Perilex aansluiten

Een van de meest voorkomende elektra aansluitingen is het monteren van een perlilex aansluiting. Leest u op deze pagina hoe een perilex stopcontact of aansluiting naar uw groepenkast wordt gemaakt.

Wat is een Perilex?

Een perilex aansluiting bestaat in de meeste gevallen uit een stopcontact en de bijpassende stekker. Deze combinatie kan een groter vermogen doorlaten voor onder andere elektrische apparaten zoals een keramische- of inductiekookplaat. Maar ook een oven en speciale magnetrons kunnen hierop aangesloten worden.

perilex stekker aansluiten
Aansluiting van een perilex aansluiting

Waarom een perlilex aansluiting maken?

Normaal gesproken kan er een extra groep in een groepenkast bij u thuis een maximaal vermogen aan van 16A x 230V = 3.680 Watt. Het probleem bij een kook of introductiekookplaat is dat deze een vermogen van 6.500 tot aan 7.500 Watt gebruiken.

Dit is dus veel meer dan een standaard groep zou aankunnen en daarom is de combinatie van twee groepen zo belangrijk voor het grotere vermogen wat nodig is. Wij als erkende elektriciens noemen dit ook wel de fornuisgroep aansluiten in de meterkast.

Perilexaansluiting aangesloten met 5 draden

Omdat er in een groepenkast 2 groepen worden samengevoegd zal de perilexaansluiting met 5 elektradraden worden aangesloten.

De elektrakabel die hiervoor gebruikt wordt is een installatiekabel die in de kern 5 draden heeft. Wij noemen deze ook wel een 5-aderige xmvk kabel. Deze wat zwaardere kabel heeft een bruine, blauwe, zwarte en een geel, groene draad ( aardedraad )

De 7.500 watt vermogen wordt dus verdeelt over alle draden in de kabel. Hierdoor ontstaat minder warmte en de kans op brand is nihil.

Mocht u geen installatiekabel hebben of willen gebruiken gebruik dan een VD draad. Lees hier de betekenis van de gekleurde draden:

  • Bruine draad (fase draad)
  • Blauwe draad (nul draad)
  • Blauw/gele draad (aarde draad)

Echter zult u voor een perilex wel 5 draden nodig hebben. Hoe u een 5 aarderige kabel aansluit zullen wij hieronder uitleggen.

Wat is een perilex stekker?

Hoe ziet een perilex stekker eruit? Een perilex stekker heeft in tegenstelling tot een normale stekker 4 uitstekkende pinnen met een randaarde. Deze stekker heeft dus 2 pinnen meer dan een normaal stopcontact. Op deze manier kan het stroom beter verdeelt worden over de elektra draden.

perilex stekker
Perilex stekker

Aansluiten perilex stekker

In huiselijk gebruik komt het vaak voor dat elektrische apparaten meer vermogen nodig hebben dan u zelf denk. Sommige apparaten zijn nog niet voorzien van een perilex stekker. Per apparaat kan er verschil zitten in het aansluitschema. Lees daarom van te voren de gebruiksaanwijzing goed door.

Wat is een perilex stopcontact?

Hoe ziet een perilex stopcontact eruit? Ook een perilex stopcontact heeft 4 ingangen met een randaarde. De perilex stekker past precies in dit stopcontact en niet in andere stopcontacten in uw woning. Een perilex stopcontact kan zowel inbouw als opbouw gemonteerd worden.

perilex aansluiten groepenkast
Perlilex aansluiten groepenkast

Hoe sluit je een perilex stopcontact aan op een 2x230v groepenkast?

Als u een normale groepenkast heeft van 230 volt (ook wel genoemd 1 fase groepenkast) zal er een fornuisgroep aanwezig moeten zijn. De speciale kookgroep is een gecombineerde groep die bestaat uit 2 groepen in 1.

Deze wordt dan ook wel 2 x 230V groep of 2 fase groep genoemd.

Aansluiten fornuisgroep

Leest u hier de betekenis van de kleur van de elektradraden:

  • N1 = Blauwe elektradraad (nul draad)
  • L1 = Bruine elektradraad (fase draad)
  • N2 = Blauwe elektradraad (nul draad) maar kan ook zwart zijn als u een elektrakabel gebruikt.
  • L2 = Bruine elektradraad (fase draad) of grijze draad bij een elektrakabel.
  • Geel / Groen is altijd de aarding

Hoe sluit je een perilex stopcontact aan van 380V in een groepenkast?

Een 3 fase groepenkast is een groepenkast met krachtstroom. Krachtstroom bevat 380 volt wat 3 x zoveel is als een normale groep in uw groepenkast. Een erkend nutsbedrijf zoals de NUON brengt altijd 3 stroomdraden naar uw meterkast. Ook zal hier apart een kookgroep gemonteerd moeten worden in de meterkast.

Dit wordt als volgt gedaan. Let wel op dat u een 3 face 380 Volt groepenkast heeft!

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!