Sinds 1990

Groepenkast aansluiten

Een groepenkast vervangen door een nieuwe groepenkast is in de meeste gevallen nodig wanneer u een oude woning heeft die door een verbouwing flink gemoderniseerd wordt.

Het is belangrijk dat u goed op tijd nadenkt over deze werkzaamheden. Leest u hier alles wat wij qua vernieuwen en aanleggen van elektra voor u kunnen doen.

Groepenkast-uitbreiden
Groepenkast aansluiten

Wij geven u op deze pagina informatie over een groepenkast aansluiten en de kosten die u tegen gaat komen. Een groepenkast wordt ook wel een verdeelkast, stoppenkast of meterkast genoemd.

De tegenwoordige term is echter echt meterkast en we zullen deze term vanaf hier dan ook gebruiken.

Het is de plek in uw woning waar de stroom wordt verdeeld over de verschillende aansluitpunten (groepen) in uw woning of uw kantoor.

Door de elektra op deze manier netjes te verdelen wordt er voor gezorgd dat er niet een te grote spanning op 1 draad in de woning komt te staan en wordt de kans op brand door elektriciteit geminimaliseerd.

De hoofdaansluiting voor de groepenkast wordt weer geleverd door de energiemaatschappij en komt binnen met een hoofdkabel die aangesloten zit op de hoofdstoppen.

Vanaf dit punt wordt de elektra dus verder verdeeld op de manier die hierboven beschreven is.

Hoe werkt een groepenkast?

De hoofdstop is verzegeld en kan alleen worden geïnstalleerd door een erkend elektricien, deze stop bevindt zich uiteraard in de stoppenkast. Tussen de hoofdstop en de meterkast in, zit de energiemeter.

Deze leidt weer naar de hoofdschakelaar van de groepenkast. Vanuit deze schakelaar wordt de stroom weer verdeeld over de meerdere groepen die op hen beurt lichtpunten en apparaten  in bepaalde ruimtes voorzien van stroom.

Dit wordt uiteraard natuurlijk goed beveiligd door zekeringen.

Zo kan uw keuken bijvoorbeeld uit meerdere groepen bestaan in verband met de vele aanwezige apparatuur. Wellicht een technisch verhaal, maar zo heeft u enig idee welke functie uw groepenkast heeft en hoe deze werkt.

groepenkast-laten-vernieuwen
Complete groepenkast vernieuwd

3 Fase of 1 fase groep

Of u een 3 fase of 1 fase groepenkast nodig heeft is vooral afhankelijk van het feit of u een krachtstroomaansluiting in de woning nodig heeft. Wanneer dit het geval is, moet er eigenlijk altijd een 3 fase groepenkast aangesloten worden.

Om zeker te weten of u een 3 fase of 1 fase groepenkast nodig heeft is het verstandig om een erkende elektricien in te schakelen, zoals van de Electra-Gigant. Deze kan goed beoordelen wat voor meterkast u in uw situatie moet laten aansluiten.

Op een 1 fase groepenkast (1x230Volt/35-40A) mogen maximaal 12 groepen.

Kosten groepenkast

We zullen voor u de prijzen van het aansluiten of vervangen van een groepenkast op een rij zetten zodat u een goed inzicht krijgt wat u eventueel te wachten staat.

 • Groepenkast aansluiten – 6 groepen – € 600,- met 2 aardlekschakelaars + hoofdschakelaar.
 • Groepenkast aansluiten – 8 groepen – € 700,- met 2 aardlekschakelaars + hoofdschakelaar.
 • Groepenkast aansluiten – 10 groepen- € 800,- met 3 aardlekschakelaars + hoofdschakelaar.

Zoals u hierboven kunt zien zullen de prijzen oplopen naarmate de hoeveelheid groepen toenemen die nodig zijn in uw nieuwe groepenkast.

Het is wel zo dat de prijs per groep relatief kleiner wordt naarmate er meer groepen aangesloten dienen te worden op de groepenkast.

Een erkend elektricien zou ook een uurtarief met u kunnen afspreken echter kunnen wij u vertellen dat de kosten dan wel afhankelijk zijn van zijn werk snelheid.

Wij raden u dan ook aan een vast tarief af te spreken zodat u exact weet waar u aan toe bent.

Algemene informatie groepenkast vervangen

 • Aansluiting conform voorschriften NEN 1010.
 • Inclusief voorrijkosten en hulpmaterialen. Geen kosten achteraf.
 • Al onze electriciëns zijn gediplomeerd.
 • Door onze erkenning als installateur oplevering met een nieuw zegel.
 • Aangesloten bij de branche organisatie Uneto VNI, 100% recht op garantie.
 • Garantie op onze montage en materialen.
Groepenkast-aansluiten
Groepenkast met 4 groepen

Vervangen van de groepenkast

Als uw oude groepenkast vervangen moet worden dan is dit een klus die niet iedereen kan uitvoeren. Zo moeten alle aardlekautomaten omgezet worden en zullen er nieuwe kabels en stroomdraden worden aangesloten.

De groepenkast kan zowel zonder spanning vervangen worden maar ook bij onderspanning. De gehele stoppenkast wordt weer opnieuw ingedeeld zodat de stroom die u gebruikt beter wordt verdeelt dan voorheen.

Wanneer is het nodig uw groepenkast te vervangen?

Wij zullen u hier een aantal voorbeelden geven:

 • Uitbreiding van elektrische apparaten in uw huis zoals de keuken, oven, vaatwasser, kookplaat.
 • Vervanging van oude meterkast door ouderdom.

Als de oude groepenkast vervangen wordt door een nieuwe zullen in de meeste gevallen de groepen worden uitgebreid. Dit is beter voor de verdeling van de stroom wat binnenkomt maar bied u ook meer veiligheid.

Stappenplan groepenkast aansluiten

Als u in een verouderde woning woont en de beslissing genomen is uw verouderde groepenkast te vervangen voor een nieuwe dan zal deze uiteraard aangesloten moeten worden.

De groepenkast is onmisbaar want vanuit deze electrische installatie wordt de stroom verspreid over de rest van uw woning. Een groepenkast aansluiten gaat als volgt:

Benodigde tijd: 1 dag

 1. Verwijder oude groepenkast


  Om ruimte te maken voor de nieuwe groepenkast zal eerst de oude verwijderd moeten worden. Als de nieuwe groepenkast dezelfde afmetingen heeft als de oude beginnen we met het ophangen van de nieuwe groepenkast aan de muur in de meterkast. Dit moet goed gebeuren om te voorkomen dat de installatie op de grond valt met alle gevolgen van dien.

  verplaatsing-meterkast

 2. Aansluiten in groepenkast


  Leg de benodigde kabels naar de groepenkast en sluit deze op de juiste manier aan. De bruine draden worden aan de L-aansluiting aan de bovenkant van de verschillende groepen bevestigd. De blauwe draden worden bevestigd aan de N-aansluiting.

 3. Geelgroene aardedraad aansluiten

  De geelgroene aardedraad moet vervolgens aangesloten worden. Deze wordt aangesloten op het gemeenschappelijke verdeelblok. Die bevindt zich doorgaans onder de betreffende groep. Klik de zekering in de reeds aanwezige richel.

 4. Aansluiten aardlekschakelaar


  De blauwe en bruine draad worden nu in tegengestelde richting aangesloten op de bovenzijde van de aardlekschakelaar.

 5. Afronding


  Vergeet tot slot niet de afdekplaatjes uit het frontje van de groepenkast te verwijderen. Op deze manier kunt u de groepen makkelijk bedienen.

Nieuwe groepenkast vanwege verbouwing of nieuw huis

Een nieuwe groepenkast aansluiten is nodig wanneer u bijvoorbeeld een ingrijpende verbouwing wilt doen of als u een nieuw te bouwen huis wilt gaan bewonen.

Bij een verbouwing kan het namelijk zo zijn dat de huidige indeling echt te oud is en simpelweg niet meer voldoet aan de huidige eisen. Bijvoorbeeld het gebrek aan voldoende groepen.

Het aansluiten van een geheel nieuwe groepenkast is een klus die gedaan moet worden door een erkende elektricien. Op deze manier weet u zeker dat het veilig gebeurd.

Bovendien zijn er veel verzekeraars die geen geld uitkeren wanneer er schade voortvloeit uit het verkeerd zelf aansluiten van de meterkast.

Extra groep in de meterkast

Als u uw woning van meer stroom wilt voorzien is het misschien makkelijk een extra groep te laten plaatsen in uw meterkast tegen overbelasting.

Een extra groep in de meterkast wil zeggen dat u meerdere elektrische apparaten tegelijkertijd kunt gebruiken en de schakelaar niet overbelast kan raken en uit zal slaan.

De veiligheid in uw groepenkast wordt bepaald door drie hoofd elementen: aarde, aardlekschakelaar, en de elektrische zekering.

Mocht er door kortsluiting ineens teveel spanning gevraagd worden zal er teveel warmte ontstaan bij de zekering en zal deze zich vanzelf uitschakelen uit veiligheid.

Groepenkast aansluiten voor de garage

Als wilt sleutelen en klussen in de garage kan het nodig zijn om een extra groep aan te sluiten op de groepenkast voor de garage. Het zware gereedschap dat daar gebruikt wordt kan een extra groep vragen.

Denk bijvoorbeeld compressor, zware zaagtafels, zware boren enzovoort.

Het aansluiten voor een extra groep die naar de garage loopt is een vrij eenvoudige klus voor ons. We kunnen dit technisch binnen een dag uitvoeren.

Het wegwerken van de kabels op een nette manier kan wat extra voeten in de aarde hebben.

Zonnepanelen op groepenkast

Als u zonnepanelen op het dak heeft zullen deze ook aangesloten moeten worden op de elektra installatie van uw woning. Bij een beperkt aantal zonnepanelen kan dit simpelweg op het stopcontact aangesloten worden.

Wanneer er voldoende zonnepanelen op op uw woning liggen zullen de zonnepanelen op een eigen kabel vanaf de omvormer naar de groepenkast geleid worden.

Als u de zonnepanelen op de groepenkast aan wilt laten sluiten bent u bij ons aan het juiste adres. Leg ons uw situatie voor en we kunnen voor u een perfecte oplossing bedenken voor het aanleggen en aansluiten van de zonnepanelen op de groepenkast.

Aardlekschakelaar-aansluiten

Lekstroom en aarde

Lekstroom kan relatief makkelijk en veilig begeleid worden door de aarde draad en het laten slaan van een aardpen. Wij zijn er überhaupt groot fan van dat alle apparatuur goed op de aarde wordt aangesloten.

Op deze manier is de kans op ongelukken en brand door kortsluiting daadwerkelijk minimaal.

Als niet alle stopcontacten zijn geaard en er ontstaat lekstroom kan deze niet weg. De gedeeltes om de schakeling heen kunnen nu onder spanning komen te staan en zijn levensgevaarlijk.

Door een goede aardlekschakelaar in uw meterkast te laten plaatsen zullen er dus geen ongelukken kunnen gebeuren.

Zelf aansluiten?

Het aansluiten van een groepenkast is dan ook een hele specialistische klus en zit geen handleiding of schema bij. Wij adviseren u dan ook dit aan een deskundige over te laten en dit niet zelf te gaan proberen.

Vaak merken wij dat een groepenkast overbelast wordt door een teveel gebruik aan elektrische apparaten.

Dit komt omdat de verdeling in de kast niet op de juiste manier is uitgevoerd en hierdoor een snelle overbelasting op de groepen ontstaat.

Wij realiseren ons namelijk als geen ander dat er veel ongelukken in en rond huis kunnen gebeuren door slecht werkende of overbelaste groepenkasten, met alle mogelijke gevolgen.

Tijdens een verbouwing waarbij er sprake is van plaatsing van een nieuwe groepenkast zal u meteen geconfronteerd worden met de volgende werkzaamheden:

Offerte groepenkast aansluiten

Weet u niet zeker of uw groepenkast nog voldoende is ingericht voor al uw onlangs aangeschafte elektrische apparatuur? En wilt u geïnformeerd worden over alle mogelijkheden zoals de uitbreiding van de groepenkast?

Dan kunt u online een vrijblijvende offerte aanvragen om de kosten binnen minimaal 2 dagen vrijblijvend te ontvangen. Binnen maximaal twee werkdagen bent u in het bezit van een kostenindicatie voor de groepenkast aansluiten in uw situatie.

Vragen & Antwoorden

Hoeveel groepen mogen er maximaal in een groepenkast?

Dit is afhankelijk of u gebruik gaat maken van krachtstroom waar een 3 fase groepenkast voor nodig is. Geen krachtstroom betekent een 1 fase groepenkast met een maximum van 12 groepen groepen. Leest u hier de verdere uitleg over het aantal groepen in een 1 of 3 fase groepenkast.

Wat kost het laten aansluiten van een nieuwe groepenkast?

De kosten zijn afhankelijk van het aantal groepen die nodig zijn. Voor 6 groepen met 2 aardlekschakelaars en 1 hoofdschakelaar kunt u rekenen op 600 euro. Leest u hier hoeveel de kosten bedragen als u meer groepen nodig heeft. Of vraag bij ons een offerte aan voor deze opdracht.

Wanneer is het beste moment om de groepenkast te vervangen?

website van het jaar

Bij een uitgebreide verbouwing van de keuken waarbij meerdere apparaten worden gebruikt, bij de aankoop van een ouder huis van voor 1975 ivm de verplichte aanwezigheid van aardlekschakelaars. In huisinstallaties mogen maximaal 4 groepen worden aangesloten achter één aardlekschakelaar. Leest u hier meer informatie over het aansluiten van een groepenkast.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!