Groepenkast vervangen

Laatste update: 26 oktober 2016

In oudere huizen komt het bijplaatsen van een groep of een groepenkast vervangen vaak voor. Vaak wordt er ook gesproken over een stoppenkast vervangen maar eigenlijk is dit hetzelfde.

Stel dat u een oude woning heeft met een sterk verouderde groepenkast dan adviseren wij u deze te laten inspecteren. En eventueel het oude electra te laten vervangen samen met de oude meterkast.

Op deze pagina geven wij u de informatie die u moet weten voor dat u aan een vervanging overgaat. We zullen het hier hebben over de prijs het aansluiten en wanneer het laten vervangen moet gebeuren.

Wanneer?

Een groepenkast vervangen is meestal nodig wanneer u een oude woning heeft. Er zijn een aantal gevallen waarbij u er niet onderuit komt om tot een vervanging over te gaan.

Denk hierbij aan een oude woning die door een verbouwing gemoderniseerd wordt of een complete nieuwe elektrische installatie krijgt. maar ook wanneer u de onderstaande aspecten tegen gaat komen.

 • Uitbreiding van uw elektrische apparaten.
 • Vervanging door ouderdom van de oude meterkast.
 • Uitbreiding keuken ( vaatwasser, combi oven, keramische kookplaat )
 • Krachtstroomvoorzieningen.

Oude vervangen voor een nieuwegroepenkast vervangen

Als de oude groepenkast vervangen moet worden ( meestal in een oud huis ) omdat deze simpelweg te weinig groepen heeft of is veroudert dan kunnen de bestaande groepen meteen worden uitgebreid naar het vermogen wat u nodig dient te hebben.

Ook is het mogelijk een deel van de groepenkast vervangen of te laten vervangen wat het allemaal weer een stukje goedkoper maakt.

Zelf een groepenkast of installatieautomaat gaan vervangen is niet echt een aanrader en u zult verstand moeten hebben van de volgende onderwerpen:

 • Weet u hoeveel groepen u nodig heeft? Denk hierbij aan de vaatwasser, wasmachine, combi oven, elektrische auto.
 • Heeft u 1 fase of 3 fase ( 220 V of 380 V ) nodig?
 • Hoeveel aardlekschakelaars heeft u nodig?
 • Beschikt u woning wel over 3 fase aansluiting?
 • Wilt u een beltrafo?
 • wilt u zonnepanelen?

Prijzen

Wat is de prijs van een groepenkast vervangen en hoeveel groepen heeft u nu daadwerkelijk nodig voor uw woning? We zullen een klein voorbeeld geven van de gemiddelde prijzen die berekend worden met verschillende aantal groepen wat u nodig heeft:

 • Groepenkast vervangen met 6 groepen:   Gem prijs € 700,-
 • Groepenkast vervangen met 8 groepen:   Gem prijs € 800,-
 • Groepenkast vervangen met 10 groepen: Gem prijs € 900,-
 • Aarding / aardpen slaan: Gem prijs € 200

Groepen aansluiten

Bij het vervangen hoort natuurlijk ook het aansluiten van de groepenkast. Ook bij het aansluiten moet er aan meerdere aspecten gedacht worden zoals de aarding, en het de verdeling van de kast.

Bij het samenstellen van een groepenkast is het belangrijk dat u een goede verdeling van uw stroom capaciteit krijgt. U wilt immers niet dat als uw wasmachine en droger tegelijkertijd aan staan dat de groep er uit klapt.

Door een goede stroomverdeling te maken over het aantal groepen die u heeft kunt u met een gerust hard stofzuigen terwijl de droger of vaatwasser aan staan.

Veel oudere woningen met een bestaande groepenkast zijn nog niet voorzien van een aardlekschakelaar met een bijhorende aardpen.

Een aardlekautomaat aansluiten is een extra beveiliging tegen overbelasting en zal ervoor zorgen dat uw apparaten niet zullen doorbranden. De aardlekschakelaar is sinds 1976 al verplicht. Veel oude stoppenkasten van voor die tijd hebben dan ook geen aardlekschakelaar, iets wat levensgevaarlijk is!

Hoofdschakelaar

Het is altijd verstandig een hoofdschakelaar te hebben in uw groepenkast. Als u de hoofdschakelaar omzet wordt de toevoer van stroom onderbroken en kan er veilig gewerkt worden aan uw elektra.

Wat ook een zeer goede veiligheid is van deze schakelaar is dat mocht u kortsluiting hebben dan kunt u met een beweging alles stroom toevoer naar uw woning uit zetten.

Groepenkast onder spanning vervangen

Wij raden het niet aan om zelf een meterkast te gaan vervangen en helemaal niet als deze onderspanning staat. Het is voor u veiliger een professionele elektricien in te huren om de stroom van de verdeelkast af te halen voordat de kast vervangen wordt.

Controleer altijd of de spanning daadwerkelijk van de groepenkast af is!!! Of u nu een automaat vervangt of een stopcontact in uw meterkast wilt hebben zorg dat er geen stroom meer opstaat!

Als u overgaat tot vervanging dat is het ook belangrijk van te voren te weten welk merk groepenkast u wilt gaan aanschaffen. We zullen de beste en de meest voorkomende merken van groepenkasten even onder elkaar zetten:

 • Holec
 • Hager
 • Emat

Deze bovenstaande merken zijn op het moment de beste en zijn alle in het bezit van een goed keurmerk zoals de Kiwa.

Hoeveel groepen heeft u groepenkast nodig?groepen groepenkast

De meeste woningen hebben 4 tot maximaal 8 groepen in hun meterkast. In sommige gevallen kunnen dit er wel 12 zijn of zelfs meer.

Maar hoeveel groepen zijn er voor u woning nodig?

De gemiddelde berekening die er gebruikt wordt is als volgt. De meeste groepen zijn van 16 ampère. De maximale belasting die een aparte groep kan hebben is 16 x 230 Volt = 3680 Watt.

Als u op op uw wasmachine of droger kijkt staat exact vermeld hoeveel Watt deze gebruiken. Aan de hand van deze informatie kunt u zelf snel een berekening maken van het aantal groepen die u nodig heeft.

3-Fase groepenkast

Wilt u zware machines gaan gebruiken dan zal u een 3 fase groepenkast nodig hebben die is voorzien van krachtstroom. Krachtstroom laten aanleggen is een goede mogelijkheid de zwaar belastende machines goed te kunnen voorzien van krachtstroom.

Het totale aansluitingsvermogen is 3 x 25 Ampère x 230 Volt wat 17.250 Watt kan leveren terwijl 35 Ampère 8050 Watt kan leveren.

Besparen op de kosten

Als u uw groepenkast vervangen wilt en dit zelf niet wilt doen dan kunt u een erkend elektricien inhuren die verstand heeft van het vervangen van een stoppenkast.

De kosten van een installateur kunnen per uur berekend worden maar deze kan ook de gehele klus aannemen voor een vaste prijs.

Wij raden u dan ook aan zich van te voren goed te laten informeren over de gemiddelde kosten van een elektricien. U kunt bij ons geheel vrijblijvend een offerte aanvragen om zo een goede prijsschatting te ontvangen voor uw nieuwe meterkast.

Na het invullen van het offerte formulier sturen wij binnen maximaal 2 dagen u de prijzen toe.

Aansluiten

De aansluiting van alle groepen kunt u het beste door een elektricien laten uitvoeren. Omdat een elektricien exact weet hoe hij het stroom moet verdelen komt u in een later stadium niet in de problemen terecht.

Het aansluiten van een enkele automaat is natuurlijk niet zo moeilijk maar als u een groepenkast heeft van meer dan 12 groepen dan wordt het een wat lastigere klus. Alles wordt vanaf de hoofdschakelaar voorbereid en alle elektra draden worden doorgetrokken en onderverdeelt op het aantal automaten in de kast.

ook de aarding is een belangrijk onderdeel van het installeren van de meterkast. De aarding zorgt ervoor dat u immers niet onder stroom komt te staan.

Veiligheid vervangen van groepenkast

Een hoofdzekering heeft een ingebouwde smeltbeveiliging die u een extra veiligheid op uw groepenkast bied. Deze kan alleen worden geïnstalleerd door een erkend bedrijf omdat deze verzegeld is.

Tussen de hoofd stop en de meterkast zit de energiemeter welke naar de hoofdschakelaar van de groepenkast leidt.

Vanuit de hoofdschakelaar in de groepenkast wordt de stroom verdeeld over 1 of vaak meerdere groepen. Deze groepen verzekeren lichtpunten en toestellen in bepaalde ruimtes.

Zelf u stoppenkast vervangenstoppenkast vervangen

Wilt u uw groepenkast vervangen? Dan bent u bij de Electra-Gigant aan het juiste adres. Het is haast onmogelijk om zelf een meterkast te vervangen.

Buiten dat u de juiste kennis in huis moet hebben is het ook nog eens levens gevaarlijk.

Zo loopt u het risico om een elektrisch schok te krijgen. Dit kan natuurlijk weer leiden tot ernstige lichamelijke problemen.

Voordelen van vervangen

Zoals u al heeft kunnen lezen is het grote voordeel van het vervangen van uw groepenkast de veiligheid! En uiteraard de mogelijkheid om meerdere apparaten, namens en voor u, het werk te laten doen zonder dat “het net” overbelast wordt.

Dus nu kunt u de vaatwasser en de droger tegelijkertijd aanzetten, zonder dat u bang hoeft te zijn dat “de boel” overbelast wordt.

Zo kan een keuken uit meerdere groepen bestaan door toestellen die veel stroom vragen. Ook is aarding van de groepenkast erg belangrijk. Is er geen aarding aanwezig dan kunnen wij een aardpen voor u slaan.

Wilt u uw groepenkast laten vervangen of uw groepenkast laten aansluiten vraag dan online een vrijblijvende offerte aan bij de Electra-Gigant en u krijgt binnen maximaal 2 werkdagen bericht.

Groepenkast vervangen
4.91 (98.26%) 46 votes