Sinds 1990

Krachtstroom aansluiten

Krachtstroom aansluiten in uw bestaande woning, uw nieuwbouw woning of uw bedrijfspand? Let op dat u eerst goed onderzoekt of het wel nodig is. Krachtstroom aanleggen is namelijk alleen maar nodig als uw elektrische apparatuur krachtstroom nodig heeft.

De meest gebruikte apparaten die krachtstroom nodig kunnen hebben zijn zware waterpompen, sauna’s, specifieke ovens of enkele variaties van elektrisch koken. Bij de meeste woningen is er geen rekening gehouden met de aanleg van krachtstroom. Nieuwbouw woningen worden tegenwoordig vaak al voorzien van een 3-fasen aansluiting. Dat is vaak voldoende. In de meeste gevallen zult u thuis geen krachtstroom hoeven te gebruiken.

Wij leggen u op deze pagina alles uit over krachtstroom aansluiten en de kosten die kunnen worden berekend door een elektricien.

Maar wat is krachtstroom eigenlijk? En hoe sluit je krachtstroom aan?

krachtstroom-laten-aanleggen
Krachtstroom aanleggen in de meterkast

Wat is krachtstroom?

Om meer duidelijkheid te krijgen over krachtstroom aanleggen en krachtstroom aansluiten, zult u moeten weten wat krachtstroom nu eigenlijk is. Krachtstroom is eigenlijk stroom met meer kracht. Hoeveel volt is krachtstroom?

Normale apparatuur bij u in huis hebben stroom nodig met 230 volt. Tegenwoordig kunnen bijna alle apparaten volstaan met 230 volt. Voor zware apparaten en bijvoorbeeld machines is er meer nodig. Deze machines hebben krachtstroom nodig. Krachtstroom is stroom met een hogere spanning, namelijk 400 volt.

Bij normale stopcontacten worden er 2 draden gebruikt. één van deze draden is de nul draad de ander de draad waar spanning op staat, ook wel genoemd de fase draad. Krachtstroom wordt door 4 draden geleid. Van deze 4 draden hebben er 3 draden spanning ook wel genoemd 3-fase stroom. 3-fase stroom kan ook 3 keer zoveel vermogen leveren als de standaard huis installatie.

Een krachtstroom stekker aansluiten gaat wel anders dan bij een normale stekker. Een krachstroom stekker zie er ook heel anders uit. Er worden er meer draden gebruikt met meer kleurtjes dan bij een normale stroomaansluiting. En een krachstroomstekker heeft een mannelijke en een vrouwelijke variant.

3 fase krachtstroom aansluiting
3 fase krachtstroom

Krachtstroom of 3-fasenaansluiting aanleggen?

Voor sommige apparaten wordt beweerd dat er krachtstroom nodig is, terwijl dit niet altijd het geval is. In de meeste gevallen gaat het om een 3-fase aansluiting.

Krachtstroom is iets wat kan volgen op een 3-fase aansluiting. Als u bijvoorbeeld in uw schuur gebruik maakt van zware industriële machines of een bedrijf heeft met dit soort machines dan heeft u naast een 3- fasen aansluiting ook krachtstroom nodig.

Wij adviseren u graag wat voor u de beste oplossing is. Krachtstroom wordt aangelegd door uw installateur, bijvoorbeeld een elektriciën van de Electra-Gigant. Er zal een aanpassing gemaakt worden in de installatie zodat er “tussen de fasen” electrische apparatuur kan worden aangesloten.

Er ontstaat een hogere spanning van 400 volt tussen de fasen. Let wel: er kan alleen krachtstroom worden aangelegd als u een 3-fasenaansluiting heeft.

Hoe bereken ik hoeveel fasen ik nodig heb?

Eerst kijkt u naar het vermogen (het aantal Watt) van de apparatuur die u wilt aansluiten. Dit deelt u door het aantal volt van een groep, namelijk 230.

Is de uitkomst hoger dan 16 ampère maar lager dan 50 ampère dan kunt u al af met een 2-fasen aansluiting. Een 2-fasen aansluiting kunnen onze electriciens voor u creëren door 2 losse fasen te koppelen door middel van een automaat. Dit kan binnen uw bestaande groepenkast makkelijk gerealiseerd worden door van uw bestaande groepen gebruik te maken. Een groepenkast uitbreiding met de aanleg van bijvoorbeeld een zogenaamde kookgroep is voor ons dagelijks werk.

Hoger dan 50 ampère dan heeft u een 3-fasenaansluiting nodig.

Wat is een ampere

Een ampère is de eenheid van elektrische stroom in het International System of Units (SI). Het vertegenwoordigt de hoeveelheid elektrische lading die per seconde door een elektrisch geleidend pad stroomt. In eenvoudigere termen meet een ampère hoeveel elektronen per seconde door een geleider, zoals een draad, bewegen wanneer er een elektrische spanning op wordt aangebracht.

krachtstroom aanleggen
Krachtstroom verdeling meterkast

Ervaring met zwaar stroom

Als middelgroot installatiebedrijf hebben wij een ruime ervaring, ook met krachtstroom aansluiten en aanleggen in uw huis.

De elektriciteit die we thuis gebruiken heeft een zogenaamde spanning van 230 volt maar de stroomsterkte is uiteraard ook van belang, dat is meestal maximaal 16 ampère. Dit betekent doorgaans genoeg voor een regulier huishouden.

Keuken met krachtstroom

Dit is omdat het gebruik van de verbinding dit vereist. Het gemiddelde woonhuis zal hier niet veel behoefte aan hebben maar bij sommige fornuizen bijvoorbeeld, is dit nog wel het geval. Ook voor deze stroom geldt, dat het aanleggen hiervan een specialistisch karwei is waarvoor u de Elektra-Gigant altijd kunt inschakelen tegen een zeer scherp uurtarief.

Waar wordt krachtstroom soms nog meer voor gebruikt:

 • Elektrisch koken
 • Sauna
 • Oven
 • Jacuzzi
 • Warmtepomp

Een 3-fasen aansluiting maken

Het grootste verschil tussen normale stroom en deze variant, is de “output”,  de spanning die de verbinding aflevert. Waar normale stroom een verbinding vormt tussen twee punten, is er bij krachtstroom verbinding met drie punten. Hierdoor ontstaat bij veel mensen de onterechte veronderstelling dat deze vorm van stroom gevaarlijker is dan normale stroom.

Een 3-fasenaansluiting is een aansluiting van 3 maal 25 ampère (of hoger) in uw groepenkast. Dit betekent dat er 3 maal 230 volt binnenkomt in plaats van 1 maal 230 volt.U heeft deze aansluiting nodig als u bijvoorbeeld een infrarood sauna op zolder plaatst of een flink bubbelbad in uw tuin.

Deze apparaten zullen een 1-fasenaansluiting overbelasten, maar met een 3-fasenaansluiting gebeurt dit niet gezien u het apparaat aansluit op verschillende fasen. U heeft hiervoor wel een specifiek stopcontact nodig die u door een erkende elektricien, zoals van de Elektra-Gigant, moet laten plaatsen. U moet uw meterkast verzwaren. Anders vervalt de garantie op de net aangeschafte sauna of bubbelbad.

Vergeet niet dat u ook uw netbeheerder nodig heeft om de capaciteit van uw aansluiting te verhogen. De hoofdschakelaar in uw groepenkast moet hiervoor wel geschikt zijn. Anders plaatsen wij die uiteraard voor u.

Groepenkast-laten-aansluiten
2x 3 fase krachtstroom schakelaar

Krachtstroom laten aanleggen

Maar bij het gebruik van zwaardere apparaten, die qua gebruik meer van het net vergen, adviseren wij u over te gaan op krachtstroom. Wij zijn een gecertificeerd installatiebedrijf dat alle voorkomende soorten elektra-werkzaamheden uitvoert zoals krachtstroom aanleggen. Zo zijn wij onder meer gespecialiseerd in sterkstroom aansluiten bij het verplaatsen van een meterkast.

Dus als u elektronische apparatuur heeft aangeschaft dat vraagt om meer vermogen, is krachtstroom laten aansluiten pas echt zinvol. Hierdoor werkt al uw apparatuur snel en goed.

Het aanvragen van krachtstroom doen veel mensen bij hun energieleverancier. Dit is altijd een optie maar bedenk wel dat u hier veel meer voor betaald dan wanneer u het door een erkende elektricien laat doen. Wanneer u het bij ons aanvraagt zult u zien dat we een stuk goedkoper zijn dan bijvoorbeeld Essent.

Kan ik zelf krachstroom aanleggen?

Krachtstroom aanleggen is geen echte doe-het-zelf klus. U doet er verstandig aan om een professionele elektricien in te huren. Indien u meer ervaring heeft kunt u ons handige stappenplan (2023) gebruiken.

Benodigde tijd: 1 uur

Wat heb ik nodig om zelf krachtstroom aan te leggen? Een krachtgroep, een kabel en een krachstroom stopcontact.

 1. Hoofdschakelaar uitzetten?

  Zorg er altijd voor dat de spanning er volledig van af is. Als u het nog niet helemaal zeker weet gebruikt u een spanningsmeter.

 2. Heeft u de juiste hoofdschakelaar?

  Controleer altijd of u de juiste hoofdschakelaar heeft. Als u nog een 1-fase hoofdschakelaar heeft is dat niet voldoende. U moet de hoofdschakelaar verzwaren naar een 3-fasen hoofdschakelaar.

 3. Krachtgroep monteren

  Let goed op dat de krachtgroep apart van de andere groepen in de groepenkast moet zijn. Plaats en monteer de krachtgroep achter de aardlekschakelaar.

 4. Aansluiting verzwaren

  Neem contact op met uw netbeheerder om de elektrische aansluiting te verzwaren. Er komt in de meeste gevallen een medewerker van de netbeheerder langs om de situatie te beoordelen. Hij zal kijken of krachstroom aanleggen veilig kan gebeuren.

 5. Elektra aanleggen

  Het krachtstroom stopcontact kan nu aangesloten worden. Natuurlijk heeft u daar wel een geschikte kabel voor nodig. Zorg dat de kabel aangesloten wordt op een een krachtstroom stopcontact. Uw apparaat heeft een mannelijke krachtstroom stekker waardoor u het apparaat veilig kunt aansluiten

 6. Monteren van de krachtstroomstekker (vrouwelijk)

  Als de krachtstroom stekker nog niet is gemonteerd in de wandcontactdoos leggen wij uit hoe de krachtstroom stekker aansluiten het makkelijkst werkt.

Gebruikt een perilex stekker krachstroom?

Nee een perilex aansluiting is wat anders als een krachtstroom aansluiting. Een perilex stekker wordt vaak gebruikt voor een inductiekookplaat. Een perilex stekker wordt niet aangesloten op krachtstroom maar kan gewoon op 230 volt worden aangesloten. De stekker die in een perilex stopcontact gaat heeft 4 poten en is dus anders dan een normale stekker en een krachtstroom stekker.

Krachtstroom aansluiten garantie

Wanneer u uw keus op ons laat vallen voor het aansluiten van krachtstroom dan maakt u hierbij de juiste keuze. Onze elektriciens zijn gediplomeerd en beschikken over de juiste kennis en kunde. Wij weten dan ook als geen ander hoe wij krachtstroom aansluiten. Hierbij leveren wij  maatwerk tegen een voordelige prijs. Door onze grote afname bij onze toeleveranciers hebben wij een scherp en gunstig inkoopbeleid waar u als klant van meeprofiteert.

Krachtstroom aanleggen prijzen

U kunt uiteraard ook eerst nog even verder op onze site kijken. Wij adviseren onze potentiële klanten altijd meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier kunt u zelf zien, hoe voordelig wij zijn. Let u overigens niet alleen op de prijs, ook zaken als certificering van het betreffende bedrijf alsmede garantie, zijn belangrijk!

Wilt u meer weten over thuis krachtstroom aansluiten of een aardpen slaan?

Dan kunt u altijd even contact met ons opnemen of vraag geheel vrijblijvend online een offerte aan via onze website. Ook voor buitenverlichting kunt u bij ons terecht.

Wij heten u graag welkom als nieuwe klant.

Tot slot, u kunt ons door heel Nederland vragen elektra werkzaamheden voor u uit te voeren. Zo hebben wij de laatste maanden vooral gewerkt in Hilversum, Almere, Zwolle, Haarlem, Utrecht en Weesp.

Vragen & antwoorden voor u!

Wat is krachtstroom?

Krachtstroom is een aanpassing in uw installatie zodat de electrische apparatuur aangesloten kan worden “tussen” de fasen. Tussen de fasen ontstaat dan een hogere spanning van 400 volt. Er worden bij krachtstroom geen twee maar vier draden gebruikt. Drie van de draden zijn spanningsdraden, de drie fase-aansluitingen. Leest u hier meer over het gebruik van krachtstroom.

Hoe wordt krachtstroom aangesloten?

website van het jaar

Krachtstroom wordt door 4 draden geleid. Drie hiervan hebben spanning ook wel de 3-fase stroom genoemd. 3-fase stroom levert 3x zoveel vermogen op als de standaard huisinstallatie. Leest u hier alles over de werking en aanleg van krachtstroom.

Wat kost het aanleggen van krachtstroom?

Gemiddeld moet u rekening houden met een bedrag tussen de 200 en 250 euro voor het aanleggen van krachtstroom. Deze kosten betaal je éénmalig en de kosten aan uw netbeheerder blijven doorgaans gelijk. Leest u op deze pagina de info en vraag een offerte bij ons aan.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!