Sinds 1990

Bliksembeveiliging aansluiten

Bliksembeveiliging aansluiten wordt vaak vergeten. Maar wist u dat het preventief aansluiten van bliksembeveiliging op uw woonhuis, bijvoorbeeld op uw dak of uw schoorsteen, u enorm veel kosten kan besparen?

Met de juiste bliksembeveiliging kunt u uw woning of bedrijfspand en de aanwezige apparatuur goed beschermen tegen bliksemschade. Hierdoor bestaat een verminderde kans op (stroom)schade aan apparatuur en brand.

De elektriciëns van de Electra-Gigant installeren uw bliksembeveiliging kundig en goedkoop door heel Nederland.

Bovendien zorgt deze overspanningsbeveiliging in uw groepenkast (meterkast) ervoor dat u ook altijd veilig blijft in uw huis in geval van inslag.

bliksembeveiliging aansluiten
Bliksembeveiliging in groepenkast

Tijdens een bliksem inslag in uw woning komen er zulke enorme hoeveelheden elektrische energie vrij dat uw energienetwerk te kampen krijgt met een enorme piekspanning.

Dit kan ervoor zorgen dat hierop aangesloten elektrische apparaten zoals uw tv onherstelbaar beschadigd raken. Maar wat zijn de kosten voor het laten plaatsen van zo een beveiligingssysteem?

Leest u op deze pagina alles over een bliksembeveiliging laten aansluiten of plaatsen in uw meterkast, de gemiddelde kosten en de juiste werkwijze.

Overspanningsbeveiliging

Nog gevaarlijker is de onvoorspelbaarheid van bliksem, het zoekt de weg van de minste weerstand en kan lopen via uw elektriciteitsinstallatie of zelfs via u. Hoe onwaarschijnlijk het scenario ook is, u wilt dit natuurlijk voorkomen. Daarom kiezen veel mensen voor deze vorm van beveiliging in hun woonhuis.

Een bliksemafleider heeft als functie om de enorme hoeveelheid aan elektriciteit die vrijkomt bij een inslag veilig de aarde in te geleiden door middel van een aardpen.

Zoals u wellicht weet, zoekt elektriciteit de weg van de minste weerstand en bliksem is hierop geen uitzondering en een afleider met een aardlekautomaat laten aansluiten in uw meterkast spelen hierop in.

Een bliksembeveiliging wordt vaak op hoge gebouwen geplaatst omdat de kans op een blikseminslag daar relatief hoger is dan in een normaal woonhuis. Niet te min is er altijd een kans dat onweer en bliksem ook in het dak van uw huis kan inslaan en al uw elektroapparaten verbranden.

Zorg dus voor de juiste beveiliging in uw groepenkast zodat alles heel blijft!

Plaatsen bliksemafleider meterkast

Waar worden de bliksemafleiders geplaatst? De bliksem afleiders worden geplaatst op het hoogste punt van het huis of pand het platte bitumen dak of uw schuine dak met dakpannen

Denk hierbij aan het dak of de schoorsteen en worden door een dakdoorvoer naar de meterkast toegeleid.

De afleiders zijn vrij lang en steken altijd een stukje boven het hoogste punt van uw huis uit.

Hierdoor zal in vrijwel alle gevallen de bliksem als eerste in de bliksemafleider inslaan en niet in uw dak van uw woning. De elektriciteit legt vervolgens door de aardpen een directe weg diep de grond in alwaar de energie wordt verspreid en deze geen schade meer kan aanrichten.

De bliksemafleider is ook aangesloten in de meterkast. Als er overspanning ontstaat zullen de aardlekautomaten uitslaan zodat uw elektrische spullen heel blijven. De bliksem beveiliging is toepasbaar in alle soorten meterkasten en op;

  • Overspanningsbeveiliging voor 1-fase.
  • Overspanningsbeveiliging voor 3-fase.
bliksembeveiliging-laten-plaatsen
Bliksembeveiliging op het dak

Bliksemafleider veilig?

Alle elektriciteit is gevaarlijk en kan zowel schade aanrichten in uw meterkast als uw elektrische installatie. Voor bliksem geldt dit natuurlijk helemaal.

Daarom kiezen veel mensen meteen voor een bliksembeveiliging en een goede aardig als ze hun meterkast laten verplaatsen of vernieuwen.

Zonder  “kiest” bliksem zelf de weg van de minste weerstand. Dit kan ook via uw elektrische circuit zijn waardoor alle hierop aangesloten apparaten een enorme piekspanning krijgen te verwerken en zij waarschijnlijk kapot kunnen gaan.

Ook kan bliksem door een stopcontact of contactdoos worden geleid door allerlei elektra spullen in uw huis zoals uw tv of geluidsinstallatie en zo met u in contact komen met alle vreselijke gevolgen van dien.

Rieten dak

Er zijn twee belangrijke aspecten om over te gaan tot het laten plaatsen van een bliksemafleidinginstallatie op een rieten dak. De kans op de inslag, en de gevolgen hiervan.

De kans op bliksem inslag van rieten daken is niet groter dan een dak met bijvoorbeeld dakpannen of dakbedekking. Echter kunnen sommige rieten daken (oud riet) wat meer brand gevoelig zijn. De belangrijkste factoren zijn dan ook:

  • De ligging van de woning.
  • De hoogte van het rieten dak.

De eventuele gevolgen bij bliksem inslag op een dak van riet kunnen nogal groot zijn. Door de inslag kan er brand komen als u uw dak niet goed heeft beveiligd met een bliksem afleiding beveiligings- systeem.

Door het laten plaatsen van bliksemafleiders op het rieten dak zal u de kans op brand tot een minimum beperken.

bliksemafleiders-laten-plaatsen
Rietendak met bliksembeveiliging

Wanneer is een bliksemafleider nodig?

Wanneer uw woonhuis vrij hoog is en u woont ook nog eens in een open omgeving dan is het laten plaatsen van een bliksembeveiliging geen slecht idee.

Als bliksem inslaat dan kan dit zorgen voor brand in uw woning en beschadiging van uw elektronische apparatuur. De beste manier om uw bestaande- of nieuwbouw huis te beveiligen tegen blikseminslag is het laten monteren van een bliksemafleider.

Een bliksemafleider bestaat uit meerdere metalen staven van ongeveer een meter lang. De afleiders worden verbonden met elkaar door een dikke koperen draad.

Deze draad loopt door tot in de grond. Als de bliksem inslaat dan zullen de bliksemafleiders de inslag begeleiden naar de ingegraven pen die in de grond zit.

Wordt bliksem aangetrokken door een bliksemafleider?

Bliksem kiest altijd de weg van de minste weerstand. Omdat de bliksemafleiders hoog op het dak zijn geplaatst zal de bliksem eerder in de afleiders slaan dan in uw dak van uw woning.

Op deze manier creëert u dus een zeer veilige situatie als het onweert of bliksemt. Bliksem zal nooit uit zichzelf op zoek gaan naar de bliksemafleiders en het risico dat de bliksem eerder in uw dak zal slaan dan bij een dak zonder bliksemafleiders is nihil.

Bevestiging / plaatsen

Hoe wordt een bliksembeveiliging bevestigd en waar wordt deze geplaatst in de meterkast? Als de bliksembeveiliging op het hoogste punt van uw huis is geplaatst dan zullen de leidingen bij elkaar worden verbonden en zal er één van de leidingen aan de overspanningsbeveiliging in de meterkast worden gemonteerd.

Deze montage mag en kan alleen maar door een erkend installateur worden uitgevoerd zodat u garantie en verzekerd bent dat de beveiliging op de juiste manier is aangebracht.

Een overspanningsbeveiliging in de meterkast word ook wel eens netwerkoverspanning genoemd.

Het geeft een extra bescherming aan de groepen in uw meterkast zodat deze niet zomaar uitslaan bij een blikseminslag.

stopcontact-aanleggen

Bliksembeveiliging prijzen

De Electra-Gigant kan u vanzelfsprekend van dienst zijn met het compleet aanleggen van een bliksembeveiliging voor uw woonhuis zowel bij een oudere woning met of zonder rieten dak of een nieuwbouw huis.

Maar ook de groepenkast aansluiten en deze voorzien van een overspanningsbeveiliging is dan ook noodzakelijk.

Wilt u meer informatie over de prijs van een goede aarding voor uw huis? En u wilt een bliksembeveiliging aan laten leggen voor een voordelige prijs?

Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte aan en ontdek de kosten voor het aanleggen van deze extra beveiliging voor uw groepenkast.

Vragen & Antwoorden

Waarom moet je een bliksembeveiliging laten installeren?

website van het jaar

Het laten installeren van bliksembeveiliging heeft als hoofddoel schade te voorkomen aan uw apparatuur en het voorkomen van brand. Leest u hier alles wat u wil weten over het laten aansluiten van bliksembeveiliging.

Is het laten instaleren van bliksembeveiliging verplicht?

Er bestaan wel internationale normen voor waar bliksembeveiliging aan moet voldoen, maar het is niet verplicht. Leest u hier welke voordelen bliksembeveiliging met zich meebrengt en welke gevaren het uitsluit.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!