Electra Gigant > Krachtstroom aansluiten
Krachtstroom aansluiten
Krachtstroom aansluiten in uw bestaande of nieuwbouw woning/bedrijfspand is alleen maar nodig als de elektrische apparatuur in uw woning daarvoor toereikend is.
De meest gebruikte apparaten die krachtstroom nodig hebben zijn onder andere, Waterpompen, Sauna’s en Elektrisch koken. Bij de meeste woningen is er geen rekening gehouden met de aanleg van krachtstroom.
Wij leggen u op deze pagina alles uit over het opnieuw aanleggen en de kosten die kunnen worden berekend door een elektricien.
Maar wat is krachtstroom eigenlijk? En hoe sluit je krachtstroom aan?

Inhoud pagina
Wat is krachtstroom?
Om meer duidelijkheid te kunnen krijgen over het laten aanleggen en aansluiten van krachtstroom zult u moeten weten wat krachtstroom nu eigenlijk is.
Krachtstroom is niet meer of minder dan normale stroom.
Bij normale stopcontacten worden er 2 draden gebruikt. één van deze draden is de nul draad de ander de draad waar spanning op staat, ook wel genoemd de fase draad.
Krachtstroom wordt door 4 draden geleid. Van deze 4 draden hebben er 3 draden spanning ook wel genoemd 3-fase stroom. 3-fase stroom kan ook 3 keer zoveel vermogen leveren als de standaard huis installatie.
De stekker van krachtstroom ziet er wel anders uit dan van een normale elektra aansluiting. Ook worden er meer draden gebruikt met meer kleurtjes dan bij een normale stroomaansluiting.
Krachtstroom of 3-fasenaansluiting aanleggen?
Voor sommige apparaten wordt beweerd dat er krachtstroom nodig is, terwijl dit niet altijd het geval is. In de meeste gevallen gaat het om een 3-fase aansluiting.
Krachtstroom is iets wat kan volgen op een 3-fase aansluiting. Als u bijvoorbeeld in uw schuur gebruik maakt van zware industriële machines of een bedrijf heeft met dit soort machines dan heeft u naast een 3- fasen aansluiting ook krachtstroom nodig.
Wij adviseren u graag wat voor u de beste oplossing is. Krachtstroom wordt aangelegd door uw installateur, bijvoorbeeld een elektriciën van de Electra-Gigant.
Er zal een aanpassing gemaakt worden in de installatie zodat er “tussen de fasen” electrische apparatuur kan worden aangesloten.
Er ontstaat een hogere spanning van 400 volt tussen de fasen. Let wel: er kan alleen krachtstroom worden aangelegd als u een 3-fasenaansluiting heeft.
Rekensom aantal fasen berekenen: Eerst kijkt u naar het vermogen (het aantal Watt) van de apparatuur die u wilt aansluiten. Dit deelt u door het aantal volt van een groep, namelijk 230.
Is de uitkomst hoger dan 16 ampère maar lager dan 50 ampère dan kunt u al af met een 2-fasen aansluiting. Een 2-fasen aansluiting kunnen onze electriciens voor u creëren door 2 losse fasen te koppelen door middel van een automaat.
Dit kan binnen uw bestaande groepenkast makkelijk gerealiseerd worden door van uw bestaande groepen gebruik te maken. Of wij breiden u groepenkast uit met de aanleg van een zogenaamde kookgroep.
Hoger dan 50 ampère dan heeft u een 3-fasenaansluiting nodig.
Ervaring met zwaar stroom
Als middelgroot installatiebedrijf hebben wij een ruime ervaring, ook met krachtstroom aansluiten en aanleggen in uw huis.
De elektriciteit die we thuis gebruiken heeft een zogenaamde spanning van 230 volt maar de stroomsterkte is uiteraard ook van belang, dat is doorgaans maximaal 16 ampère. Dit betekent doorgaans genoeg voor een regulier huishouden.
Keuken met krachtstroom
Dit is omdat het gebruik van de verbinding dit vereist. Het gemiddelde woonhuis zal hier niet veel behoefte aan hebben maar bij sommige fornuizen bijvoorbeeld, is dit nog wel het geval.
Ook voor deze stroom geldt, dat het aanleggen hiervan een specialistisch karwei is waarvoor u de Elektra-Gigant altijd kunt inschakelen tegen een zeer scherp uurtarief.
Waar wordt krachtstroom nog meer voor gebruikt:
- Elektrisch koken
- Sauna
- Oven
- Jacuzzi
- Warmte pomp
Een 3-fasen aansluiting maken
Het grootste verschil tussen normale stroom en deze variant, is de “output”, de spanning die de verbinding aflevert. Waar normale stroom een verbinding vormt tussen twee punten, is er bij krachtstroom verbinding met drie punten.
Hierdoor ontstaat bij veel mensen de onterechte veronderstelling dat deze vorm van stroom gevaarlijker is dan normale stroom.
Een 3-fasenaansluiting is een aansluiting van 3 maal 25 ampère (of hoger) in uw groepenkast. Dit betekent dat er 3 maal 230 volt binnenkomt in plaats van 1 maal 230 volt.
U heeft deze aansluiting nodig als u bijvoorbeeld een infrarood sauna op zolder plaatst of een bubbelbad in uw tuin.
Deze apparaten zullen een 1-fasenaansluiting overbelasten, maar met een 3-fasenaansluiting gebeurt dit niet gezien u het apparaat aansluit op verschillende fasen.
U heeft hiervoor wel een specifiek stopcontact nodig die u door een erkende electricien, zoals van de Elektra-Gigant, moet laten plaatsen. Anders vervalt de garantie op de net aangeschafte sauna of bubbelbad.
Vergeet niet dat u ook uw netbeheerder nodig heeft om de capaciteit van uw aansluiting te verhogen. De hoofdschakelaar in uw groepenkast moet hiervoor wel geschikt zijn. Anders plaatsen wij die uiteraard voor u.
Krachtstroom laten aanleggen
Maar bij het gebruik van zwaardere apparaten, die qua gebruik meer van het net vergen, adviseren wij u over te gaan op krachtstroom.
Wij zijn een gecertificeerd installatiebedrijf dat alle voorkomende soorten elektra-werkzaamheden uitvoert zoals krachtstroom aanleggen. Zo zijn wij onder meer gespecialiseerd in sterkstroom aansluiten bij het verplaatsen van een meterkast.
Dus als u elektronische apparatuur heeft aangeschaft dat vraagt om meer vermogen, is krachtstroom laten aansluiten pas echt zinvol. Hierdoor werkt al uw apparatuur snel en goed.
Het aanvragen van krachtstroom doen veel mensen bij hun energieleverancier. Dit is altijd een optie maar bedenk wel dat u hier veel meer voor betaald dan wanneer u het door een erkende elektricien laat doen.
Wanneer u het bij ons aanvraagt zult u zien dat we een stuk goedkoper zijn dan bijvoorbeeld Essent.
Krachtstroom aansluiten garantie
Wanneer u uw keus op ons laat vallen voor het aansluiten van krachtstroom dan maakt u hierbij de juiste keuze. Onze elektriciens zijn gediplomeerd en beschikken over de juiste kennis en kunde.
Wij weten dan ook als geen ander hoe wij krachtstroom aansluiten. Hierbij leveren wij maatwerk tegen een voordelige prijs.
Door onze grote afname bij onze toeleveranciers hebben wij een scherp en gunstig inkoopbeleid bewerkstelligd waar u als klant van meeprofiteert.
Krachtstroom aanleggen prijzen
U kunt uiteraard ook eerst nog even verder op onze site kijken. Wij adviseren onze potentiële klanten altijd meerdere offertes aan te vragen.
Op deze manier kunt u zelf zien, hoe voordelig wij zijn. Let u overigens niet alleen op de prijs, ook zaken als certificering van het betreffende bedrijf alsmede garantie, zijn belangrijk!
Wilt u meer weten over thuis krachtstroom aansluiten of een aardpen slaan?
Dan kunt u altijd even contact met ons opnemen of vraag geheel vrijblijvend online een offerte aan via onze website. Ook voor buitenverlichting kunt u bij ons terecht.
Wij heten u graag welkom als nieuwe klant.
Tot slot, u kunt ons door heel Nederland vragen elektra werkzaamheden voor u uit te voeren. Zo hebben wij de laatste maanden vooral gewerkt in Hilversum, Almere, Zwolle, Haarlem, Utrecht en Weesp.
Vragen & antwoorden voor u!
Wat is krachtstroom?

Krachtstroom is een aanpassing in uw installatie zodat de electrische apparatuur aangesloten kan worden “tussen” de fasen. Tussen de fasen ontstaat dan een hogere spanning van 400 volt. Er worden bij krachtstroom geen twee maar vier draden gebruikt. Drie van de draden zijn spanningsdraden, de drie fase-aansluitingen. Leest u hier meer over het gebruik van krachtstroom.
Hoe wordt krachtstroom aangesloten?

Krachtstroom wordt door 4 draden geleid. Drie hiervan hebben spanning ook wel de 3-fase stroom genoemd. 3-fase stroom levert 3x zoveel vermogen op als de standaard huisinstallatie. Leest u hier alles over de werking en aanleg van krachtstroom.
Wat kost het aanleggen van krachtstroom?

Gemiddeld moet u rekening houden met een bedrag tussen de 200 en 250 euro voor het aanleggen van krachtstroom. Deze kosten betaal je éénmalig en de kosten aan uw netbeheerder blijven doorgaans gelijk. Leest u op deze pagina de info en vraag een offerte bij ons aan.