Sinds 1990

Hoeveel volt is krachtstroom?

Als u zich ooit heeft afgevraagd: “Hoeveel volt is krachtstroom?” dan bent u hier aan het juiste adres. In deze blog zullen we dieper ingaan op de specificaties van krachtstroom voltage om u een duidelijk begrip te geven van de kracht ervan.

Krachtstroom voltage

Om de fundamentele vraag “Hoeveel volt is krachtstroom?” te beantwoorden, laten we beginnen met het kijken naar de voltage-specificaties ervan. Krachtstroom werkt doorgaans op 400 volt in de meeste systemen. Dit onderscheidt het van de standaard elektriciteit in huis, die gewoonlijk op 230 volt werkt. De hogere spanning van krachtstroom maakt efficiënte distributie mogelijk van energie naar apparaten die meer vermogen vereisen, zoals industriële machines en specifieke apparaten.

krachtstroom voltage

Wanneer gebruik je krachtstroom?

Krachtstroom aansluiten is in de meeste gevallen niet nodig. Mensen verwarren de termen 3-fase aansluiting en krachtstroom regelmatig. In deze blog leggen we u uit wat het verschil is tussen krachtstroom en tussen 3-fasen stroom. Eigenlijk heeft u in de woning bijna nooit krachtstroom nodig. Tegenwoordig werken ook zwaardere apparaten prima op 3-fasen aansluiting.

Is krachtstroom 380 volt of is krachtstroom 400 volt?

Vroeger was krachtstroom 380 volt. In oudere systemen was 380 volt gebruikelijk, maar om eenheid te creëren en compatibiliteit tussen verschillende landen te vergemakkelijken, werd besloten om de standaard te verhogen naar 400 volt. Dit nieuwe voltage van 400 volt wordt nu als de norm beschouwd en maakt deel uit van een grotere inspanning om elektrische systemen efficiënter en effectiever te maken, met name in de context van energiedistributie en het aandrijven van moderne industriële apparatuur.

Wat is volt (V) precies?

Volt is de eenheid van elektrische spanning, aangeduid met het symbool “V”. Het vertegenwoordigt de elektrische potentiaal of elektrische spanning tussen twee punten in een elektrisch circuit. In eenvoudige bewoordingen meet volt hoeveel elektrische energie wordt overgedragen per eenheid van lading. Eén volt wordt gedefinieerd als de elektrische spanning die ontstaat wanneer een elektrische stroom van één ampère door een weerstand van één ohm vloeit.

Voordelen van krachtstroom

De hogere spanning van krachtstroom biedt diverse voordelen, waaronder:

 • Betere energie efficiëntie
  Krachtstroom levert energie op een efficiëntere manier dan standaard huishoudelijke elektriciteit, wat resulteert in minder energieverlies en lagere energiekosten.
 • Geschikt voor Driefasige Apparatuur
  Krachtstroom is ideaal voor driefasige apparatuur, waarbij de belasting gelijkmatig verdeeld wordt over de drie fasen, wat resulteert in een stabielere werking.
 • Hoger Vermogen
  Dankzij de hogere spanning kan krachtstroom apparaten aandrijven die aanzienlijk meer vermogen vereisen, wat essentieel is in industriële omgevingen.
 • Minder Stroomverlies
  De hogere spanning betekent dat er minder stroom nodig is om hetzelfde vermogen te leveren, waardoor er minder stroomverlies optreedt in bekabeling en transformatoren.
Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!