Sinds 1990

Krachtstroom stekker aansluiten

Het aansluiten van een krachtstroom stekker is niet zo ingewikkeld. Maar het is wel belangrijk dat u over voldoende kennis beschikt. Heeft u geen of weinig ervaring met krachtstroom raden wij u altijd aan dit werk over te laten aan professionele elektriciens. Wilt u een krachtstroom stekker aansluiten dan hebben wij voor u een handig stappenplan gemaakt.

We willen u eerst uitleggen wat een krachtstroom stekker is, waar u een krachtstroom stekker voor nodig heeft en dat u altijd op uw veiligheid dient te letten. We leggen u uit dat er 2 type krachtstroom stekkers zijn en geven u een handleiding (6 stappen) voor het aansluiten van een krachtstroom stekker.

Wat is een krachtstroom stekker?

Een krachtstroom stekker aansluiten kan alleen als je goed begrijpt wat een krachtstroom stekker is. Wat het verschil is met een gewone stekker. Als u een apparaat wilt gebruiken dat op krachtstroom werkt heeft u namelijk ook een krachtstroom stekker nodig. 

Een krachtstroom stekker, ook wel bekend als een CEE-stekker (Coupé en Éclaté), is een speciale stekker die wordt gebruikt voor het aansluiten van apparaten op krachtstroomcircuits. In tegenstelling tot standaard huishoudelijke stekkers, die meestal werken op 230 volt, zijn krachtstroom stekkers ontworpen om voltages van 400 volt of meer aan te kunnen.  Krachtstroom stekkers zijn makkelijk herkenbaar omdat ze meerdere pinnen hebben en ook groter zijn dan gewone stekkers. Krachtstroom stekkers kunnen zowel mannelijke als vrouwelijke varianten hebben. 

mannelijke en vrouwelijke(rechts) krachtstroom stekker.
Een mannelijke (links) en een vrouwelijke (rechts) krachtstroom stekker. De vrouwelijke krachtstroom stekker is inclusief de wandcontactdoos.

Waar heb ik een krachtstroom stekker voor nodig?

Een krachtstroom stekker aansluiten is nodig om elektrische apparaten en machines veilig en efficiënt te verbinden met krachtstroombronnen. In tegenstelling tot gewone stekkers zijn krachtstroom stekkers ontworpen om hogere spanningen en vermogens aan te kunnen. Door het gebruik van de juiste krachtstroom stekker zorgt u ervoor dat de elektrische verbinding veilig is. 

Twijfelt u of de stekker wel geschikt is voor krachtstroom. Of wilt u weten wat krachtstroom is? De Electra-Gigant legt het u graag uit. 

Let op uw veiligheid

Voordat u begint met een krachtstroom stekker aansluiten moet u altijd zorgen dat alles spanningsvrij is. Dit kunt u doen door de hoofdschakelaar om te zetten. Een hoofdschakelaar is sinds 2005 verplicht in Nederland. Heeft u deze nog niet? Een hoofdschakelaar aansluiten is dan eerste prioriteit. 

Een krachtstroom stekker aansluiten kan alleen als u de juiste gereedschappen heeft. De volgende gereedschappen heeft u minimaal nodig:

 • schroevendraaier
 • striptang
 • krimptang
 • adereindhulzen
 • verstelbaar kabelmesje

Krachtstroom aansluiten kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en gereedschappen is het goed te doen. In dit stappenplan handleiding leggen we stap voor stap uit hoe u een krachtstroom stekker kunt aansluiten.

Zijn er verschillende soorten krachtstroom stekkers?

Ja, er zijn verschillende soorten krachtstroom stekkers. De meest voorkomende soorten krachtstroom stekkers zijn de 3-polige en 4-polige varianten. De 3-polige stekkers worden vaak gebruikt voor driefasige systemen en omvatten L1, L2 en L3 fasedraden, samen met een aardgeleider. De 4-polige stekkers voegen een nuldraad (N) toe aan het systeem en worden gebruikt in situaties waar een gebalanceerde belasting vereist is. Naast deze basisconfiguraties kunnen krachtstroom stekkers ook variëren in termen van het aantal pinnen, het ontwerp van de pinnen en de maximale stroomsterkte die ze kunnen verwerken. De juiste krachtstroom stekker aansluiten voor uw apparaat is erg belangrijk.

Wat is het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke krachtstroom stekkers?

Een mannelijke krachtstroom stekker aansluiten werkt anders dan de vrouwelijke variant. De mannelijke krachtstroom stekker heeft pinnen die in de contacten van de vrouwelijke krachtstroom stekkers passen. De mannelijke krachtstroom stekker wordt aan het einde van de kabel bevestigd. De vrouwelijke krachtstroom stekker zit in de wandafsluiting of in het stopcontact. Raadpleeg een specialist als u niet zeker bent wat het verschil is tussen de twee stekkers en als u niet weet hoe een krachtstroomstekker aansluiten werkt.

Krachtstroom stekker aansluiting samenvatting

We hebben dus mannelijke en vrouwelijke krachstroom stekkers. Daarnaast zit er verschil in een 4-polige en een 5-polige stekker. In de onderstaand stappenplan leggen we u uit hoe u een krachtstroomstekker aansluiten veilig kunt doen. In het stappenplan beginnen we bij de mannelijke variant (en dan zowel 4-polige als 5-polige stekkers) en daarna de vrouwelijke krachtstroom stekkers.

Benodigde tijd: 25 minuten

Mannelijke krachstroom stekker aansluiten en vrouwelijke wand contactdoos aansluiten. We hebben één stappenplan gemaakt omdat de techniek precies gelijk is.

 1. Zorg dat er geen spanning meer is.

  Voordat u begint met het aansluiten van de krachtstroom stekker, schakelt u de spanning uit door de hoofdschakelaar om te zetten. Gebruik ook een spanningzoeker om te controleren of er geen spanning meer aanwezig is.

 2. Stekkerbehuizing en veilig kabel ontmantelen en strippen

  Schuif het aansluitgedeelte van de stekker over de kabel. Tip: Zorg ervoor dat de trekontlastig voldoende open is om de kabel makkelijk door te laten. Pak een verstelbaar kabelmesje en verwijder de isolatie van de kabel, wees voorzichtig de aders mogen niet beschadigen. Zorg ook voor voldoende lengte voor de latere aansluiting. Wij adviseren altijd tussen de 5,5 en 6,5 cm. Met de striptang stript u de aders, niet te lang maar ook niet te kort.

 3. Adereindhulzen

  Plaats adereindhulzen over de aders. Zorg dat het uiteinde van elke aderkern goed zichtbaar is of iets uitsteekt wanneer deze in de adereindhuls zit. Als de aders een vaste kern hebben, zijn adereindhulzen niet nodig. In dat geval kunnen de aders direct worden aangesloten. Wees er zeker van dat de adereindhuls stevig op de ader geklemd zit.

 4. Veilige draadverbindingen

  Plaats het metalen deel van de adereindhuls in de aansluiting van de stekker en draai deze stevig vast. Herhaal dit proces voor elke aansluiting en zorg ervoor dat alle draden correct zijn aangesloten.

 5. Juiste aansluiting van de 4-polige krachtstroom stekker:

  Verbindt de draden op de juiste aansluiting. Blauw / de nuldraad wordt niet gebruikt bij de 4-polige krachstroom stekker:
  Bruin: L1
  Zwart: L2
  Grijs: L3
  Geel/groen: Aarde symbool

  Juiste aansluiting van de 5-polige krachstroom stekker
  Verbindt de draden op de juiste aansluiting:
  Bruin: L1
  Zwart: L2
  Grijs: L3
  Blauw: N
  Geel/groen: Aarde symbool

 6. Veilig afsluiten

  Schuif de stekkerbehuizing en draai deze totdat hij klikt. Pak daarna de trekontlasting en bevestig deze stevig om de kabels te beschermen. De krachstroomstekker aansluiting is nu afgerond zodat u de spanning er weer op kunt zetten.

Zoals u kunt heeft kunnen ervaren is het aansluiten van de krachtstroom stekker eigenlijk niet zo ingewikkeld. Toch horen we dat mensen het spannend vinden of niet het juiste materiaal kunnen gebruiken. Zorg ervoor dat u altijd een professionele elektricien inschakelt als u er niet meer uit komt. Wij helpen u graag om uw woning of gebouw veilig te voorzien van krachtstroom.

Zorg dat u de termen 3-fasen aansluiting en krachtstroom niet door elkaar gebruikt. Wij kunnen u adviseren en helpen om het goed en veilig te doen. Wilt u bijvoorbeeld:

Bij Electra Gigant bent u aan het juiste adres. Wij helpen u om uw klus snel, vakkundig, veilig en goedkoop uit te voeren. Hebben wij zelf op korte termijn geen capaciteit? Geen probleem we brengen u graag in contact met een goede collega.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!