Sinds 1990

Perilex aansluiten

Een van de meest voorkomende elektra aansluitingen is de Perilex stekker. Op deze pagina kunt u lezen hoe een Perilex stopcontact of Perilex aansluiting naar uw groepenkast en uw apparaat wordt gemaakt.

Wat is een Perilex aansluiting?

Een Perilex aansluiting bestaat in de meeste gevallen uit een stopcontact en de bijpassende stekker. Deze combinatie kan een groter vermogen doorlaten voor onder andere elektrische apparaten zoals een keramische- of inductiekookplaat. Maar ook een oven en speciale magnetrons kunnen hierop aangesloten worden.

perilex stekker aansluiten
Aansluiting van een Perilex aansluiting

Perilex aansluiten meterkast

Normaal gesproken kan een extra groep in een groepenkast bij u thuis een maximaal vermogen aan van 16A x 230V = 3.680 Watt. Het probleem bij een kook of introductiekookplaat is dat deze een vermogen van 6.500 tot aan 7.500 Watt gebruiken.

Dit is dus veel meer dan een standaard groep zou aankunnen en daarom is de combinatie van twee groepen zo belangrijk voor het grotere vermogen wat nodig is. We noemen dit ook wel de fornuisgroep aansluiten in de meterkast.

Perilexaansluiting aangesloten met 5 draden

Omdat er in een groepenkast 2 groepen worden samengevoegd zal de Perilexaansluiting met 5 elektradraden worden aangesloten.

De elektrakabel die hiervoor gebruikt wordt is een installatiekabel die in de kern 5 draden heeft, de Perilexkabel. Wij noemen deze ook wel een 5-aderige xmvk kabel. Deze wat zwaardere Perilexkabel heeft een bruine, blauwe, zwarte en een geel, groene draad ( aardedraad )

De 7.500 watt vermogen wordt dus verdeelt over alle draden in de kabel. Hierdoor ontstaat minder warmte en de kans op brand is nihil. Mocht u geen installatiekabel hebben of willen gebruiken gebruik dan een VD draad. Lees hier de betekenis van de gekleurde draden:

  • Bruine draad (fase draad)
  • Blauwe draad (nul draad)
  • Blauw/gele draad (aarde draad)

Echter zult u voor een Perilex wel 5 draden nodig hebben. Hoe u een 5 aarderige kabel aansluit zullen wij hieronder uitleggen.

Perilex aansluiting met verschillende fasen

Een perilex aansluiting komt voor met verschillende fasen. Wij hebben de informatie voor u op een rij gezet zodat u de verschillenen kunt zien. Het is namelijk erg belangrijk om de juiste keuze te maken.

Wat is een Perilex stekker?

Hoe ziet een Perilex stekker eruit? Een Perilex stekker heeft in tegenstelling tot een normale stekker 4 uitstekkende pinnen met een randaarde. Deze stekker heeft dus 2 pinnen meer dan een normaal stopcontact. Op deze manier kan het stroom beter verdeelt worden over de elektra draden.

perilex stekker
Perilexkabel en Perilexstekker

Aansluiten Perilex stekker

In huiselijk gebruik komt het vaak voor dat elektrische apparaten meer vermogen nodig hebben dan u zelf denk. Sommige apparaten zijn nog niet voorzien van een Perilex stekker. Per apparaat kan er verschil zitten in het aansluitschema. Lees daarom van te voren de gebruiksaanwijzing goed door.

Wat is een Perilex stopcontact?

Hoe ziet een Perilex stopcontact eruit? Ook een Perilex stopcontact heeft 4 ingangen met een randaarde. De Perilex stekker past precies in dit stopcontact en niet in andere stopcontacten in uw woning. Een Perilex stopcontact kan zowel inbouw als opbouw gemonteerd worden. Bij een inbouw Perilex stopcontact zit de doos in de wan. Bij een opbouw Perilex stopcontact zit de Perilex aansluiting juist buiten of op de wand. Tegenwoordig wordt er nog maar zelden gekozen voor een Perilex aansluiting in de vorm van een opbouw.

perilex aansluiten groepenkast
Perlilex aansluiten groepenkast

Fornuisgroep aansluiten

Als u een normale groepenkast heeft van 230 volt (ook wel genoemd 1 fase groepenkast) zal er een fornuisgroep aanwezig moeten zijn. De speciale kookgroep is een gecombineerde groep die bestaat uit 2 groepen in 1. Een fornuisgroep aansluiten zal dus vrijwel in elke woning moeten gebeuren. Deze wordt dan ook wel 2 x 230V groep of 2 fase groep genoemd.

Perilex aansluiten meterkast: Hoe een Perilex stopcontact aansluiten op een 2x230v groepenkast?

Schakel de stroom uit. Doe dit door de juiste schakelaars in de groepenkast uit te zetten. Test dit altijd met een spanningstester. Zo weet u zeker dat er spanning op de draden staat bij maken van de Perilex aansluiting.

Kies de groep die u wilt gebruiken voor het Perilex stopcontact. Lep op dat apparaten met een hoog stroomverbruik, zoals het hiervoor beschreven elektrisch fornuis, altijd op een afzonderlijke groep moeten. Controleer daarom ook altijd of de groep geschikt is voor het vermogen dat u verwacht. Er is altijd een mogelijkheid om een extra groep aan te leggen in de meterkast.

Bevestig de Perilexaansluiting op de gewenste locatie. Het is belangrijk om een locatie te kiezen waar u goed bij kunt zodat u veilig kunt werken.

Nu komt de fase waarin de bekabeling voorbereid moet worden. Een Perilex stopcontact aansluiten heeft meestal vier draden nodig. Twee fase, een nul en een aarde. U moet de draden van Perilex aansluiting koppelen met de juiste draden. Bruine draden en zwarte draden zijn voor fase, blauwe dragen voor nul en de geel/groene voor aarde. Sluit de bruine draden aan op de L1 en L2 aansluitpunten (fasen), de blauwe draad op het N aansluitpunt (nul), en de geel/groene draad op het aarde aansluitpunt.

Als u dit gedaan heeft controleer daarna of de groepenkast een aardlekschakelaar heeft. Als dat niet het geval is raden wij u aan om professionele hulp in te schakelen. Uw elektriciteitssysteem wordt een stuk veilig met een aardlekschakelaar.

Nu is het een kwestie van testen. Schakel de stroom weer in en test je het Perilex aansluiting. Plaats daarna de behuizing om de Perilex aansluiting. Doe dit zorgvuldig zodat u een goede afwerking heeft en de behuizing niet beschadigd.

Kleur van elektradraden

Leest u hier de betekenis van de kleur van de elektradraden:

  • N1 = Blauwe elektradraad (nul draad)
  • L1 = Bruine elektradraad (fase draad)
  • N2 = Blauwe elektradraad (nul draad) maar kan ook zwart zijn als u een elektrakabel gebruikt.
  • L2 = Bruine elektradraad (fase draad) of grijze draad bij een elektrakabel.
  • Geel / Groen is altijd de aarding

Hoe een Perilex stopcontact aansluiten aan 380V in een groepenkast?

Een 3 fase groepenkast is een groepenkast met krachtstroom. Krachtstroom bevat 380 volt wat 3 x zoveel is als een normale groep in uw groepenkast. Een erkend nutsbedrijf zoals de NUON brengt altijd 3 stroomdraden naar uw meterkast. Ook zal hier apart een kookgroep gemonteerd moeten worden in de meterkast.

Dit wordt als volgt gedaan. Let wel op dat u een 3 face 380 Volt groepenkast heeft!

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!