Sinds 1990

Hoe diep moet je een aardpen slaan?

In deze blog geven we antwoord op de vraag hoe diep je een aardpen moet slaan. We maken eerst duidelijke wat een aardpen is en waarom het nodig is. We krijgen veel vragen over de aardpen. Bijvoorbeeld of het mogelijk is om zelf een aardpen te slaan? Waar moet je op letten als je zelf een aardpen wilt slaan. Hoe dik moet een aardpen zijn? Veel vragen, wij hebben de antwoorden.

Wat is een aardpen?

Een aardpen is een dunne, krachtige staaf met een koperen geleider van 25 mm² of 50 mm². Deze geleider zorgt ervoor dat er verbinding is tussen de aarde en het elektriciteitsnetwerk in uw woning. Door het plaatsen van de aardpen in de grond wordt de elektrische stroom naar de aarde geleid.

Waarom is een aardpen nodig?

Stroom is en blijft gevaarlijk. Er kan zomaar kortsluiting ontstaan. De bliksem kan uw huis treffen of een apparaat werkt niet helemaal goed en heeft lekstroom. Het is belangrijk voor uw veiligheid dat u niet onder stroom komt te staan. Of dat er brand uitbreekt bij u in de woning. Mocht er iets mis gaan is het erg belangrijk dat de stroom weg kan. Doordat we vlakbij de meterkast een aardpen slaan, kunnen we de stroom “de aarde in geleiden”.

Gelukkig is het hebben van een aardpen ook verplicht in Nederland. Dit voorkomt veel onveilige situaties. Het is wel belangrijk dat de aardpen de stroom goed in de aarde geleid. Zorg altijd dat er een erkende elektricien werkt aan uw elektriciteitsnetwerk. Een professionele elektricien zal altijd volgens de NEN 1010 werken. Als de aardpen niet diep genoeg is geslagen kan het zijn dat het dus niet helpt voor uw veiligheid.

Hoe diep moet je een aardpen slaan?

Een aardpen moet diep genoeg de grond in tot er een laag bereikt wordt die de stroom kan geleiden. In de meeste woningen moet de aardpen tussen de 2 meter en de 12 meter geslagen worden. Het type grond (en dus de weerstand) bepaalt uiteindelijk hoe diep een aardpen slaan in uw situatie nodig is. In de meeste gevallen hoeft de aardpen maar tussen de 2 meter en de 4 meter. Een erkende elektricien heeft een aardingsweerstandmeter om te zorgen dat de aardpen diep genoeg geslagen is.

Hoeveel Ohm moet een aardpen zijn?

Wanneer is het diep genoeg? De normering is op dit moment dat een groepenkast waarbij de groepen beveiligd zijn met 2 aardlekschakelaars een maximale weerstand van 165 Ohm mag hebben. Als u de meterkast op een andere manier heeft ingericht gelden er andere waarden. De berekeningen en metingen kunt het best overlaten aan professionele elektriciens. Als de weerstand namelijk te hoog is zal de aardpen dieper de grond worden geslagen.

Hoe ziet een aardpen eruit?

Een aardpen is een dunne massieve staaf van staal. Deze stalen staaf is voorzien van een koperen geleider die ervoor zorgt dat de stroom moeiteloos wegvloeit. Let erop dat de kwaliteit van de aardpen voldoet aan de internationale normeringen.

Close up van een aardpen

Een aardpen heeft normaal gesproken een dikte van 25mm² of 50mm². Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de diepte van de aardpen wordt er gekozen voor 25mm² of 50mm². Als de aardpen dieper geslagen moet worden, en dus meer weerstand heeft, wordt er gebruikt gemaakt van dikkere aardpennen. De aardpennen hebben over het algemeen een korte lengte en worden op elkaar bevestigd.

Zelf een aardpen slaan?

Wilt u zelf een aardpen slaan? Gezien de complexiteit van het werk en het risico als u niet de goede weerstand heeft raden wij altijd aan om een erkende elektricien dit werk uit te laten voeren. In de meeste gevallen hoeft de aardpen maar tot 4 meter diep. Dit is voor een elektricien die veel aardpennen slaat een relatief eenvoudige handeling. U kunt een elektricien deze klus al laten uitvoeren in 1 a 2 uur.

Hoe diep moet je een aardpen slaan zonder aardlekbeveiliging?

Als u geen aardlekschakelaar heeft moet de weerstandswaarde veel lager zijn dan de genoemde 165 Ohm. Wij adviseren om veiligheidshalve altijd al onder de 100 Ohm te gaan. Maar zonder aardlekbeveiliging moet de weerstandswaarde minder dan 2 Ohm zijn.

Mijn woning heeft geen aardpen, kan dat?

Het is inderdaad mogelijk dat uw woning nog geen aarding heeft. Dit is uiteraard niet zonder gevaar. Vroeger werd de aarding vaak gedaan op de waterleiding. Deze waterleiding wat toen van lood. inmiddels zijn de waterleidingen over het algemeen vervangen door kunststof leidingen. Als u er niet scherp op bent geweest kan het dus zomaar zijn dan uw woning geen aarding heeft. Wij adviseren u zo spoedig mogelijk een aardpen laten slaan.

Hoe kan ik weten of ik een aardpen heb?

Na 1975 is het hebben van een aardpen verplicht. Toch kan het zijn dat uw woning geen aarding heeft. Het is lastig om dat te controleren zonder technische kennis. Raadpleeg een elektricien om er zeker van te zijn dan uw woning geaard is.

Wat kost een aardpen laten slaan?

De kosten voor een aardpen slaan liggen normaal gesproken tussen de €200 en €300. In deze prijs zijn het uurloon van de elektricien, de voorrijkosten, de benodigde certificaten, het materiaal en de btw meegerekend.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!