Groepenkast samenstellen

Bij het samenstellen van de groepenkast of de groepenkast laten vervangen in uw jaren 30 of nieuwbouwwoning is het nodige denkwerk vereist.

Groepenkast-laten-aansluiten

Zo moet u weten waar u op moet letten als u een groepenkast samenstelt, en moet in kaart worden gebracht welke stroomvoorzieningen op welke groep in uw woning moeten worden aangesloten.

Op basis van deze informatie kan een elektricien de groepenkast uitbreiden of opnieuw samenstellen. Ook wanneer we de groepenkast gaan verplaatsen kunnen we direct ook opnieuw het samenstellen uitvoeren voor u.

Wat zijn groepen?

Voordat een groepenkast word samengesteld zal u wel iets moeten afweten van de groepen die gemonteerd worden in de kast. Een groep is een aparte beveiliging in de vorm van een installatieautomaat ook wel ( aardlekautomaat ) genoemd.

Als er meerdere groepen zijn aangesloten in uw groepenkast geeft dit als voordeel dat mocht er een groep niet meer functioneren de andere aangesloten groepen niet zonder elektriciteit komen te zitten en gewoon hun werk blijven doen.

Snel een prijsindicatie?

Keuze 1- of 3-fase groepenkast samenstellen?

Voordat een groepenkast samengesteld kan gaan worden is het belangrijk te weten of u 1- of 3-fases nodig heeft. Op de KWH meter staat aangegeven wat de aansluitwaarde is die u nodig zult hebben.

Wij zullen u een voorbeeld geven:

  • Staat er 220/230 Volt,  dan heeft u een 1-fase groepenkast nodig.
  • Staat er 230/400 Volt,  dan heeft u een 3-fase groepenkast nodig.

Mocht het zo wezen dat u meer dan 9000 Watt tegelijkertijd gaat gebruiken kiest dan voor een 3-fase groepenkast. U zult dit wel moeten aangeven bij de geen die u de energie levert.

Natuurlijk is het altijd mogelijk om van een 1-fase groepenkast naar een 3-fase groepenkast over te gaan. U zal hiervoor wel de energieleverancier in moeten lichten zodat uw jaarafrekening wel klopt.

groepen groepenkast

Groepenkast samenstellen: belangrijkste punten

Het het opnieuw samenstellen van een meterkast in een oudere woning kan in sommige gevallen lastig zijn net zo als het laten vervangen van de groepen.

Men moet rekening houden met het verbruik van de aangesloten apparatuur om een goed balans te kunnen krijgen. Niet ieder apparaat verbruikt namelijk evenveel energie.

Veel witgoed zoals de wasmachine en droger verbruiken veel meer energie.

In de meeste kasten is daarom ook rekening gehouden met een goede verdeling en extra zware aardlekautomaten. 

Wie bijvoorbeeld de wasmachine, droger, vaatwasser en oven op dezelfde groep heeft aangesloten, zal onherroepelijk problemen hiermee krijgen.

Wanneer deze apparaten tegelijk worden gebruikt, zal de belasting op een groep te hoog worden en de automaat uit slaan.

Lees hieronder de belangrijkste punten waar u op moet letten bij het samenstellen van uw groepenkast:

  • Samenstellen van een groepenkast is een hoofdschakelaar verplicht.
  • Maximaal 4 groepen plaatsen achter een aardlekautomaat.
  • De groepenkast die samengesteld word moet voldoen aan 1P+N 2 polig

Groepen verdeling

Belangrijk is dat het energieverbruik in uw huishouden goed is verdeelt. Worden bijvoorbeeld de elektrische apparaten die de meeste energie verbruiken allemaal op dezelfde groep aangesloten, dan zult u hiermee problemen krijgen en zullen ze overbelast raken.

Ook is het van zeer groot belang om een aardlekschakelaar te laten aansluiten voor een extra veiligheid.

Wellicht heeft u het wel eens meegemaakt, de stop slaat door wanneer u de stofzuiger in de huiskamer aanzet, terwijl de wasmachine en droger aanstaan. In een dergelijk geval is de verdeling van de groepenkast niet goed.

Bij het samenstelling en aansluiten van de groepenkast zijn er veel mogelijkheden. Er moet er rekening worden gehouden met het gebruik van iedere groep en de apparatuur die hierop zal worden aangesloten.

Veel groepenkasten kennen een logische verdeling met bijvoorbeeld een verdeling voor de woonkamer en de hal, de keuken, de badkamer enzovoort.

Meer mogelijkheden samenstellen groepenkast

Tegenwoordig is het mogelijk uw groepenkast van te voren geheel op maat te laten samenstellen. Als u exact weet hoeveel aparte groepen u nodig denkt te hebben kan een elektricien de kast voor u geheel op maat maken inclusief de hoofdschakelaar en de aardlekautomaten.

Ook kan u een stopcontact in uw meterkast laten plaatsen om zo een internetmodem of andere apparatuur aan te kunnen sluiten.

Wanneer u besluit de elektriciteit aan te laten leggen is het verstandig om dit zo soort overwegingen ook direct mee te nemen.

Snel een prijsindicatie?

Kosten

De prijs voor het samenstellen van de groepenkast is afhankelijk van de hoeveelheid groepen en automaten u nodig heeft voor uw elektrische apparaten.

Ook zijn de gemiddelde kosten van een elektricien en zijn uurtarief natuurlijk belangrijk.

Het aantal uren die besteed worden heeft weer te maken met het aantal groepen en aardlekautomaten die in de kast aangesloten moeten worden.

Onze elektriciens beschikken over de juiste kennis en voordeligste manier om uw groepenkast samen te stellen.

Als u geheel vrijblijvend een offerte aanvraagt kunnen wij u een redelijke richtprijs geven zodat u van te voren weet wat de kostprijs ongeveer zal wezen.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!