Sinds 1990

Aardpen slaan Amsterdam

Een aardpen is een essentieel onderdeel van uw elektrische installatie. Het zorgt voor een veilige afvoer van elektrische stroom bij kortsluiting. Als u een nieuwe woning of bedrijfspand in Amsterdam heeft, is het verplicht om een aardpen te laten slaan.

aardpen slaan in Amsterdam
Aardpen slaan in Amsterdam

Waarom is een aardpen nodig?

Een aardpen is nodig om elektrische stroom bij kortsluiting veilig af te voeren. Bij kortsluiting ontstaat er een grote elektrische stroom die door de elektrische installatie kan gaan lopen. Deze stroom kan brand veroorzaken of zelfs mensenlevens in gevaar brengen. De aardpen zorgt ervoor dat deze stroom veilig naar de aarde wordt afgevoerd.

Aardpen slaan in Amsterdam

Wanneer moet u controleren of uw een aardpen heeft? Of wanneer moet u controleren of uw huidige aarding in Amsterdam nog wel goed is? Wij hebben een makkelijke opsomming voor u gemaakt.

Soort werkzaamhedenControleren aardpenUrgentie
Aanpassing meterkast 1 fase naar 3 faseAltijdHoog
Waterleiding van lood naar kunststofAltijdZeer hoog
Nieuwe woning aankopenSomsMiddel
Verbouwing van uw woningSomsMiddel
Aanschaf Laadpaal elektrische autoAltijdHoog
Werkzaamheden drinkwaterbedrijfAltijdZeer hoog

Aardingsweerstand

De aardingsweerstand is de weerstand die de aardpen biedt aan de elektrische stroom. Hoe lager de aardingsweerstand, hoe beter de aardpen de stroom kan afvoeren. De aardingsweerstand van een aardpen moet maximaal 166 ohm bedragen.

Soorten aardpennen

Er zijn verschillende soorten aardpennen verkrijgbaar. De meest voorkomende soorten zijn:

  • Stalen aardpennen zijn de meest gebruikelijke soort aardpennen. Ze zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal en zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en diameters.
  • Geprefabriceerde aardpennen zijn kant-en-klare aardpennen die uit verschillende delen bestaan. Ze zijn eenvoudig te installeren en zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen.
  • Vloeibare aarding is een methode waarbij een vloeistof in de grond wordt geïnjecteerd om de geleiding te verbeteren.

Keuze van de juiste aardpen

De keuze van de juiste aardpen hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • De grondsoort. De aardpen moet voldoende geleiding bieden. In zand is een kortere aardpen voldoende dan in klei.
  • De diepte. De aardpen moet minimaal 2 meter diep worden geslagen.
  • De kosten. De kosten van de aardpen variëren afhankelijk van het type, de lengte en de diameter.

Inspectie en onderhoud

Aardpennen moeten regelmatig worden geïnspecteerd en onderhouden. De aardingsweerstand moet minstens één keer per vijf jaar worden gecontroleerd. De aardpen moet ook worden gecontroleerd op corrosie en schade.

Aardpen slaan Amsterdam

Electra Gigant heeft veel ervaring met het aardpen slaan in Amsterdam. We werken met professionele apparatuur en vakbekwame medewerkers. We zorgen ervoor dat de aardpen veilig en volgens de normen wordt geslagen.

Kosten

De kosten van het slaan van een aardpen in Amsterdam variëren. De kosten zijn afhankelijk van de grondsoort, de lengte van de aardpen en de moeilijkheidsgraad van de klus.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!