Sinds 1990

Aardpen slaan, voordelig en snel

Wilt u snel en voordelig een aardpen slaan? Dan bent u bij Electra-Gigant aan het juiste adres. Doordat wij bekend staan als aardpen-specialist hebben wij de snelheid en de deskundigheid om meer dan 100 aardpennen per week te slaan. We werken slim en efficiënt en kunnen u daardoor tegen een goedkoop tarief aanbieden de aardpen te slaan.

Offerte aanvragen

Waarom een aardpen slaan?

Iedere woning/bedrijfspand heeft een aardpen nodig. U dient deze aardpen te hebben om uzelf, uw woning en uw apparaten te beschermen tegen de gevolgen van kortsluiting, overbelasting en blikseminslag. Daarom heeft de overheid besloten om dit in de jaren 70 verplicht te maken. Uw verzekering gaat ervanuit dan u een aardpen heeft, om schade te voorkomen.

Wat doet een aardpen?

We leggen u kort het nut van de aardpen uit in de voorkomende gevallen.

Kortsluiting

Als een apparaat kapot is of schade heeft aan de bedrading kan er kortsluiting ontstaan. Er kan een grote hoeveelheid stroom gaan lopen. Deze stroom kan schade aanrichten aan elektrische apparaten en kan zelfs brand veroorzaken. Een aardpen zorgt ervoor dat de stroom bij kortsluiting veilig de aarde in wordt geleid.

Overbelasting

Overbelasting kan ontstaan als er te veel apparaten op dezelfde groep zijn aangesloten. Als er te veel stroom wordt gevraagd van een groep, kan de bedrading oververhit raken en smelten. Dit kan een kortsluiting veroorzaken. Een aardpen zorgt ervoor dat de stroom bij overbelasting veilig de aarde in wordt geleid. Dit voorkomt dat de stroom door de bedrading loopt en deze beschadigt.

Blikseminslag

Als er blikseminslag plaatsvindt, kan er een grote hoeveelheid stroom door de aardkabels van het elektriciteitsnet lopen. Er is een aanzienlijke kans op brand en schade aan elektrische apparaten. Een aardpen zorgt ervoor dat de stroom bij blikseminslag veilig de aarde in wordt geleid.

Zijn er nog woningen zonder aardpen?

Ja, er zijn nog woningen in Nederland zonder aardpen. Volgens een onderzoek van de Vereniging van Installateurs en Onderhoudsbedrijven (VNO) uit 2023 hebben ongeveer 10% van alle woningen in Nederland geen aardpen meer. En dat is best zorgwekkend.

De woningen zonder aardpen zijn vooral te vinden in oudere woningen die voor 1975 zijn gebouwd. Daarnaast zijn woningen (ongemerkt) zonder aarding komen te zitten doordat waterbedrijven de loden waterleiding hebben laten vervangen. De meeste woningen hadden een aardpen die was aangesloten op de loden leiding van het waternetwerk. Doordat deze leidingen nu kunststof leidingen zijn, zitten er duizenden mensen zonder werkende aardpen.

Gemiddelde kosten aardpen slaan

De kosten van een aardpen slaan kunnen behoorlijk variëren. Meestal wordt een aardpen geslagen tussen de €290 en de €385 incl. btw. Dit grote verschil komt omdat er steeds andere omstandigheden zijn waarin de monteur zijn werk moet doen. Wij geven u een aantal belangrijke indicatoren voor de prijsverschillen:

  • Woonplaats (ivm reiskosten);
  • Afstand tot de meterkast;
  • Binnen of buiten aardpen slaan;
  • Diepte van de aardpen;
  • Aanwezigheid van aardlekschakelaar;
  • Urgentie;
  • Boren van gaten ivm fundering;
  • Werkzaamheden die u zelf alvast kunt doen.

Projecten van Electra-Gigant

Om u een beeld te geven van ons werk plaatsen we af en toe wat projecten van aardpennen slaan online. Onze monteurs zullen u vragen of u het goed vindt dat we een foto maken van het werk. We waarderen het als u hieraan wilt meewerken. Zeker als het u ook geholpen heeft om te kiezen voor Electra-Gigant.nl

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!