Groepenkast aansluiten

Heeft u een nieuwe groepenkast gekocht en moet deze worden aangesloten in uw bestaande of nieuwbouw woning?

Groepenkast-uitbreiden

Wij geven u op deze pagina informatie over een groepenkast aansluiten en de kosten die u tegen gaat komen. Een groepenkast wordt ook wel een verdeelkast of stoppenkast genoemd.

De tegenwoordige term is echter echt meterkast en we zullen deze term vanaf hier dan ook gebruiken.

Het is de plek in uw woning waar het stroom wordt verdeeld over de verschillende aansluitpunten (groepen) in uw woning of uw kantoor.

Door de elektra op deze manier netjes te verdelen wordt er voor gezorgd dat er niet een te grote spanning op 1 draad in de woning komt te staan en wordt de kans op brand door elektriciteit geminimaliseerd.

De hoofdaansluiting voor de groepenkast wordt weer geleverd door de energiemaatschappij en komt binnen met een hoofdkabel die aangesloten zit op de hoofdstoppen.

Vanaf dit punt wordt de elektra dus verder verdeeld op de manier die hierboven beschreven is.

Groepenkast-laten-aansluiten

Hoe werkt een groepenkast?

De hoofd stop is verzegeld en kan alleen worden geïnstalleerd door een erkend elektricien, deze stop bevindt zich uiteraard in de stoppenkast. Tussen de hoofd stop en de meterkast in zit de energiemeter.

Deze leidt weer naar de hoofdschakelaar van de groepenkast. Vanuit deze schakelaar wordt de stroom weer verdeeld over de meerdere groepen die op hen beurt lichtpunten en apparaten  in bepaalde ruimtes voorzien van stroom.

Dit wordt uiteraard natuurlijk goed beveiligd door zekeringen.

Zo kan uw keuken bijvoorbeeld uit meerdere groepen bestaan in verband met de vele aanwezige apparatuur. Wellicht een technisch verhaal, maar zo heeft u enig idee welke functie uw groepenkast heeft en hoe deze werkt.

Snel een prijsindicatie?

3 Fase of 1 fase groep

Of u een 3 fase of 1 fase groepenkast nodig heeft is vooral afhankelijk van het feit of u een krachtstroomaansluiting in de woning nodig heeft. Wanneer dit het geval is, moet er eigenlijk altijd een 3 fase groepenkast aangesloten worden.

Om zeker te weten of u een 3 fase of 1 fase groepenkast nodig heeft is het verstandig om een erkende elektricien in te schakelen. Deze kan goed beoordelen wat voor meterkast u in uw situatie moet laten aansluiten.

Kosten

We zullen voor u de prijzen van het aansluiten of vervangen van een groepenkast even op een rijtje zetten zodat u een goed inzicht zult krijgen wat u eventueel te wachten staat.

  • Groepenkast aansluiten – 6 groepen – € 600,-
  • Groepenkast aansluiten – 8 groepen – € 700,-
  • Groepenkast aansluiten – 10 groepen- € 800,-

Zoals u hierboven kunt zien zullen de prijzen oplopen naarmate de hoeveelheid groepen die nodig zijn in uw nieuwe stopenkast.

Het is wel zo dat de prijs per groep relatief kleiner wordt naarmate er meer groepen aangesloten dienen te worden op de groepenkast.

Een erkend elektricien zou ook een uurtarief met u kunnen afspreken echter kunnen wij u vertellen dat de kosten dan wel afhankelijk zijn van zijn werk snelheid.

Wij raden u dan ook aan een vast tarief af te spreken zodat u exact weet waar u aan toe bent.

Groepenkast-aansluiten

Vervangen van de groepenkast

Als uw oude groepenkast vervangen moet worden dan is dit een klus die niet iedereen maar kan uitvoeren. Zo moeten alle aardlekautomaten omgezet worden en zullen er nieuwe kabels en stroomdraden worden aangesloten.

De groepenkast kan zowel zonder spanning vervangen worden maar ook onderspanning. De gehele stopenkast wordt weer opnieuw ingedeeld zodat de stroom die u gebruikt beter wordt verdeelt dan voorheen.

Wanneer is het nodig uw groepenkast te vervangen?

Wij zullen u hier een aantal voorbeelden geven:

  • Uitbreiding van elektrische apparaten in uw huis zoals de keuken, oven, vaatwasser, kookplaat
  • Vervanging van oude meterkast door ouderdom

Als de oude groepenkast vervangen wordt door een nieuwe zullen in de meeste gevallen de groepen worden uitgebreid. Dit is beter voor de verdeling van het stroom wat binnenkomt maar bied u ook meer veiligheid.

Nieuwe groepenkast vanwege verbouwing of nieuw huis

Een nieuwe groepenkast aansluiten is nodig wanneer u bijvoorbeeld een ingrijpende verbouwing wilt doen of als u een nieuw te bouwen huis wilt gaan bewonen.

Bij een verbouwing kan het namelijk zo zijn dat de huidige indeling echt te oud is en simpelweg niet meer voldoet aan de huidige eisen. Bijvoorbeeld voldoende groepen.

Het aansluiten van een geheel nieuwe groepenkast is een klus die gedaan moet worden door een erkende elektricien. Op deze manier weet u zeker dat het veilig gebeurd.

Bovendien zijn er veel verzekeraars geen geld uitkeren wanneer er schade voortvloeit uit het verkeerd zelf aansluiten van de meterkast.

vervangen van groepenkast
Snel een prijsindicatie?

Extra groep in de meterkast

Als u uw woning van meer stroom wilt voorzien is het misschien makkelijk een extra groep te laten plaatsen in uw meterkast tegen overbelasting.

Een extra groep in de meterkast wil zeggen dat u meerdere elektrische apparaten tegelijkertijd kunt gebruiken en de schakelaar niet overbelast kan raken en uit zal slaan.

De veiligheid in uw groepenkast wordt bepaald door drie hoofd elementen aarde, aardlekschakelaar, en de elektrische zekering.

Mocht er door kortsluiting in eens teveel spanning gevraagd worden zal er teveel warmte ontstaan bij de zekering en zal deze zich vanzelf uitschakelen uit veiligheid.

Groepenkast aansluiten voor de garage

Als wilt sleutelen en klussen in de garage kan het nodig zijn om een extra groep aan te sluiten op de groepenkast voor de garage. Het zware gereedschap dat daar gebruikt wordt kan een extra groep vragen.

Denk bijvoorbeeld compressor, zware zaagtafels, zware boren enzovoort.

Het aansluiten voor een extra groep die naar de garage loopt is een vrij eenvoudige klus voor ons. We kunnen dit technisch binnen een dag uitvoeren. Het wegwerken van de kabels op een nette manier kan wat extra voet in aarde hebben.

Zonnepanelen op groepenkast

Als u zonnepanelen op het dak heeft zullen deze ook aangesloten moeten worden op de elektra installatie van uw woning. Bij een beperkt aantal zonnepanelen kan dit simpelweg op het stopcontact aangesloten worden.

Wanneer er voldoende zonnepanelen op op uw woning liggen zullen de zonnepanelen op een eigen kabel vanaf de omvormer naar de groepenkast geleidt worden.

Als u de zonnepanelen op de groepenkast aan wilt laten sluiten bent u bij ons aan het juiste adres. Leg ons uw situatie voor en we kunnen voor u een perfecte oplossing bedenken voor het aanleggen aansluiten van de zonnepanelen op de groepenkast.

Lekstroom en aarde

Lekstroom kan relatief makkelijk en veilig begeleid worden door de aarde draad en het laten slaan van een aardpen. Wij zijn er überhaupt groot fan van dat alle apparatuur goed op de aarde wordt aangesloten.

Op deze manier is de kans op ongelukken door kortsluiting daadwerkelijk minimaal.

Als niet alle stopcontacten zijn geaard en er ontstaat lekstroom kan deze niet weg. De gedeeltes om de schakeling heen kunnen nu onder spanning komen te staan en zijn levens gevaarlijk.

Door een goede aardlekschakelaar in uw meterkast te laten plaatsen zullen er dus geen ongelukken kunnen gebeuren.

Zelf aansluiten?

Het aansluiten van een groepenkast is dan ook een hele specialistische klus en zit geen handleiding of schema bij. Wij adviseren u dan ook dit aan een deskundige over te laten en dit niet zelf te gaan proberen.

Vaak merken wij dat een groepenkast overbelast wordt door een teveel gebruik aan elektrische apparaten. Dit komt omdat de verdeling in de kast niet op de juiste manier is uitgevoerd en hierdoor een snelle overbelasting op de groepen ontstaat.

Wij realiseren ons namelijk als geen ander dat er veel ongelukken in en rond huis kunnen gebeuren door slecht werkende of overbelaste groepenkasten, met alle mogelijke gevolgen.

Offerte groepenkast aansluiten

Weet u niet zeker of uw groepenkast nog voldoende is ingericht voor al uw onlangs aangeschafte elektrische apparatuur?

En wilt u geïnformeerd worden over alle mogelijkheden zoals de uitbreiding van de groepenkast?

Dan kunt u online een vrijblijvende offerte aanvragen om de kosten binnen minimaal 2 dagen vrijblijvend te ontvangen.

Binnen maximaal twee werkdagen bent u in het bezit van een kostenindicatie voor de groepenkast aansluiten in uw situatie.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!