebruiken en deze staan op één groep aangesloten dan zal deze groep er uit klappen omdat deze overbelast is geraakt.
Vroeger waren er veel minder groepen nodig in een woning omdat men veel minder elektra gebruikte dan tegenwoordig. Als u toch te weinig groepen in huis heeft is een groepenkast uitbreiden één van de beste opties.
Wat zijn de mogelijkheden van de hoeveelheid groepen in uw meterkast?
- Groepenkast met 7 groepen
- Groepenkast met 9 groepen
- Groepenkast met 11 groepen
- Groepenkast met 15 groepen
Hoofdschakelaar
De meeste oude groepenkasten zijn voorzien van een hoofdschakelaar. Maar wat doet een hoofdschakelaar en wat is de functie ervan?
Als er gewerkt wordt aan de groepenkast zoals het uitbreiden is het makkelijk om de hoofdschakelaar om te zetten zodat de gehele meterkast is afgesloten van stroom.
Ook bij een stroomstoring kan met 1 schakelaar (dus de hoofdschakelaar) de gehele stroomtoevoer worden afgesloten.
Bij de onderstaande situaties is het zelfs verplicht om een hoofdschakelaar te hebben:
- 1-Fase groepenkast zonder aardlek met 6 groepen of installatieautomaten.
- 1-Fase groepenkast met meerdere aardlekautomaten
- 3-fase groepenkast is een hoofdschakelaar altijd verplicht.
Installatieautomaat
Installatieautomaten die ook wel groepen worden genoemd zorgen ervoor dat alles wordt beveiligd bij overbelasting of kortsluiting.
Bij overbelasting zal de stroom die gevraagd wordt door de apparaten teveel zijn voor de installatieautomaat en zal hierdoor uitslaan.
Een goed voorbeeld hiervan is het tegelijk tijdig aanzetten van uw wasmachine en droger en de stofzuiger. Omdat er nu meer dan 3500 watt wordt gevraagd aan een groep zal de installatieautomaat uitslaan.
Als u nu 2 elektrische apparaten uit zal zetten dan kunt u de groep automaat gewoon weer inschakelen en zal de groep er niet meer uitspringen.
Groepenkast uitbreiden kosten
Wilt u uw groepenkast uitgebreid hebben of een groepenkast laten aansluiten? Dan bent u bij de Electra-Gigant aan het juiste adres.
Wanneer u onlangs nieuwe apparatuur heeft aangeschaft, zoals een wasmachine of een droger, dan kan het nodig zijn dat u uw groepenkast moet gaan uitbreiden.
Als het mogelijk is dan kunnen wij uw groepenkast een groter bereik geven. Zo kunnen wij er een extra groep bij plaatsen of een extra kastje monteren zodat u meer spanning kunt gebruiken.
Voor het aanleggen van een nieuwe groep ter uitbreiding van uw meterkast moet u rekenen op circa 100 euro. Bij meerdere nieuwe groepen dan lig6t de prijs voor de volgende groepen tussen de 60 en 70 euro.
Deze klus kunt u het beste laten uitvoeren door een erkende elektricien van de Electra-Gigant.
Wilt u meer weten over uitbreiding van uw groepen? Zoals een aardlekautomaat plaatsen of uw zekeringen vernieuwen. Dan kunt u contact met ons opnemen.
Dit kan door een offerte aan te vragen maar uiteraard ook voor advies, wij weten waar we over praten door onze jarenlange ervaring.
Bespaar op de uitbreiding!
Als u uw groepenkast wilt uitbreiden bent u bij ons op het juiste adres, wij hebben zeer veel ervaring met deze klus en kunnen het bijzonder snel voor u uitvoeren en uiteraard nemen wij alle alle veiligheidsnormen in acht.
Omdat wij zo snel kunnen werken zal het uurtarief meevallen en dus de uiteindelijke prijs ook. Vraag gewoonweg een vrijblijvende offerte aan om een goed inzicht in de kosten te krijgen voor de uitbreiding van uw groepenkast.
Op deze manier weet u waar u aan toe bent. Wij zullen na ontvangst van uw offerte binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om u duidelijkheid te verschaffen.
Vragen & Antwoorden
Wat kost uitbreiding van mijn meterkast?

Dit is afhankelijk van de bestaande situatie en uw wensen met betrekking tot de mate van uitbreiding. Soms is het beter om een volledig nieuwe groepenkast te laten plaatsen. De kosten hiervan liggen gemiddeld tussen de 750 en 1000 euro, afhankelijk van het aantal groepen en het soort groepenkast. Leest u hier de mogelijkheden en vraag offerte voor uw uitbreiding aan.
Hoe lang duurt het uitbreiden van mijn meterkast?

U dient er rekening mee te houden dat bij uitbreiding of vervanging van uw groepenkast dat u enkele uren geen stroom kunt gebruiken. Meestal vervangen wij uw meterkast in een dagdeel. Leest u hier de mogelijkheden die wij u bieden voor het uitbreiden van uw meterkast.
Wat kost het aanleggen van een nieuwe groep?

Voor het aanleggen van een nieuwe groep ter uitbreiding van uw meterkast moet u rekenen op circa 100 euro. Bij meerdere nieuwe groepen dan lig6t de prijs voor de volgende groepen tussen de 60 en 70 euro. Leest u hier alle informatie over een extra groep in de meterkast.