Sinds 1990

Buitenstopcontact aansluiten

Een buitenstopcontact aansluiten kunt u zelf doen of laten doen door een van onze professionele elektriciens. Wilt u zelf buiten een stopcontact plaatsen dan hebben wij voor u een veilig stappenplan opgesteld zodat u weet wat u te doen staat.

Zorg er wel altijd voor als u deze klus zelf wilt uitvoeren dat u gebruik maakt van een waterdicht buitenstopcontact met een IP-waarden van minimaal 44. Dit is de waarde die waarborgt dat het stopcontact veilig en spatwaterdicht is.

buitenstopcontact aansluiten
Waterdicht buitenstopcontact aansluiten

Wat heb je nodig voor een buitenstopcontact aansluiten?

U heeft meerdere benodigdheden nodig om een buitenstopcontact op de juiste manier aan te sluiten en te monteren. Denk hierbij aan:

 • Installatiedraad
 • Buitenstopcontact (spatwaterdicht)
 • PVC buis van 16 mm
 • Lasdoppen en waterdichte afdichtdoos
 • Boormachine
 • Schroevendraaier
 • Striptang
 • Schroeven en pluggen
 • Kabelmesje

Buitenstopcontact aansluiten (ons stappenplan)

Wilt u een buitenstopcontact aansluiten? Dan kan dit op 2 verschillende manieren. Leest u hier welke manieren dit zijn:

 • Buitenstopcontact aansluiten door te verbinden met een lasdoos
 • Buitenstopcontact aansluiten op een bestaande kabeldoos van buiten

Het eerste wat belangrijk is is of u kiest om het buitenstopcontact op een lasdoos van binnen of op een bestaande kabeldoos van buiten wilt aansluiten. U zal wel rekening moeten houden met het totale vermogen wat u aansluit op de groep in de groepenkast.

 • Het totale vermogen op een groep of stop in een meterkast mag niet meer zijn dan 3500 Watt.
 • Het is ook van groot belang dat de blauwe, geel/groene en bruine elektradraad gebruikt gaat worden.
 • De geel groene aarde draad mag nooit en te nimmer ontbreken
buitenstopcontact aanleggen
Contactdoos voor buitenstopcontact aan te sluiten

Buitenstopcontact aansluiten vanaf een binnen lasdoos

Benodigde tijd: 1 dag

Belangrijk om te weten is welke lasdoos binnen je het buitenstopcontact op wilt aansluiten. Je kan namelijk meteen het buitenstopcontact aansluiten op de lasdoos die binnen is gemonteerd. Als u een buitenstopcontact wilt aansluiten monteer deze dan wel 25 cm vanaf de grond van de tuin of terras.

 1. Schakel het stroom uit in uw meterkast.

  Schakel om te beginnen de groep uit in uw groepenkast. Deze kunt u gemakkelijk naar beneden klikken om zo de spanning van de elektradraden af te halen.

 2. Waar wilt u het buitenstopcontact monteren?

  Het is verstandig om van te voren het buitenstopcontact af te tekenen op de plek waar u deze wilt hebben. Zo zal u geen elektrakabel verspillen.

 3. Maak ruimte en boor een gat in de muur.

  Als je een lasdoos binnen gebruikt zal er een gat geboord moeten worden van binnen naar buiten. Dit kunt u het beste schuin doen. (i.v.m. met vocht of water)

 4. Gebruik een stukje pvc buis.

  Het is gebruikelijk om een stukje pvc buis door het gat naar buiten te duwen. Op deze manier kan de kabel gemakkelijk doorgeschoven worden.

 5. Voer de kabel door de pvc buis.

  U kunt de kabel door de pvc buis heen trekken. Maak na het doorvoeren het begin en het einde van de kabelhuls schoon met een striptang of stanleymesje.

 6. Monteer de installatiekabel in de lasdoos.

  Als u de installatiekabel heeft doorgevoerd kunt u deze verbinden met de lasdoos. Verbind de zelfde kleuren aan elkaar met een lasklem en niet met een kroonsteentje.

 7. Maak een gaatje in het buitenstopcontact.

  In een buitenstopcontact zitten voor geprepareerde gaten. Deze kunt u makkelijk doorprikken zodat er een gaatje ontstaat voor de kabel.

 8. Draai het buiten stopcontact goed dicht.

  Als de elektradraad is aangesloten kunt u de waterdichte wartel aan de onderkant van het stopcontact aandraaien. Zo zal het stopcontact geheel waterdicht blijven.

 9. Vast monteren van het buitenstopcontact.

  Nu de elektradraden vast geschroefd zijn kunt u nu het stopcontact monteren op de afgetekende plek. Boor hiervoor 4 gaatjes met pluggen, en schroef de waterdichte wandcontactdoos goed vast.

 10. Zet de groep in de groepenkast weer omhoog.

  Nu alles af gerond is is het tijd om het stopcontact te gaan testen. Doet u de elektragroep in de stoppenkast weer omhoog zodat er spanning op het buitenstopcontact komt te staan.

Buitenstopcontact aansluiten op een buiten kabeldoos

Gaat u toch gebruik maken van een kabeldoos waarop u het buitenstopcontact aan gaat sluiten? Leest u dan eerst in ons stappenplan hoe u dit zelf kunt doen.

1: Teken de juiste plek af waar u het waterdichte buitenstopcontact wilt plaatsen. Belangrijk is het buitenstopcontact 25 cm vanaf de grond te monteren.

2: Meet de totaallengte van de afstand van de kabeldoos tot aan het buitenstopcontact. Zo zal u niet onnodig veel elektrakabel gebruiken.

3: Verwijder ongeveer 10 mm aan beide kanten van de buitenmantel (zo komen de draden blood te liggen)

4: U kunt nu een stukje pvc-buis door het gat van de muur duwen om de elektrakabel door te kunnen voeren.

5: De installatiekabel kunt u direct invoeren in de kabeldoos en deze aansluiten met de zelfde kleuren in een lasdop of steekklem.

Hulp nodig bij het aansluiten van uw buitenstopcontact?

Mocht het niet lukken om zelf uw buitenstopcontact aan te sluiten? Vraag dan een van onze elektra specialisten te helpen. Onze elektriciens zijn professioneel en zeker niet duur! Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan en u ziet de prijs snel tegemoet.

Electra-Gigant
Electra-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!