Sinds 1990

Tuinverlichting aanleggen

U wilt graag een gezellige tuin met een bijpassende tuinverlichting? Dat kan uiteraard, tuinverlichting geeft uw tuin extra uitstraling. De tuinverlichting werkt op lage veiligheidsspanning (12 V) of netspanning (230V).

Maar hoe wordt buitenverlichting aangelegd en wat zijn de kosten van de complete aanleg van de nieuwe buitenverlichting?

Met de juiste belichting in uw tuin kunt u bepaalde eye catchers in het licht zetten, denkt u hierbij aan een mooie plant of de weerszijden van uw tuinpad om diepte te creëren.

Op deze pagina geven wij u alle informatie over hoe tuinverlichting aanleggen in zijn werk gaat in uw bestaande- of nieuwbouw tuin en wat de gemiddelde kosten zijn voor het laten aanleggen van tuinlampen.

Wellicht zijn er nog andere zaken op elektragebied die geregeld moeten worden, nu u aan de tuinverlichting gaat beginnen. Denkt u hierbij aan:

tuinverlichting-laten-aanleggen
12 volt tuinverlichting laten aanleggen

Benieuwd naar de vestigingen waar wij de laatste tijd onze elekra werkzaamheden hebben verricht en wat De Electra-Gigant kan betekenen in het algemeen als het gaat om het vernieuwen en aanleggen van de elektra? Klikt u dan op bovenstaande linken voor het betreffende antwoord.

12 volt tuinverlichting

In een tuin of op het terras kunt u duizend en één verschillende manieren buitenverlichting (laten aanleggen) maar een veel gebruikte vorm die wordt gebruikt bij de aanleg van tuinverlichting is de 12 volt verlichting.

Dit komt omdat u te maken heeft met een lage spanning van elektriciteit in de tuin.

Het plaatsen van de buitenverlichting met een lage spanning is een klus die u makkelijk zelf zou kunnen doen mits u de trafo goed aansluit en bekend bent met het werken met electriciteit. .

Nog een belangrijk aspect bij het gebruik van zwakstroom is het aanleggen van de grondkabel. Zorg er altijd voor dat deze op een diepte komt te liggen van rond de 60 cm.

Dit voorkomt het beschadigen van de kabel en een eventuele kortsluiting in uw tuin.

Veilige tuinverlichting

12 volt is een veilige verlichting voor de tuin en in principe zou men deze lage volt gemakkelijk zelf kunnen plaatsen.

Maar dat wordt u afgeraden omdat de Electra-Gigant de specialist is op het gebied van lage elektriciteitsspanning aanleggen op een veilige verantwoorde manier.

Het enige dat u nodig heeft, zijn een transformator, een stopcontact en een prikkabel. Wij sluiten de transformator aan op het lichtnet. Bovendien is een 12 volt ongevaarlijk voor spelende kinderen en dieren.

Voordelen van 12 volt op een rijtje:

 • Veiligheid.
 • Snelle installatie.
 • Energie besparend.
 • Transformator nodig.
tuinverlichting aansluiten
Tuinverlichting aansluiten

Soorten tuinverlichting

De meest verkochte tuinverlichting bestaat uit:

 • Buiten wandlampen: Deze lampen worden aan de gevel bevestigd en zijn er in vele soorten en maten. Let u wel op de verschillende uitvoeringen. Er zijn wandlampen zonder sensor die aangesloten wordt op een schakelaar. U kunt ook een keuze maken voor een buitenlamp met beweging- of lichtsensor, deze moet altijd worden voorzien van netspanning (230V). De buitenlamp zal exact op het juiste moment inschakelen.
 • Grond- en tuinspots: Deze spots zijn met name geschikt voor het uitlichten van bomen, ornamenten of uw gevel. Voor accentverlichting maakt u een keuze voor een kleine lichtopbrengst maar voor het uitlichten van bijvoorbeeld een palmboom heeft u een krachtigere lichtbron nodig.
 • Staande tuinlampen en lantaarns voor buiten: Deze kunnen worden gebruikt om sfeerverlichting aan te brengen op het terras in de stijl van uw tuinmeubels of voor bijvoorbeeld het uitlichten van uw oprit.

Tuinverlichting aanleggen stappenplan

Benodigde tijd: 4 uren

 1. Electriciteit afsluiten

  Zorg er altijd voor dat de stroom is uitgeschakeld als u met elektriciteit aan de slag gaat en dat tijdens uw werkzaamheden niemand het kan aansluiten terwijl u bezig bent.

 2. Bereken hoeveel meter kabel u nodig heeft

  dit doet u door de verlichting op de plaats te leggen waar deze straks opgehangen worden.

 3. Graaf vervolgens de kabels in

  De kabels moeten 60 cm diep ingegraven worden. Als de kabel onder uw oprit komt te liggen dan houden wij een diepte van 80 cm aan.

 4. Beveilig en isoleer de kabel

  door een speciale grondkabel (XVB) te gebruiken. De grondkabel kan extra beschermd worden door hem in een slagvaste buis te plaatsen.

 5. Sluit de kabels aan.

  Haal met een striptang het omhulsel van de kabel weg tot aan het punt waar het de doos ingaat, verbind de draden in de doos (kleur bij kleur), voer vervolgens de kabel in de doos met de hierbij bijhorende wartel en rubberring. Prik als laatste condens gaatjes onderaan de doos, loopt er water in dan kan het zo weer uitlopen.

 6. Electriciteit inschakelen

  Als alle kabels correct zijn aangesloten dan kunt u de electriciteit veilig aansluiten.

Aansluiten van de transformator

Het is belangrijk dat u weet hoeveel vermogen u nodig heeft om uw tuinverlichting te laten branden. Bereken het vermogen (Watt) zodat u weet hoe zwaar de transformator moet zijn.

Het berekende vermogen mag nooit hoger liggen dan het vermogen van de transformator.

Leggen van de grondkabels

Als u de grondkabel in de grond heeft gelegd op een minimale diepte van 60 cm kunt u deze aansluiten op de transformator.

Zorg ervoor dat u waterdichte verbindingen gebruikt naar de lampen toe. De grondkabels mogen niet beschadigen en moeten voorzien zijn van een keurmerk. Zeker als dit om 220 volt kabels gaat.

buitenverlichting-aanleggen
Nieuwe tuinverlichting in achtertuin

Buitenverlichting aanleggen 220 volt

Aanleggen van een terras of tuinverlichting met 220 volt kan een gevaarlijke klus zijn die u beter laat uitvoeren door een echte professionele elektricien op het gebied van tuin elektra. Men spreekt hiervan een hogere intensiteit die in principe altijd regelbaar is.

Elektra laten aanleggen van 220 volt in de tuin doen wij met behulp van een tuinplan dat u van tevoren heeft opgesteld.

Het zou zomaar kunnen dat u de verbindingen bovengronds wilt hebben waarbij wij kabels moeten ingraven die zodanig diep liggen dat er niemand aan kan komen.

Wij sluiten daar op de plaats die u wenst een paal met daaraan de kabeldoos of een waterdicht stopcontact. Een andere mogelijkheid is dat u de centrale plaats binnen laat maken, bijvoorbeeld in de schuur.

Het belangrijkste aspect van elektra buiten is de aarding. Het laten aansluiten van een aardlekschakelaar in de meterkast is een zeer belangrijk onderdeel als men 220 volt gaat gebruiken bij een tuinverbouwing.

Een aarding zorgt ervoor dat u niet onder stroom komt te staan en geëlektrocuteerd wordt. Wat ook vaak gebeurd is dat er voor al de elektra in de tuin een extra groep in de meterkast wordt aangelegd.

Aanleggen van tuinverlichting

Buitenverlichting aanleggen is een lastige en interessante klus. Zo moet de aanvoer leiding voor de tuinverlichting vanuit binnen naar buiten worden gevoerd en is het belangrijk dat de verlichting zo wordt aangebracht dat de juiste sfeer ontstaat.

Vooral wanneer u weinig tot geen kennis heeft op het gebied van elektriciteit, dan adviseren wij u om de buitenverlichting te laten aanleggen door een ervaren elektricien die alles van elektra weet.

Wanneer onze elektriciens de buiten tuinverlichting kunnen gaan aanleggen bij uw woning, dan doen zij dit op een zeer vakkundige wijze.

Ze luisteren altijd naar uw wensen en leveren hierbij dan ook maatwerk. Het grote voordeel van buitenverlichting is, dat u gelijk meer sfeer brengt rond uw huis.

Wilt u meer weten over de kosten van tuinverlichting laten aanleggen? Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte aan en ontdek snel de goedkoopste prijs voor uw nieuwe tuin- of terras belichting.

tuinverlichting 12- of 220 volt
12 of 220 volt tuinverlichting

Prijzen buitenverlichting laten aanleggen

Tegenwoordig is het sowieso handig om buiten in de tuin aansluitpunten te hebben voor elektriciteit. Meer en meer wordt er in de tuin geleefd en met een overdekte veranda (die wij steeds meer zien) kunt u tijdens alle seizoenen van uw tuin genieten.

Dan is het bijvoorbeeld erg handig als u in de tuin stopcontacten heeft om bijvoorbeeld te gaan gourmetten. De prijs van een tuinverlichting aan laten leggen varieert en is afhankelijk van de grootte van uw tuin en het aantal lichtpunten dat u wenst aan te leggen.

Normaal gezien zijn wij snel klaar, maar in andere gevallen kan het best zijn dat men een paar dagen werk heeft om alles in orde te krijgen.

Wat we u wel kunnen vertellen is dat wij een laag uurtarief hanteren. U kunt bij ons van tevoren een offerte opvragen die u geheel zelf samenstelt qua wensen die u heeft voor uw tuinverlichting.

Op basis van deze offerte krijgt u binnen uiterlijk twee werkdagen uitsluitsel in de vorm van een offerte. Dit is geheel vrijblijvend en gratis. U verbindt zich dus nergens aan.

Waterdicht elektra buiten

Er is niets zo handigs om ’s avonds als het donker is om nog even buiten licht te hebben als u bijvoorbeeld vrienden op visite heeft. Of een buiten stopcontact voor het stofzuigen van uw auto.

Omdat elektra delicaat is, zullen wij in verschillende stappen werken. Zoals u al heeft kunnen lezen werken wij volgens een vastomlijnd stappenplan om uw tuinverlichting uiterst veilig aan te leggen.

Wij kunnen ook uw buitenbelichting goedkoop aanleggen door onze jarenlange samenwerking met onze toeleveranciers. Vraag bij verschillende gecertificeerde elektra bedrijven een offerte aan en overtuig uzelf door prijzen te vergelijken.

Vragen & antwoorden

Hoe leg je buitenverlichting aan?

Plaats eerst alle lampen op de gewenste plek en leg de hoofdkabel vanuit de transformator langs de geplaatste lampen en sluit de waterdichte stekkers van de lampen aan op de hoofdkabel. Wij hebben op deze pagina een uitgebreid stappenplan voor u samengesteld.

Wat kost het aanleggen van tuinverlichting?

website van het jaar

Dit ligt aan het aantal en soort lampen die u wenst te plaatsen in uw tuin alsmede het gemiddelde uurloon van een electriciën. Leest u op deze pagina wat de verschillende mogelijkheden zijn.

Hoe diep moet een grondkabel de grond in?

De diepte van een grondkabel is 60 cm. Als u een grondkabel plaatst onder een oprit dan moet deze nog dieper liggen. Leest u hier alles wat u wilt weten over het aanleggen van uw verlichting buiten.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!