Sinds 1990

Aardlekschakelaar aansluiten

Door de toename en het gebruik van elektrische apparaten tegelijkertijd in en om huis, kan het uitbreiden van uw bestaande groepenkast hoognodig zijn. Achter iedere aardlekschakelaar mogen namelijk maximaal vier groepen zitten. Dus bij uitbreiding van uw groepenkast moet u ook een nieuwe aardlekschakelaar aansluiten.

Aardlekschakelaar aansluiten
Aardlekschakelaar monteren

U wilt dus opnieuw een aardlekschakelaar laten aansluiten omdat uw groepen tekort komt of de oude aardlekschakelaar laten vervangen en aanleggen in uw meterkast omdat deze steeds uitslaat als uw wasmachine en droger gelijktijdig aan staan?

Laat uw aardlekschakelaar en de werkzaamheden in en aan uw groepenkast goedkoop en professioneel uitvoeren door de electriciëns van de Electra-Gigant.

Dan is het van groot belang de exacte kosten te achterhalen voor deze klus. Op deze pagina vertellen wij u alles over de overbelasting, het plaatsen de prijzen en hoeveel fase schakelaar u nodig heeft als u kiest om uw oude te laten vervangen. Aanleggen van een aardlekschakelaar is een klus die u niet zelf kunt doen. Het is dan ook verstandig om hiervoor een erkend elektricien in te huren die exact weet wat hij doet.

Maar wilt u zelf toch een poging wagen? Lees dan eerst onze uitleg….

Zelf vervangen

Het eerste wat u altijd moet doen als u zelf de oude aardlek wilt vervangen is de elektriciteit uitdoen. Dit kunt u doen door de hoofdschakelaar in de meterkast uit te zetten.

Bij het laten aansluiten van een groepenkast of het vervangen van een aardlekautomaat in uw woning moet u er altijd opletten dat er geen spanning meer op de bestaande groepen in uw meterkast staat.

De belangrijkste functie van een aardlek is dat het uw huisinstallatie een stuk veiliger maakt en bij overbelasting van bijvoorbeeld uw wasmachine of elektrische oven zal de aardlekschakelaar uit slaan.

Een aardlekschakelaar aansluiten, hoe doe je dat?

Als u zelf een aardlekautomaat wilt aansluiten klik deze dan vast aan de gemonteerde kunststof richel in de groepenkast. Sluit vervolgens de bruine elektradraad aan op de rechterzijde van het verdeelblok en de blauwe elektradraad op de rechterzijde van het verdeelblok.

Aan de onderkant van de aardlekschakelaar zitten de polen die verbonden moeten worden met de hoofdschakelaar. Zorg ervoor dat de bruine draad onder de bruine draad van het verdeelblokje komt. Dit geld ook voor de blauwe draad.

Als u de elektradraden heeft aangesloten haal dan nu het afdekplaatje uit het frontje van de groepenkast om de draden er doorheen te kunnen steken.

Mocht dit u niet lukken schakel dan een elektricien in om u te helpen.

Veiligheid van een aardlekautomaat

Een aardlekautomaat bied niet alleen maar veiligheid voor uw apparatuur maar ook voor u zelf. Denk eens aan onweer en bliksem inslag of stroom wat in contact kan komen met water zoals in uw badkamer of keuken.

Door het vervangen of aansluiten van een aardlek bent u verzekerd van veiligheid niet alleen voor uw apparatuur maar ook voor u zelf.

Een aardlekschakelaar reageert meteen op een stroom lek of overspanning. Doordat de automaat zo is ingesteld zal de stroomtoevoer naar uw apparatuur onmiddellijk verbroken worden en slaat de automaat uit.

Nadat er gecontroleerd is wat er exact aan de hand is geweest kan de schakelaar ook gewoon weer aan worden gezet maar ondertussen heeft u geen schade opgelopen zoals een kapotte televisie door bliksem inslag.

extra aardlekschakelaar
Extra aardlekautomaat aansluiten

Lekstroom

Het kan ook zo zijn, mocht de schakelaar uitslaan dat u last heeft van lekstroom. Lekstroom wil zeggen dat er meer stroom naar het apparaat toe gaat dan terug komt.

Dit kan te maken hebben met een kapotte kabel in de grond of en bepaalde kortsluiting in uw tuin. Het buiten elektra aanleggen moet dan ook op een zorgvuldige manier gebeuren.

Stroom die niet terug gevoerd wordt zal verdwijnen in de aarde, vandaar de naam “lekstroom”.

Zodra de aardlekautomaat vastgesteld dat er sprake is van lekstroom zal deze ook uitslaan zodat de stroom meteen word afgekapt en de installatie spanningsloos is.

Kosten

De gemiddelde kosten voor het laten aansluiten van een aardlekschakelaar zijn afhankelijk van meerdere aspecten zoals hieronder beschreven:

Zoals u kunt zien zijn er dus meerdere aspecten die de kostprijs bepalen. Wilt u toch weten wat het kost om een aardlekschakelaar aan te laten sluiten in uw meterkast?

aardlekschakelaar-in-groepenkast
Nieuwe groepenkast met aardlekautomaten

Aardlekschakelaar aansluiten

Een 3 fase aardlekschakelaar kan natuurlijk kapot gaan, en als deze kapot is of blijft hangen zal deze vervangen moeten worden. Dit is belangrijk om brand te voorkomen en uw elektrische installatie heel te houden.

Er komen helaas nog veel branden voor vanwege mensen die te weinig kennis hebben bij het aardlekschakelaar aansluiten op de juiste manier.

Meestal is het zo dat u een elektra installatie zelf kan vervangen. Maar het aansluiten van een aardlekautomaat gaat net een stapje ver.

De meeste mensen zijn niet bevoegd, tenzij je een bevoegd persoon bent dan kan het uiteraard wel.

Hoeveel kost een 3 fase aardlekschakelaar laten aansluiten in de meterkast inclusief de materialen en het arbeidsloon? Dit is afhankelijk van een 1-fase of 3-fase schakelaar?

We zullen u hier een klein voorbeeld geven van de gemiddelde kosten in 2023.

Aardlekschakelaar aansluiten of laten vervangen met 1-fase   € 115Laten aanleggen of laten vervangen van een nieuwe aardlekschakelaar met 1-fase aansluiting.
Aardlekschakelaar aansluiten of laten vervangen met 3-fase   € 125Laten aanleggen of laten vervangen van een nieuwe aardlekschakelaar met een 3-fase aansluiting.
Aardlekautomaat aansluiten of laten vervangen met 1-fase   € 140 Combinatie aardlekschakelaar 2 polig 1-fase
Aardlekautomaat aansluiten of laten vervangen met 3-fase   € 160 Combinatie aardlekschakelaar 4 polig 1-fase

Aardlek verplicht

Een aardlekautomaat laten monteren in een groepenkast is tegenwoordig verplicht. Het hangt wel af welk jaar uw elektrische installatie of meterkast is aangelegd.

Je hebt een beschermingsleiding nodig in de vorm van een aardlekschakelaar.

Drie situaties verplichten de aardlekschakelaar, te weten:

 • Het stopcontact moet een stroom kunnen hebben van maximaal 20 Ampère;
 • Voor buiten gebruik moet het een stroom kunnen hebben van 32 Ampère;
 • Alle aansluitposten moeten voorzien zijn van een aardlekschakelaar.

Een aardlekautomaat beveiligt een elektrische installatie tegen zowel een te hoge lekstroom (waarbij een foutstroom naar aarde wegvloeit) maar ook tegen overstroom ten gevolge van overbelasting of kortsluiting.

Waarschijnlijk klinkt dit allemaal nogal technisch maar een aardlekautomaat is in feite een installatieautomaat en een aardlekschakelaar in één compacte behuizing.

De meeste mensen met een oven, aparte kookgroep, cv-ketel, wasmachine, jacuzzi of zwembad hebben zeker een aardlek in hun meterkast nodig tegen overbelasting.

Omdat deze elektrische elementen in of buiten het huis veel stroom trekken kan de aardlekautomaat ervoor zorgen dat de rest van de groepen in de meterkast niet uit slaan.

Plaatsen aardlek

Het is dus erg belangrijk dat een aardlekschakelaar aanwezig is in uw groepenkast en dat het laten samenstellen van een groepenkast op de juiste manier wordt uitgevoerd. 

Verder is het voordeel van een aardlekautomaat dat bij een te hoge lekstroom alleen die groep waarin de storing zit, spanningsloos wordt en uit slaat.

Terwijl een afzonderlijke aardlekschakelaar vaak meerdere of extra groepen in de meterkast bedient) en zelfs de krachtstroom groep. Bovendien kunt u direct zien waar de storing (in welke groep) zich bevindt.

Soms is het moeilijker vast te stellen of het nu om een overstroom of lekstroom gaat, maar met de kennis van onze elektriciens zijn we daar zo achter.

Welke eisen worden er gesteld voor een aardlek aan te sluiten? We zullen voor u de meest belangrijke aspecten op een rijtje zetten:

 • Bij een nieuwe groepenkast installatie is een aardlekschakelaar verplicht.
 • Het aantal groepen moeten minimaal verdeeld worden over 2 aardlekschakelaars.
 • Een nieuwe groep moet altijd achter de aardlek gemonteerd worden.
 • Er moet in een nieuwe groepenkast een hoofdschakelaar aanwezig zijn.

Als u een aardlekschakelaar heeft die 2 polig is dan mogen hier maar maximaal 4 groepen op aangesloten worden. Bij een 4 polige schakelaar zijn dit 8 groepen.

Zorg er altijd voor dat de installatiegroepen goed verdeelt zijn over de aardlekschakelaars.

Installatie aardlekschakelaar

Een aardlekautomaat kunt u laten installeren door de vakmannen van de ons installatiebedrijf. Als elektrotechnisch bedrijf hebben wij een ruime ervaring met diverse elektrotechnische klussen, en daar hoort ook het aansluiten van de aardlek bij.

Dit kunnen wij doen in elke woning en elk bedrijfspand. Door zo’n installatie wordt uw elektrische installatie beschermd tegen een te hoge stroom en een te hoge lekstroom.

Wanneer wij een aardlekautomaat monteren, dan leveren wij hierbij maatwerk van een hoogwaardige kwaliteit.

Wat kost een aardlekschakelaar aansluiten?

U kunt de kosten om een aardlekschakelaar aan te laten sluiten in uw groepenkast op internet zoeken. Ook kunt u kijken of u garantie krijgt op uw complete huisinstallatie.

Bovendien kun je zien of het bedrijf aangesloten is conform voorschriften NEN 1010.

De prijs hangt af van het aantal groepen die u nodig heeft. Hier een voorbeeld van de gemiddelde prijzen en het aantal groepen:

 • 4 groepen in de groepenkast laten installeren € 450,-
 • 6 groepen in de groepenkast laten installeren € 620,-
 • 8 groepen in de groepenkast laten installeren € 760,-
 • 10 groepen in de groepenkast laten installeren € 850,-
 • 12 groepen in de groepenkast laten installeren € 950,-

Als u exact de kosten wilt weten van een aardlekschakelaar aansluiten, of u wilt meer informatie over hoeveel groepen u nodig heeft in uw meterkast dan kan u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.

Na het aanvragen zullen wij zo snel mogelijk de juiste prijsindicatie naar u toe sturen zodat u verschillende prijzen kunt gaan vergelijken, zodat u goedkoop uit bent voor het laten aansluiten of vervangen van uw aardlekschakelaar.

Tot slot wijzen wij u er vriendelijk op dat wij onze werkzaamheden door heel Nederland uitvoeren. De laatste tijd hebben wij veel werkzaamheden uitgevoerd in: Alkmaar, Almere, Zwolle, Haarlem, Nijmegen, Utrecht.

Waar u ook woont, wij komen graag naar u toe.

Interessant om te weten..

Is een aardlekschakelaar verplicht?

De complete elektrische installatie in uw woning moet met een aardlekschakelaar worden beveiligd. Doet u dit niet dan is de kans groot dat uw elektrische apparatuur bij blikseminslag door zal branden. Leest u hier het belang hiervan.

Wat kost het om een aardlekschakelaar aan te sluiten?

De prijs is afhankelijk van het aantal groepen dat u nodig heeft. Hoe meer groepen u in uw groepenkast heeft hoe meer aardlekautomaten er geplaatst moeten worden. Klik hier voor ons prijzen overzicht.

Hoe wordt een aardlekschakelaar aangesloten?

uurtarief elektricien

Veel mensen denken helaas te gemakkelijk over het aansluiten van een aardlekschakelaar, dit mag en kan alleen door een daartoe bevoegd persoon gebeuren zoals een elektricien. Leest u hier meer over dit onderwerp.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!