Sinds 1990

Perilex aansluiting 2-fasen

Een perilex aansluiting 2-fasen, kan dat eigenlijk wel? Op deze pagina gaan we in op de Perilex-aansluiting met 2-fasen. Het is een elektrische aansluiting die vaak gebruikt wordt voor fornuisgroepen. We leggen u uit wat 2-fase perilex is, wat het verschil is met 1-fase perilex, welke perilex stekker er nodig is en hoe u zelf een perilex aansluiting kunt maken.

Wat is een 2-fasen aansluiting perilex?

Een 2-fasen aansluiting Perilex is een elektrische aansluiting die wordt gebruikt om met name keukenapparatuur van stroom. De naam “2-fase perilex” zegt eigenlijk twee dingen:

  1. 2-fasen
    In tegenstelling tot de normale 1-fase aansluiting, waarbij de stroom ononderbroken in dezelfde richting vloeit, maakt een 2-fasen aansluiting het mogelijk om tegelijk twee verschillende elektrische stromen te gebruiken. Door gebruik te maken van een 2-fasen aansluiting perilex wordt een evenwichtige en stabiele stroomtoevoer gegarandeerd. Dat betekent dat u efficient gebruik kunt maken van de energie.
  2. Perilex
    De perilex aansluiting betekent dat er geen normale stroomkabel gebruikt wordt (een perilex stroomkabel en een perilex stekker. Een perilex stekker aansluiting doet u ook in een perilex stopcontact.
perilex stopcontact en perilex stekker

Wat is het verschil tussen 1-fase, 2-fasen en 3-fasen perilex aansluiting?

We horen vaak dat mensen het verschil tussen al deze termen lastig vinden. Daarom leggen we het u uit. Zo kunt u zelf bepalen welke perilexaansluiting in uw situatie het beste is.

Kortgezegd is een 1-fase perilex aansluiting eigenlijk geen goede term. Hier worden 2 dingen door elkaar gebruikt. Een 1-fase aansluiting zegt iets over het vermogen dat uw meterkast binnenkomt. Een perilex aansluiting 1 fase niet mogelijk omdat een perilex aansluiting meer vermogen nodig heeft dan één installatieautomaat veilig kan leveren.

2-fase perilex aansluiten

Als uw apparaat (meestal een elektrische kookplaat of een ventilatiesysteem) een hoog vermogen nodig heeft, dient u een andere stekker en stopcontact te gebruiken. Het perilex systeem is dan een geschikte oplossing. Eén installatieautomaat, ook wel een groep, kan maximaal 3680 Watt leveren. Watt per groep berekenen en het Aansluitvermogen berekenen is erg belangrijk. Als uw apparaat meer dan 3680 Watt nodig heeft kan dit dus niet meer op één installatieautomaat (groep).

Uw elektricien zal u in het geval van meer dan 3680 Watt een zogenaamde “fornuisgroep” of “2-fasen aansluiting” adviseren. In een 2-fasen aansluiting wordt uw apparaat gevoed door twee fasen. In dit geval heeft u een hoger vermogen beschikbaar, namelijk 2 x 3680 Watt. In technische zin komt er een installatieautomaat dat 2 groepen koppelt. Als u in de meterkast onvoldoende groepen heeft om nieuwe groepen te maken moet u extra groepen aanleggen.

2-fasen installatie automaat

2-fase installatieautomaat installeren

U kunt een fornuisgroep installeren door 2 groepen te koppelen. Wij adviseren altijd om extra groepen te laten monteren door een erkende elektricien. U kunt zelf een 2-fase installatieautomaat bestellen (neem er dan een met een aardlekschakelaar) maar in de meeste gevallen bent u ongeveer even voordelig uit als u het door uw elektricien laat regelen. Die weet namelijk ook direct of de installatieautomaat nog voldoet aan de laatste NEN1010 eisen.

Wat voor stopcontact 2-fase aansluiting?

Bij een 2-fase aansluiting worden er dus twee groepen met elkaar verbonden. De nieuwe 2 fase installatieautomaat kan een groter vermogen leveren. Maar dat betekent wel dat u meestal niet kan volstaan met een gewone stekker en een gewoon stopcontact. U kunt een perilex stekker aansluiten en een perilex wcd aansluiten om het systeem te laten werken. Een perilex stopcontact namelijk 4 openingen terwijl een normaal stopcontact maar 2 openingen heeft.

In de meeste woningen volstaat een 16 ampere perilex stopcontact. Voor bedrijven en grotere gebouwen kan het nodig zijn om een 25 ampere perilex wandcontactdoos te hebben.

Kan ik zelf een 2-fase aansluiting maken?

Ja, met de juiste kennis kunt u zelf de 2 fase aansluiting maken. We leggen het u graag uit. Twijfelt u over de aansluiting of heeft u onvoldoende kennis? We raden u aan om een erkende elektricien in te schakelen. Een 2-fase aansluiting perilex maken is voor een elektricien een kleine klus waardoor we de prijzen laag kunnen houden.

In onderstaand stappenplan leggen wij uit hoe u een 2-fasen perilex aansluiting kunt maken. Zorg ervoor dat u altijd rustig en ontspannen kunt werken. Kies de juiste gereedschappen en zorg er altijd voor dat de spanning er af is.

  1. Spanning van de groep
    Controleer nogmaals of er geen spanning op de groep staat. U kunt de stroom van de betreffende groep halen door de schakelaars naar beneden te zetten.
  2. Perilex groep aansluiten meterkast (afgaande aansluiting)
    • Sluit de eerste blauwe nuldraad aan op N1
    • Sluit nu de eerste bruine fasedraad aan op L1
    • Sluit de tweede blauwe nuldraad aan op N2
    • Sluit de tweede bruine fasedraad aan op L2
  3. Kabel naar stopcontact
    Trek de perilexkabel door een pvc buis naar de perilex wandcontactdoos. Als u de pvc buis nog niet heeft geïnstalleerd kunt een professionele elektricien vragen dit op een veilige manier te doen. U kunt natuurlijk ook zelf gat boren / sleuf frezen.
  4. Perilex stopcontact aansluiten
    • Sluit de eerste blauwe nuldraad aan op N
    • Sluit tweede blauwe nuldraad aan op L1
    • Sluit de eerste bruine fasedraad aan op L2
    • Sluit de tweede bruine fasedraad aan op L3
    • Sluit de groen/gele draad aan op de randaarde, dit is de aansluiting die je bovenaan het stopcontact ziet
  5. Controleer of het werkt

Moet een fornuisgroep achter een aardlekschakelaar?

Ja, fornuisgroepen moeten altijd achter een aardlekschakelaar. In de nieuwe NEN1010 is het verplicht om altijd met een aardlekbeveiliging te werken. Een aardlekbeveiliging zorgt ervoor dat u beschermt bent tegen foutstroom, maar ook dat er geen brand kan ontstaan. Wij adviseren u om direct een fornuisgroep aardlekautomaat te nemen. Deze aardlekautomaten nemen geen extra plaats in beslag en zijn direct al voorzien van een aardlekbeveiliging. Voor deze fornuisgroepen is een aparte aardlekschakelaar aansluiten dus niet meer nodig.

Wanneer heb ik een perilex aansluiting nodig?

Als u gaat koken op een elektrische kookplaat wordt er vaak gebruik gemaakt van het perilex systeem. Elektrisch koken gebruikt veel energie. U moet dan een perilex stekker aansluiten en een perilex wcd aansluiten. Dit komt omdat de apparaten meer stroom gebruiken dan 16 ampere. Een gewone stekker en een gewoon stopcontact voldoen dan niet meer.

Heb ik een 2-fase perilex aansluiting?

U kunt op twee manieren controleren of een 2 fase aansluiting heeft. Zoek in de meterkast naar de groepen. Als u alleen maar enkele groepen ziet heeft u geen 2-fase aansluiting. U kunt ook de stopcontact in huis controleren. Als u een stopcontact heeft waarin een stekker moet met 4 pinnen is dat een goede indicatie dat u een 2-fase perilex aansluiting heeft.

Ik heb andere aansluit symbolen?

De aansluit symbolen kunnen inderdaad per merk/type verschillen. Vraag een erkende elektricien om advies zodat u de apparaten veilig kunt aansluiten.

Is een 2-fasen aansluiting hetzelfde als krachtstroom?

Nee, een 2-fasen aansluiting en krachtstroom zijn twee verschillende begrippen. Krachtstroom zegt iets over het voltage dat u beschikbaar heeft (bij krachtstroom dus 400V) en een 2-fasen aansluiting is feitelijk een combinatie van twee normale groepen die aan elkaar gekoppeld zijn.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!