Sinds 1990

Aardpen slaan

U bent op zoek naar meer veiligheid voor uw elektra installatie of groepenkast in uw nieuwbouw- of bestaande woning? Dan is een aardpen slaan hetgeen wat u meer veiligheid zal bieden. De ontsnappende stroom wordt met een aardpen de aarde in geleid. Door het laten slaan van een aardpen wordt voorkomen dat er bij kortsluiting overspanning ontstaat. Gebouwen en elektrische apparaten zullen dan ook geen schade oplopen bij overspanning.

Een goed aangesloten aardpen is verplicht in de meterkast en essentieel voor aardingsinstallaties. Een aardpen in- of buiten uw woning, zoals uw tuin is zeer veilig en zorgt ervoor dat in het geval van calamiteiten de ontsnappende stroom de aarde in wordt geleid. Mocht er nog geen pen aanwezig zijn, dan moet men er één laten slaan.

aardpen slaan
Aardingkabel bevestigen aan aardpen

Maar hoe diep wordt de pen de grond in geslagen en wat zijn de kosten per strekkende meter van een aardpen laten slaan? Alle antwoorden vindt u op deze pagina..

Lees hier alle informatie over het aansluiten, de gemiddelde prijzen per meter, de diepte en lengte van de aardleiding die u nodig heeft.

Nieuwe woningen zijn tegenwoordig uitgerust met deze verplichte veiligheidspen. Bij oudere panden (woningen) is dit wellicht niet het geval. Pas vanaf midden jaren ’70  werd een aardpen slaan verplicht bij nieuw gebouwde woningen om zo de groepenkast te beschermen tegen sluiting of overbelasting.

Wanneer moet u een aardpen slaan?

Een aardpen in- of buiten uw woning zoals uw tuin is zeer veilig en zorgt ervoor dat in het geval van calamiteiten de ontsnappende stroom de aarde in wordt geleid. Mocht er nog geen pen aanwezig zijn, dan moet men er één laten slaan.

Om uw woning te beschermen tegen de gevolgen van kortsluiting in uw electrische installatie of blikseminslag is het slaan van een aardpen één van de belangrijkste maatregelen die u moet nemen in uw woning. Als er namelijk sprake is van overspanning dan moet de stroom die op het lichtnet staat ergens naar toe.

De stroom kan met een aardpen de woning verlaten en ook lekkende energie wordt in de aarde geleid. Zonder aardpen is er altijd een mogelijkheid dat uw woning onder stroom komt te staan en er brand ontstaat.

Tegenwoordig is dit dus verplicht om de aarding van uw meterkast op orde te hebben net zoals het laten aansluiten van een aardlekschakelaar.

Het aansluiten en het laten monteren van de aarding (aardingsdraad) zorgt er voor dat uw elektra installatie in uw bestaande- of nieuwbouw woning heel blijft. Ook bij blikseminslag en kortsluiting zal het geen enkel probleem geven in uw meterkast.

Elektricien nodig voor een aardpen slaan?

Een aardpen slaan en aansluiten is geen klus die u zelf kunt uitvoeren net zoals het aansluiten van een groepenkast. Een aardpen moet namelijk aan het elektrisch circuit verbonden zijn en vaak wel tot op dieptes van meer dan 5 meter de aarde in worden gevoerd.

Maar hoe diep moet de aardpen de grond in geslagen worden bij uw woning?

De gemiddelde lengte bij een normaal woonhuis ligt tussen de 2 en de 12 meter diep. De meest voorkomende diepte ligt tussen 3 en 6 meter. Wij zorgen dat we voor uw veiligheid altijd een aardpen slaan van 6 meter diep. In sommige gevallen is het nodig om dieper te gaan ( soms tot wel 10 tot 12 meter). Gelukkig is dat maar zelden nodig.

De diepte en de dikte van de aardpen zijn afhankelijk van het grondwater en de soort grond waar de pen in geslagen moet worden. Het is dus logisch dat dat specialisatie vereist. Een elektricien kan u hier uitstekend mee van dienst zijn dankzij zijn jarenlange ervaring.

foto met aardpennen
Aardpennen

Aardpen slaan onderdeel elektrische installatie

Een zeer belangrijk onderdeel van uw elektrische installatie en groepenkast dat u nooit hoopt te moeten gebruiken is de aardpen. Toch is dit onderdeel van cruciaal belang en al velen jaren zelfs verplicht in samenwerking met de aardlekschakelaar.

Daarnaast werkt het indien nodig geheel automatisch en wanneer u hem nodig hebt, bent u dankbaar dat hij er is. Deze zorgt er namelijk voor dat elektriciteit die buiten het bedoelde circuit terecht komt naar de aarde toe wordt vervoerd.

Als dit is gebeurd, verspreidt de energie zich en worden gevaarlijke situaties voorkomen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Door aarding komt een apparaat niet onder stroom te staan als het stuk gaat. In plaats van dat het apparaat stuk gaat vloeit de stroom af naar de aarde via de aardvoorziening. In dat geval slaat de stop in de meterkast door of de aardlekschakelaar schakelt de electriciteit uit.

Een aardpen kan niet zo één, twee, drie de grond in geslagen worden. Allereerst moet je verstand hebben van deze zaken en als electricien erkend zijn wilt u deze werkzaamheden mogen uitvoeren.

Bij een aardpen slaan is het van groot belang dat er gekeken wordt naar de grondsoort en de lagen van deze grond. Niet alle grondsoorten zijn even geschikt om een aardpen in te laten slaan en een aardingsdraad aan te laten sluiten.

Vooralsnog zal een goede elektricien de bodemgrond laten onderzoeken om zo makkelijker zijn werkzaamheden te kunnen uitvoeren en de dikte en lengte van de aardpen bepalen. Met de informatie over het soort van grond die zich op de plek van de pen bevind kan de elektricien de pen in de grond plaatsen met de hierbij geschikte koppelstukken en bekabeling, namelijk aarde draad.

Hoe ver moet de aardpen de grond in?

Door de bodem berekening weet een elektricien hoe diep de aardpen geslagen moet worden. Hoe dieper hoe langer en dikker de pen moet zijn. De aardpen kan met speciale moffen en koppelstukken aan elkaar gekoppeld worden zodat hij wel meer dan 15 meter de grond in kan worden gebracht om goed te kunnen functioneren.

Ook de dikte van de pen is van groot belang. Hoe dieper de aarding de grond wordt ingebracht hoe dikker de aardpen moet zijn. De draad die aan de aarding bevestigd is zal worden geïnstalleerd in de meterkast. Vroeger werd er in de badkamer een waterleiding gebruikt omdat deze vaak naar de grond begeleiden en zo voor een redelijke aarding zorgden.

Maar aangezien de regels een stuk strenger zijn geworden dan vroeger is deze toepassing niet meer van belang en verboden.

aardpen-slaan
Draadbevestiging aan aardpen

Kosten van een aardpen slaan

De kosten zijn altijd een belangrijke factor bij het laten doen van dit soort klussen. De gemiddelde prijs is een beetje afhankelijk van het soort ondergrond en hoe diep de aardpen de grond in moet.

Maar een aarding laten slaan is geen dure klus. In de meeste gevallen kan het gedaan worden voor een ongeveer 350 euro. Om een goed beeld te krijgen van de kosten voor een aardpen te laten slaan kunt u het best een offerte aanvragen.

Functie van een aardpen

Een aarding zorgt voor de transportatie van de lekkende energie naar de aarde in het geval van bijvoorbeeld kortsluiting of overbelasting in uw huis. Maar ook bij een eventuele blikseminslag zorgt deze pen voor de juiste geleiding.

Zonder de aardpen zou de elektriciteit zelf de weg van de minste weerstand kiezen en op plekken terecht kunnen komen waar het gevaar kan stichten.

Een aardpen werkt altijd samen met een aardlekschakelaar. Wanneer de schakelaar een fout in het circuit ontdekt, schakelt deze de bijbehorende groep uit en lekt de energie weg via deze pen.

Laat u daarom ook een aardlekschakelaar aansluiten!

Wat moet in een woning geaard zijn?

Als u op het punt staat een grondige verbouwing uit te voeren in uw woning dan willen wij u attent maken dat de volgende metalen voorwerpen in uw woning altijd geaard moeten zijn:

 • Wandcontactdozen.
 • Metalen waterleiding.
 • Radiatoren.
 • Aardemat.
 • Metalen wanden en metalen frames voor (voorzetwanden).
 • Metalen doucheput in de badkamervloer.
 • Metalen badkuip.
 • Metalen douchebak.

Let wel, de verzekering zal ingeval van kortsluiting met brand als gevolg, niet uitkeren als er geen sprake is van aarding.

Aardpen aangevraagd, wat moet ik doen?

Benodigde tijd: 1 dag en 2 uren

 1. Hoe oud is de woning?

  Is uw woning ouder dan 1975 en heeft u niet eerder iets gedaan aan het vervangen van uw elektra dan heeft u wellicht nog loden leidingen. In die tijd werd namelijk de waterleidingnetwerk als afvloeipunt gebruikt. Omdat deze in verband met de loodsanering vervangen moeten worden door kunststof leidingen, is dit niet meer mogelijk. Ook dit zullen wij meenemen voor u als wij voor u aan de slag gaan met de aardpen slaan.

 2. Voorwaarde voor aardpen slaan, groepenkast checken:

  Bij een huisinstallatie moeten alle groepen in uw groepenkast beveiligd zijn achter aardlekschakelaars. Als dit niet het geval is zullen wij ook aardlekschakelaars aansluiten. Uiteraard kunnen wij ook dit veilig voor u verzorgen door uw groepenkast uit te breiden.

 3. Is stap 3 voltooid en achter de groepen in uw meterkast zijn aardlekschakelaars geplaatst dan:

  Gaan wij aan de slag met het daadwerkelijk slaan van de aardpen die wij op een diepte van zo’n 6 meter de grond in slaan.

 4. Wat moet u doen?

  U hoeft helemaal niets te doen als de elektricien van de Electra-Gigant bij u een aardpen komt slaan. Het enige dat u hoeft te doen is zorgen dat de meterkast vrij toegankelijk is voor als wij met onze werkzaamheden gaan starten.

 5. Slaan van aardpen voltooid:

  Wij zijn ongeveer een uur bezig, afhankelijk van de ondergrond waar de aardpen geslagen moet worden. Al onze werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de NEN 1010:2015.

 6. Certificaat overhandigen:

  Na uitvoering van onze werkzaamheden ontvangt u van ons een certificaat. U heeft nu een kwalitatieve en gecertificeerde installatie. Dit certificaat is van belang voor u. Omdat ingeval van brand tengevolge van een onverhoopte kortsluiting kunt u uw verzekering aantonen dat u uw verplichting bent nagekomen.

Aardpen slaan prijzen per strekkende meter

Wilt u uw meterkast laten verbinden aan een aardpen met een aardingsdraad? En een aardpen slaan en de juiste lengte en dikte laten berekenen?

Wat zijn hier dan de exacte kosten van en wat is de prijs per strekkende meter voor het plaatsen en slaan?

Vraagt u geheel vrijblijvend een offerte aan om direct inzicht te kunnen krijgen in wat een aardpen laten slaan kost en vergelijk onze prijsindicatie met die van andere aanbieders.

Op deze manier bespaart u op de gemiddelde kosten en wij kunnen u laten zien hoe goedkoop onze elektricien voor u uw elektronische installatie kan beveiligen.

Stappenplan: zelf aardpen slaan

Let op: een aardpen slaan is een klus voor een erkende elektricien. Een elektricien verstrekt u ook altijd een certificaat. Dit is belangrijk omdat uw verzekering anders mogelijke schade niet vergoed. Uw verzekeraar kan bij brand om dit certificaat vragen. U kunt met dit document aantonen dat u aan uw verplichtingen hebt voldaan. Om u een indruk te geven van de werkzaamheden hebben we het stappenplan voor u opgeschreven.

 1. Er wordt een put gegraven van ongeveer 30 cm;
 2. De aardpen wordt “uitgepakt”, bescherming wordt eraf gehaald;
 3. De aardpen wordt met de onderkant (scherpe kant) in de grond gestoken;
 4. Een hoek van ongeveer 10 tot 15 graden is aan te bevelen.
 5. Met de elektrische boorhamer wordt de aardpen geleidelijk de grond in geschoten;
 6. Als de aardpen voldoende diep is wordt de volgende aardpen er op aangesloten;
 7. De kabel wordt gestript om verbinding te maken met de aarding-onderbreken;
 8. Twee klemmen worden aan het koperen gedeelte van de aardpen bevestigd;
 9. De aardingskabel wordt verbonden met de aarding-onderbreker;
 10. De spanning wordt nagemeten;
 11. Indien de weerstand niet hoger is dan 2 Ohm (bij woningen) zijn we tevreden.

Veelgestelde vragen (faq)

Hoe diep moet een aardpen de grond in?

Een electriciën zal een bodemberekening maken om te bepalen hoe diep de aardpen de grond in gaat. Leest u hier waar de electriciën rekening mee houdt om dit te bepalen.

Wat zijn de kosten voor het laten staan van een aardpen?

De kosten zijn afhankelijk van de diepte en de lengte en breedte van de pen. Onze electricien zak hiervoor een berekening maken, leest u op deze pagina de informatie hierover.

Hoe weet ik of mijn huis goed is geaard?

Een erkend installateur kan zien of een huis goed geaard is, hij/zij kan dit doormeten. U kunt wel zelf testen of de aardlekschakelaar goed functioneert door de testknop in te drukken, waarmee de electrische installatie moet worden uitgeschakeld. Lukt dit niet laat dan een installateur langs komen. Leest u hier alle informatie over aarding.

Is aarding verplicht?

Vanaf 1996 is het verplicht om alle wandcontactdozen/stopcontacten bij een verbouwing of nieuwbouw te voorzien van randaarde. Het voorkomt namelijk dat het apparaat onder spanning komt te staan, door de electriciteit naar de aarde af te voeren via de aardedraad in de installatie. Leest u hier alles over het slaan van een aardpen.

Wat moet in een woning geaard zijn?

Alle metalen voorwerpen in uw huis moeten geaard zijn. Wellicht ook zaken waar u in eerste instantie niet aan denkt. U bent als bewoner en gebruiker verplicht zorg te dragen voor aarding. Uw verzekeraar zal dit ook in de voorwaarden meenemen. Wij hebben op deze pagina uitgelegd welke voorwerpen in huis verplicht geaard moeten zijn. Leest u hier verder.

Mag ik zelf een aardpen slaan?

website van het jaar

Een aardpen slaan is, net zoals het aansluiten van een groepenkast, geen klus die u zelf kunt uitvoeren. Voor deze klus heeft u een gecertificeerde electriciën nodig, leest u hier hoe het slaan van de aardpen in zijn werk gaat.

Ik krijg schokjes via de kraan, heeft dat met aarding te maken?

De kans is groot dat uw huis geen goede aarding heeft. Als u prikkelingen via de kraan, schokjes via de douche of elektrische schokjes via huishoudelijke apparaten krijgt kan het zijn dat er problemen zijn met uw koperen aardpen.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!