Sinds 1990

Groepenkast samenstellen

Een groepenkast samenstellen of de oude groepenkast laten vervangen in bijvoorbeeld een jaren 30-of nieuwbouwwoning is niet zo gemakkelijk als dit lijkt. Zo moet u weten waar u op moet letten als u een groepenkast samenstelt en moet in kaart worden gebracht welke stroomvoorzieningen op welke groep in uw woning moeten worden aangesloten.

Op basis van deze informatie kan een elektricien de groepenkast uitbreiden of opnieuw samenstellen. Ook wanneer we de groepenkast gaan verplaatsen kunnen we direct ook opnieuw het samenstellen uitvoeren voor u.

Denkt u er ook aan dat bij het opnieuw samenstellen van uw groepenkast ook andere werkzaamheden nodig of wenselijk zijn voor een optimale samenstelling en aanleg van uw groepenkast.

Zo is het wenselijk om ook te denken aan:

groepenkast samenstellen
Nieuwe groepenkast samen stellen

Groepenkast om maat samenstellen

Mocht u van plan zijn een groepenkast op maat te bestellen maar u kiest er toch voor om meerdere modules leeg te laten, dan kunt u deze altijd later nog uitbreiden met groepenkast componenten zoals een extra aardlekschakelaar of groep voor uw wasmachine etc. Wilt u meer weten over het samenstellen van een groepenkast? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wat zijn groepen samenstellen?

Voordat een groepenkast wordt samengesteld zal u wel iets moeten afweten van de groepen die gemonteerd worden in de kast. Een groep is een aparte beveiliging in de vorm van een installatieautomaat ook wel (aardlekautomaat) genoemd.

Als er meerdere groepen zijn aangesloten in uw groepenkast geeft dit als voordeel dat mocht er een groep niet meer functioneren de andere aangesloten groepen niet zonder elektriciteit komen te zitten en gewoon hun werk blijven doen.

Volgens de installatienormen moeten alle zware apparatuur op een aparte groep worden aangesloten. U moet dan denken aan wasmachines, vaatwassers, boilers en drogers.

Een groepenkast van een eengezinswoning zou er dus als volgt uit kunnen zien:

 • Groep 1 Huiskamer
 • Groep 2 Keuken
 • Groep 3 Slaapkamer 1 en 2
 • Groep 4 Garage en tuin
 • Groep 5 Badkamer
 • Groep 6 Wasmachine
 • Groep 7 Vaatwasser
 • Groep 8 Oven.

Een fornuisgroep (kookgroep) is een dubbele installatieautomaat die geteld wordt als 1 groep.

Keuze 1 of 3 fase groepenkast samenstellen?

Voordat een groepenkast samengesteld kan gaan worden is het belangrijk te weten of u 1- of 3-fases nodig heeft. Op de KWH meter staat aangegeven wat de aansluitwaarde is die u nodig zult hebben.

Wij zullen u een voorbeeld geven:

 • Staat er 220/230 Volt,  dan heeft u een 1-fase groepenkast nodig.
 • Staat er 230/400 Volt,  dan heeft u een 3-fase groepenkast nodig.

Mocht het zo zijn dat u meer dan 9000 Watt tegelijkertijd gaat gebruiken kies dan voor een 3-fase groepenkast. U zult dit wel moeten aangeven bij uw energieleverancier.

Natuurlijk is het altijd mogelijk om van een 1-fase groepenkast naar een 3-fase groepenkast over te gaan. U moet hiervoor wel de energieleverancier inlichten zodat uw jaarafrekening wel klopt.

uitbreiden van een groepenkast
Samengestelde nieuwe groepenkast

Groepenkast samenstellen: Belangrijkste punten

Het opnieuw samenstellen van een meterkast in een oudere woning kan het in sommige gevallen lastig zijn net zoals het laten vervangen van de groepen.

Men moet rekening houden met het verbruik van de aangesloten apparatuur om een goede balans te kunnen krijgen. Niet ieder apparaat verbruikt namelijk evenveel energie.

Veel witgoed, zoals de wasmachine en droger verbruiken veel meer energie. In de meeste kasten is daarom ook rekening gehouden met een goede verdeling en extra zware aardlekautomaten. 

Lees hieronder de belangrijkste punten waar u op moet letten bij het samenstellen van uw groepenkast:

 • Bij het samenstellen van een groepenkast is een hoofdschakelaar verplicht.
 • Maximaal 4 groepen plaatsen achter een aardlekautomaat.
 • De groepenkast die samengesteld wordt moet voldoen aan 1P+N 2 polig.

Groepen verdeling

Belangrijk is dat het energieverbruik in uw huishouden goed is verdeeld. Worden bijvoorbeeld de elektrische apparaten die de meeste energie verbruiken allemaal op dezelfde groep aangesloten, dan zult u hiermee problemen krijgen en zullen ze overbelast raken.

Ook is het van zeer groot belang om een aardlekschakelaar te laten aansluiten voor een extra veiligheid.

Wellicht heeft u het wel eens meegemaakt, de stop slaat door wanneer u de stofzuiger in de huiskamer aanzet, terwijl de wasmachine en droger aanstaan. In een dergelijk geval is de verdeling van de groepenkast niet goed.

Bij het samenstelling en aansluiten van de groepenkast zijn er veel mogelijkheden. Er moet er rekening worden gehouden met het gebruik van iedere groep en de apparatuur die hierop zal worden aangesloten.

Veel groepenkasten kennen een logische verdeling met bijvoorbeeld een verdeling voor de woonkamer en de hal, de keuken, de badkamer enzovoort.

Meer mogelijkheden groepenkast samenstellen

Tegenwoordig is het mogelijk uw groepenkast van te voren geheel op maat te laten samenstellen. Als u exact weet hoeveel aparte groepen u nodig denkt te hebben kan een elektricien de kast voor u geheel op maat maken inclusief de hoofdschakelaar en de aardlekautomaten.

Ook kan u een stopcontact in uw meterkast laten plaatsen om zo een internetmodem of andere apparatuur aan te kunnen sluiten.

Wanneer u besluit de elektriciteit aan te laten leggen is het verstandig om dit zo soort overwegingen ook direct mee te nemen.

Kosten groepenkast

De prijs voor het samenstellen van de groepenkast is afhankelijk van de hoeveelheid groepen en automaten u nodig heeft voor uw elektrische apparaten.

Hier een voorbeeld:

Aantal groepenGemiddelde prijs 1-fase meterkast (incl. materiaal, montage en btw)Gemiddelde prijs 3-fase meterkast (incl. materiaal, montage en btw)
8 € 550- € 630€ 610- € 695
9 € 650 – € 745€ 660 – € 755
10 € 680 – € 770€ 690 – € 785

Ook zijn de gemiddelde kosten van een elektricien en zijn uurtarief natuurlijk belangrijk. Het aantal uren die besteed worden heeft weer te maken met het aantal groepen en aardlekautomaten die in de kast aangesloten moeten worden.

Onze elektriciens beschikken over de juiste kennis en voordeligste manier om uw groepenkast samen te stellen.

Als u geheel vrijblijvend een offerte aanvraagt kunnen wij u een redelijke richtprijs geven zodat u van te voren weet wat de kostprijs ongeveer zal zijn.

Vraag & Antwoorden voor u!

Hoe wordt een groepenkast samengesteld?

Er zal eerst een keuze moeten worden gemaakt tussen een 1-fasegroepenkast en een groepenkast met een 3-fasenaansluiting. Op deze pagina geven wij u een voorbeeld hoe een 1 fase groepenkast eruit zou kunnen zien. Leest u ook gelijk het verschil tussen de 1-fase en 3-fasegroepenkast.

Wat kost het om een nieuwe groepenkast samen te laten stellen?

website van het jaar

Voor een 1 fase groepenkast met 8 groepen zijn de gemiddelde kosten inclusief materiaal, montage en btw tussen de 550 en 630 euro. Leest u hier de prijzen die wij rekenen voor meerdere groepen of vraag anders direct een offerte bij ons aan.

Hoeveel aardlekschakelaars zijn er nodig in de meterkast?

Bij huisinstallaties mogen er maximaal 4 groepen achter 1 aardlekschakelaar zijn aangesloten. Dit betekent dat u er minimaal 2 nodig heeft want de meeste huisinstallaties hebben meer dan 4 groepen. Leest u hier uitgebreider wat er nodig is bij het samenstellen van uw meterkast.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!