Sinds 1990

Verlichting aansluiten

Bent u bezig met het uitbouwen van uw woning? Of wilt u uw woning laten verbouwen? Dan is de kans groot dat u nieuwe verlichting zal moeten monteren zoals lampen, dimmers en stopcontacten. Verlichting aansluiten of een lamp ophangen mag dan wel makkelijk lijken echter kan dit in de praktijk best tegenvallen.

Lees u op deze pagina alles over de juiste kleur draden en een door ons gemaakt stappenplan om het aansluiten zo veilig mogelijk te maken.

verlichting lamp aansluiten
Verlichting plafondlamp aansluiten

Zijn alle elektradraden aanwezig?

Als je wand of plafondlampen goed wilt laten werken zal er ( als dit er niet is ) eerst nieuwe elektradraden getrokken moeten worden.

Zonder elektra zullen de lampen natuurlijk nooit branden. Heeft u wel de juiste draden om de verlichting aan te sluiten dan is de aansluitklus een stuk sneller afgerond. Lijkt het u niet verstandig om zelf verlichting aan te sluiten? Dan zijn onze elektriciens er graag bij om u te helpen.

Verlichting aanleggen op de juiste manier

Mochten de elektriciteitsdraden nog niet aanwezig zijn dan kunt u er van uit gaan dat de verlichting aansluiten langer gaat duren. In dat geval zal er een elektricien nieuwe draden tussen de meterkast en de verlichting moeten aanleggen. Wij raden het dan ook af om dit zelf te doen. Het aansluiten van elektradraden in een meterkast kan namelijk erg gevaarlijk zijn.

Wanneer de elektrakabels wel aanwezig zijn (dit zijn meestal 3 draden) dan kunt u de verlichting direct aansluiten. Voordat er begonnen wordt met het aanleggen van nieuwe bekabeling zal u deze kunnen laten infrezen in zowel de muren als de plafonds.

Frezen van sleuven

Sleuven frezen in een muur of plafond kunt u zelf doen maar u kunt hier ook een van onze elektriciens voor inhuren. Onze elektriciens hebben speciale freesmachines zodat de stof meteen afgezogen wordt.

Nadat de sleuven in de muur gevreesd zijn kunnen er pvc buizen geplaatst worden. Deze pvc-buizen worden gebruikt om de kabels naar de meterkast te begeleiden. Op deze manier is al het elektra netjes weggewerkt en ziet u alleen de verlichting en de dimmer.

verlichting op de juiste manier aansluiten
Sluit de verlichting op de juiste manier aan

Lamp ophangen en aansluiten (stappenplan)

Benodigde tijd: 1 uur

Heeft u een nieuwe plafond of hanglamp aangeschaft? Maar u durft zelf de lamp niet op te hangen en te monteren? Geen zorgen!!! Als u geen ervaring heeft met het ophangen van verlichting leest u dan eens rustig ons stappenplan door en zie hoe eenvoudig verlichting aansluiten kan zijn:


 1. Schakel het stoom in uw meterkast uit

  Het belangrijkste is natuurlijk dat u niet onder stroom komt te staan!! Schakel hiervoor de juiste stroomgroep in uw meterkast uit! Controleer of u de juiste groep heeft uitgezet met een spanningzoeker. Er mag nooit geen stroom meer staan op de zwarte stroomdraad.

  krachtstroom-laten-aanleggen

 2. Elektriciteitsdraden strippen (schoonmaken)

  Als de elektriciteitsdraden uit de muur of het plafond steken zullen deze eerst gestript moeten worden. Hiervoor kunt u gebruik maken van een striptang die +/- een cm van het koperdraad blood legt. Als u de mogelijkheid heeft om de geel groene draad (aardedraad) aan te sluiten op de lamp of de huls hiervan strip dan deze aardendraad meteen af. elektradraad strippen

 3. Aansluiten van de kroonsteen

  Met het kuststof kroonsteentje kunt u de kabels en de lamp met elkaar verbinden. Het verbindingssteentje heeft 3 schroefjes en 3 gaatjes. Steek de afgestripte draden in het kro0nsteentje en houd de kleuren tegenover elkaar. Draai de groefjes van het kroonsteentje goed vast zodat je de elektradraad er niet meer uit kunt trekken.

  kroonsteentje aansluiten

 4. Verbind de stroomdraden in het kroonsteentje

  Belangrijk is om de juiste kleur draden met elkaar te verbinden. Doet u dit niet dan zal de automaat in de groepenkast niet meer om hoog gaan omdat er kortsluiting ontstaat. Bruine draad wordt aangesloten op de andere bruine draad, zwarte draad op de andere zwarte draad, aarde (groen/geel ) op groen geel.

  kroonsteentjes aansluiten

 5. Test de aansluiting van de lamp!

  Nu u de lamp heeft aangesloten is het tijd om te testen of dit op de juiste manier gebeurd is. Schakel als eerste de groep in de meterkast aan. Als u de lichtschakelaar omschakelt dan zal het licht moeten gaan branden.

  .aansluiting lamp testen

 6. Licht van de lamp brand, niet wat nu?

  Mocht de lamp niet gaan branden dan kan het zijn dat de automaat in de groepenkast weer naar beneden is gesprongen. Dit betekend dat u sluiting heeft gemaakt. Controleer of de kleuren van de elektradraden tegenover elkaar zijn bevestigd in het kroonsteentje. Of draai de schroefjes van het kroonsteentje goed aan.
  Het kan ook voorkomen dat de lamp zelf natuurlijk stuk is. Probeer altijd eerst een andere lamp in de fitting te draaien.

  verlichting vervangen

Heeft u hulp van een elektricien nodig?

Mocht u zelf de verlichting niet aan kunnen sluiten dan helpen onze elektriciens u natuurlijk graag. Wij installeren al uw elektra professioneel en voor een betaalbare prijs. Vraag meer informatie aan door een het offerte formulier in te vullen.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!